Confruntat cu perspectiva declansarii alegerilor anticipate, pe care le considera drept inoportune, UDMR merge inca alaturi de Alianta, cu speranta realizarii programului de guvernare, care include si obtinerea autonomiei culturale si o descentralizare mai accentuata.

“Opinia unanima a Consiliului Consultativ este ca aceasta decizie, in acest moment, nu e binevenita, insa programul de guvernare este in continuare valabil, dezideratele din acesta sunt in continuare valabile. Cu toata aceasta opinie diferita, de ordin tactic, in continuare, ne asumam aceasta coalitie. Vrem realizarea a tot ce este in programul de guvernare“, a declarat presedintele UDMR, Markó Béla, sambata, la Targu-Mures, referitor la oportunitatea alegerilor anticipate.
Liderii UDMR, intruniti in cadrul Consiliului Consultativ al presedintilor de organizatii ale Uniunii, au apreciat in unanimitate ca inoportuna organizarea anticipatelor in acest moment.
Cu toate acestea, in contextul deciziei luate de Alianta, organizatiile locale ale UDMR incep sa se pregateasca pentru campania electorala. Primul pas, respectiv stabilirea listelor electorale, cade in sarcina Consiliului Reprezentantilor Unionali. Potrivit lui Markó Béla, majoritatea presedintilor de organizatii teritoriale ale Uniunii au cerut ca acestea sa fie aceleasi cu cele din urma cu un an, intrucat ele au fost facute in urma unor prealegeri, prin consultarea comunitatii maghiare si chiar vot la urne.

6% din electorat, ca tinta

Desi, cu putin timp in urma, UDMR cerea in Consiliul de Coordonare al Coalitiei scaderea pragului electoral la 4% pentru obtinerea mandatului parlamentar, la sfarsitul saptamanii trecute liderii Uniunii au declarat ca au drept obiectiv depasirea a sase procente din voturile electoratului.
In ceea ce priveste mesajul sau programul din campania electorala, presedintele UDMR a sustinut ca dezideratele si prioritatile stabilite la campania din urma cu un an, dupa consultari cu societatea civila si cu bisericile din cadrul comunitatii maghiare, raman valabile.

Legea minoritatilor, in regim de urgenta

UDMR incearca deja sa-si puna in ordine lucrurile neterminate, cu toate ca inca nu s-a fixat nici data alegerilor anticipate. Markó Béla a apreciat ca “ar fi bine“ ca Legea statutului minoritatilor nationale, al carei proiect a trecut de comisiile din Senat, sa fie adoptata pana la alegerile anticipate. Markó a explicat ca Parlamentul isi reincepe lucrarile din septembrie, iar inainte de a doua parte a lunii octombrie nu se vor putea organiza alegeri anticipate.