Presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat ieri ca exista un nou impas in cadrul Coalitiei de la guvernare, in urma plenului de marti din Senat. Voiculescu a declarat ca, desi a semnat un acord cu Markó Béla, prin care UDMR sprijinea initiativa PC privind reprezentarea in structurile locale a romanilor minoritari din zonele in care majoritare sunt alte etnii, udemeristii au incalcat intelegerea. Voiculescu a amintit ca "tot grupul parlamentar al UDMR-ului a votat impotriva pro-iectului si a incalcat propriul angajament". Liderul conservatorilor a mai spus ca, in consecinta, "grupul parlamentar al PC nu va vota in Camera Deputatilor Legea minoritatilor". Mai mult, Voiculescu a adaugat ca "Biroul Politic a hotarat si retragerea mandatului reprezentantilor conservatori in comisiile, care la ora actuala dezbat legea minoritatilor". Recunoscand ca impasul este politic, Voiculescu a previzionat ca, in perioada urmatoare, "vor fi probleme" in relatiile dintre UDMR si PC.

Democratii isi apara ministrul

Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca au fost cazuri in care reprezentantii UDMR nu au fost solidari cu masurile nece-sare pentru Romania propuse de ministrul democrat al Justitiei, desi individual se pot gasi scuze, pentru ca "drumul spre iad e pavat cu intentii bune". El a sustinut ca, in cazul Ordonantei DNA, al cererii de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase, sau al legii privind Agentia de monitorizare a averilor demnitarilor, "intr-adevar, au existat reticente, mergand pana la vot negativ din partea colegilor de la UDMR".

Markó Béla respinge acuzatiile

Presedintele UDMR, Markó Béla, a aratat, tot ieri ca "dusul rece" aplicat Uniunii de presedintele PC Dan Voiculescu face parte dintr-un obicei frecvent in ultima perioada prin care maghiarii au devenit "cauza tuturor relelor". El a apreciat ca abordarea conservatorilor, care nu vor mai sustine in Camera Deputatilor legea privind Statutul minoritatilor pe motiv ca UDMR nu a votat la Senat o initiativa a PC, este "complet gresita" si "necuvenita".
Liderul Uniunii a spus ca, desi fac parte din aceeasi coalitie, presedintele PC Dan Voiculescu nu i-a semnalat in nici un fel ca ar avea o problema cu UDMR.
Markó Béla a spus ca formatiunea pe care o conduce a fost si este de acord cu prevederile cuprinse in initiativa conservatorilor, potrivit careia romanii din judetele in care sunt minoritari sa fie reprezentati in Consiliile locale si judetene, indiferent de procentajul obtinut in campania electorala.
El a mai spus insa ca prevederi similare trebuie aplicate si in unitatile teritoriale in care minoritatile nationale se afla in aceeasi situatie.