Deputatul UDMR Toro T. Tibor (foto) a acuzat conducerea UDMR de atitudine discretionara, intrucat nu i-a luat in considerare amendamentele la proiectul legii privind statutul minoritatilor nationale. Toro T. Tibor a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unui forum politic organizat la Targu Mures, ca proiectul este sub standardele dorite de minoritati.
El a fost sustinut avocatul budapestan dr. Veress Laszlo, invitat la forum de Uniunea Civica Maghiara si de Consiliul National Secuiesc in calitate de expert, care a apreciat ca in acest proiect “stacheta e atat de jos lasata, ca nu aduce nici un beneficiu comunitatii“. “E bine ca reprezentantii comunitatii sa nu ceara nici mai mult, nici mai putin decat ce exista in Europa si functioneaza in practica, cum se intampla in Spania sau in tarile scandinave“, a afirmat Veress.
In acest sens, Toro T. Tibor a spus ca proiectul incriminat s-ar fi ridicat peste stacheta dorita, daca ar mai fi abordat cel putin inca zece aspecte.

Subventii de la buget

Toro T. Tibor a admis ca proiectul a beneficiat si de unele imbunatatiri, cum ar fi cea a eliminarii de fond a discriminarii intre organizatiile parlamentare si cele neparlamentare. Totusi, el a sustinut ca o oarecare “asimetrie“ inca exista, deoarece intre aceste organizatii unele sunt denumite “reprezentative“
“Vor fi si juriu, si jucatori, vor centra si vor da cu capul in acelasi timp si se vor bucura de avantajele proiectului. Problema este ca nu au aratat nici o vointa de a schimba. In UDMR nu exista egalitate de o vreme incoace. Nici o organizatie nu functioneaza daca nu exista frane la abuzuri. In aceasta forma, acest proiect de lege este antiminoritar“, a declarat acesta.
Toro a mai spus, in cadrul forumului, ca a depus amendamente la lege, dar acestea nu au fost luate in seama.
El a criticat faptul ca in prezent exista un pact politic intre cei 18 reprezentanti ai minoritatilor si putere, indiferent de coloratura politica, care consta in faptul ca acestora le sunt acordate niste subventii din bugetul de stat.
“In schimbul acestor subventii, sustin in Parlament, cu voturi, Puterea. Acesta este un pact politic, care nu ajuta populatia acestor comunitati, dar legea ar fi putut rezolva acest aspect, intrucat interesul Puterii e clar, ca intotdeauna doreste voturi pentru ceva. Aceasta lege ar fi putut inlatura deficitul democratic“, a mai aratat Toro T. Tibor.