Liderul UDMR, Markó Béla, a declarat ca actuala Coalitie este ca o masina care scoate fum si a sustinut ca Uniunea ar fi de acord cu constituirea unui nou program de guvernare si a unui nou Guvern, daca unul dintre partenerii de coalitie doreste acest lucru.
Relatand evenimentele de la sfarsitului anului 2004, imediat dupa alegerile prezidentiale, Markó Béla a sustinut ca a fost negociat un program de guvernare cu o alianta formata din PD si PNL, careia i s-a alaturat ulterior si PC.
Potrivit lui Markó Béla, cele patru formatiuni au facut atunci un Guvern comun, desi el sustine ca poate accepta faptul ca dupa un an si jumatate situatia s-a schimbat si ca nu se mai discuta cu o singura alianta, ci cu doua formatiuni, PNL si PD. Liderul Uniunii a apreciat ca democratii si liberalii sunt "formal" intr-o alianta, dar ca au atitudini proprii, legate de orice problema importanta, atat pe plan guvernamental, cat si legislativ. "Daca o formatiune doreste sa facem un alt program de guver-nare - se observa acest lucru si din discursul presedintelui Basescu si al unor lideri politici - suntem de acord ca, daca pentru unii parteneri nu mai este valabil protocolul de colaborare, el fiind semnat in alte conditii decat cele actuale, sa fie rediscutat. ßi sa facem un alt Guvern. Sa plecam de la un punct zero", a declarat liderul UDMR.
El a observat ca sunt tot mai dese situatiile in care partenerii din Coalitie nu-si pot corela ideile, scopurile si pozitiile in legatura cu acte ale Guvernului si cu proiecte discutate in Parlament.

Rediscutarea Protocolului, la toamna

Potrivit lui Markó Béla, aceasta rediscutare a protocolului si formarea unui nou Guvern ar fi benefica imediat dupa raportul Comisiei Europene din toamna. "Daca se vrea, putem face acest lucru si pana in septembrie si octombrie. Dragostea nu are nici un rost daca unii tin la aceasta formula guvernamentala, iar altii spun ca nu e buna", a mai declarat reprezentantul UDMR.
El a aratat ca, daca nici aceasta formula nu se va dovedi functionala, alegerile anticipate reprezinta singura solutie ramasa actualei Coalitii, dar ca aceasta nu se poate pune in practica decat in 2007.