Liderul UDMR, vicepremierul Markó Béla, incearca sa medieze relatiile dintre PNL si PD printr-un apel catre Alianta in vederea unei mai bune colaborari, pentru a nu periclita integrarea Romaniei in UE in ianuarie 2007.
"Sper foarte mult, si dupa toate semnele asa va fi, ca raportul de tara din mai sa fie pozitiv in ceea ce priveste integrarea noastra in ianuarie 2007. Maghiarii din Romania au un interes clar si ferm de a intra cat mai repede in UE", a declarat ieri Markó la Sfantu Gheorghe. Liderul UDMR si-a exprimat speranta ca disputele politice din cadrul Coalitiei nu vor periclita integrarea Romaniei in UE in 1 ianuarie 2007.
"As face apel catre cele doua formatiuni ca, in pofida divergentelor (...) sa incerce in aceasta perioada sa colaboreze mult mai bine decat saptamanile trecute si sa incercam sa restabilim de fapt colaborarea in cadrul coalitiei de guvernare, fiindca avem un interes foarte mare pentru aceasta colaborare in lunile urmatoare", a facut apel Markó Béla catre PNL si PD.

Scepticism in privinta relatiei premier - presedinte

Liderul UDMR a mai declarat ca ar fi bine daca presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu ar reusi sa colaboreze mai bine, aratandu-se insa foarte sceptic in aceasta privinta.
"Persoanele, eventual, reusesc sau nu reusesc sa se inteleaga, este un lucru important, dar in primul rand partidele trebuie sa gaseasca unde cai de colaborare", a adaugat Markó Béla.
Intrebat daca exista riscul ca din cauza disputelor politice sa fie declansate alegeri anticipate, Markó a raspuns afirmativ: "Riscuri exista, dar nici eu nu cred ca anul aceasta vom avea alegeri anticipate. Intr-adevar, daca pe termen lung nu se reuseste o colaborare intre partidele din coalitie, atunci nu vom avea alta cale decat alegerile anticipate. Alegeri anticipate in 2006 nu ar fi binevenite, nici nu cred ca ne putem permite asa ceva deocamdata", a precizat presedintele Uniunii.