Deputatul UDMR Bihor Lakatos Péter si-a exprimat nemultumirea si ingrijorarea fata de situatia politica si economica prin care trece in prezent Romania si de modul in care inteleg unii politicieni sa gestioneze aceasta situatie inaintea campaniei electorale.
"In primul rand vreau sa atrag atentia asupra faptului ca liderii partidelor politice nu prezinta in mod intentionat situatia reala a bugetului pe 2009 si perspectivele usor cenusii ale acestuia deoarece aceste realitati vin in contradictie flagranta cu promisiunile din campania electorala care sta sa inceapa", a spus deputatul bihorean.
El a catalogat proiectul de buget prevazut pentru 2009 prin sintagma "fata morgana". "Bugetul pentru anul viitor este construit de Guvern pe baza faptului ca se preconizeaza o crestere a PIB de 6%. Specialistii BNR, in schimb, au preconizat o crestere a PIB cu doar 4,8%. In programul UDMR, la sectiunea economica la care am lucrat si eu, noi am prevazut o crestere cu maximum 5%. La intocmirea bugetului guvernantii si specialistii BNR ar trebui sa tina seama de nivelul deficitului bugetar, cu cat va creste PIB-ul, si de nivelul inflatiei preconizate", a adaugat Lakatos Péter. Deputatul UDMR a mai spus ca nu este de acord cu pozitia Guvernului de a avea o atitudine trufasa si ca refuza din start eventuale negocieri cu FMI in caz de nevoie.
In ceea ce priveste motiunea de cenzura "Educatia ramane. Guvernul pleaca" depusa de PDL, deputatul Lakatos Péter a spus ca aceasta initiativa nu e altceva decat "o frectie la un picior de lemn". Documentul a fost semnat de 132 de parlamentari PDL, PSD, PC si PRM, numarul minim de semnaturi necesar pentru depunerea acestuia fiind de 116. "Acest lucru denota faptul ca in PDL democratia exista doar in denumirea partidului. Finalizarea motiunii este in ceata si nici nu va rezolva problema pentru care a fost pornita. Eu cred ca aceasta motiune nu va trece fiindca nu se va intruni cvorumul cand va fi vorba sa fie votata. Eu, cel putin, va pot spune ca nu voi fi prezent in sala la votarea motiunii", a mai spus Lakatos Péter. Deputatul a mentionat si ca exista unele scenarii ca prin aceasta motiune se urmareste debarcarea lui Tariceanu, iar presedintele Basescu, atunci cand va numi un nou premier, va incerca amanarea alegerilor din 30 noiembrie a.c.