Conducerea UDMR ii avertizeaza pe parlamentarii PNL-PD sa fie atenti cum voteaza proiectul legii minoritatilor, ca acesta sa nu fie respins. Markó Béla mizeaza pe raportul Comisiilor juridica si pentru drepturile omului din Senat pentru succesul proiectului de lege.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat miercuri seara dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale Uniunii ca le va cere liderilor Aliantei sa-i atentioneze pe senatorii si pe deputatii PNL-PD asupra modului in care voteaza in comisii proiectul legii minoritatilor. Markó Béla a precizat ca va “discuta cu colegii din Alianta, in sedinta conducerii Coalitiei, pentru a le cere parlamentarilor PNL-PD sa dea dovada de solidaritate in privinta acestui proiect de lege“. Liderul UDMR a subliniat ca nu este deranjat de faptul ca proiectul legii minoritatilor a fost avizat negativ la Comisia de cultura din Senat si de votul negativ al parlamentarului liberal Mihai Dumitrescu. “Important este raportul asupra proiectului de lege, iar acest raport va fi intocmit de Comisiile juridica si pentru drepturile omului“, a precizat Markó Béla. Liderul UDMR mizeaza pe un raport favorabil intocmit de cele doua comisii din Senat, deoarece acestea sunt conduse de reprezentanti ai UDMR, Peter Eckstein Kovacs si Gyorgy Frunda.
In legatura cu nemultumirea Aliantei, presedintele UDMR a declarat ca nu a existat o legatura intre votul din Comisia de cultura si atitudinea parlamentarilor UDMR in sedinta de marti a Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere. Markó Béla a subliniat ca in sedinta Birourilor Permanente parlamentarii UDMR au propus “sa se faca sedinta comuna in aceasta saptamana pentru discutarea rapoartelor SRR si SRTV, dar nu s-a acceptat, pe motiv ca ar putea exista un numar mare de absenti“. Surse din Coalitie au afirmat insa ca reprezentantii Aliantei au fost nemultumiti de faptul ca parlamentarii UDMR nu le-au sustinut punctul de vedere privind stabilirea datei asumarii raspunderii Guvernului.