Liderii UDMR isi ataca din nou adversarii care ii concureaza in randul electoratului etnic maghiar. Ei considera ca intentia Consiliului National Secuiesc de a face de Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni o proclamatie pentru autonomia ¥inutului Secuiesc este inacceptabila si sustin ca nu aceasta este calea de rezolvare a problemei autonomiei.
Vicepresedintele executiv al UDMR, László Bórbely (foto), a declarat, in legatura cu manifestarea CNS din 15 martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ca Uniunea dezavueaza faptul ca "unii se folosesc de sarbatoarea nationala maghiara pentru altfel de manifestari".
Bórbely a comentat astfel intentia Consiliului National Secuiesc, condus de Csapo Jozsef, de a lansa la 15 martie o proclamatie pentru infiintarea ¥inutului Secuiesc ca regiune autonoma. "Aceasta sarbatoare este a noastra, a tuturor. In ultimii 15 ani, de fiecare data am primit scrisori de la primul-ministru sau de la Presedintie (a Romaniei, n.r.). Asa consider ca trebuie sa ne respectam reciproc", a precizat vicepresedintele executiv al UDMR.
Presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila, a declarat, in legatura cu acelasi subiect, ca nu aceasta este calea de rezolvare a problemei obtinerii autonomiei. "UDMR sustine si are inscris in programul sau obtinerea diferitelor forme de autonomie. Noi nu avem discutii cu diferite tabere din maghiarime. Calea prin care se obtine autonomia este alta", a comentat Kelemen.
Vicepresedintele CNS, Ferenc Csaba, a anuntat marti ca la Marea Adunare Secuiasca care va avea loc la Odorheiu Secuiesc la 15 martie, de Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, consiliul va lansa o proclamatie pentru infiintarea ¥inutului Secuiesc ca regiune autonoma.
"Este vorba de o demonstratie apolitica, pasnica, democratica. Asteptam oaspeti, participanti din toata secuimea, speram la o prezenta de cateva mii de persoane. Marea Adunare Secuiasca este o forma a democratiei directe, forma la care CNS si secuimea apeleaza in premiera pentru obtinerea autonomiei teritoriale. Este o proclamatie prin demonstratie a comunitatii pentru a sustine reinfiintarea ¥inutului Secuiesc ca regiune autonoma", a motivat Csaba.
Mai multe organizatii din Ungaria si Transilvania au anuntat organizatorii ca sustin CNS in acest demers si ca vor participa la Marea Adunare Populara. Potrivit lui Ferencz Csaba, CNS nu va invita nici un partid politic la aceasta demonstratie, dar toti cei care sustin autonomia ¥inutului Secuiesc sunt bineveniti.

ßi PSD "sare la bataie"

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a anuntat ca social-democratii considera afirmatiile Uniunii Civice Maghiare drept iresponsabile, iar intentiile celor care vor sa declare ca sarbatoare oficiala ziua de 15 martie reprezinta o evidenta intoarcere in trecut. El a adaugat ca responsabilitatea directa in legatura cu initiativele cu posibile consecinte revine integral acestei organizatii.
"Reamintim faptul ca Romania este parte la documentele internationale, cum ar fi Recomandarea 1201/1993 si Recomandarea 1623/2003 ale Consiliului Europei, precum si Conventia-Cadru pentru protectia unitatii nationale si Carta Europeana pentru folosirea limbilor regionale si minoritare. Toate aceste documente stabilesc in mod clar faptul ca drepturile minoritatilor nationale nu sunt teritoriale si nu au legatura teritoriala, iar recunoasterea si protectia acestor drepturi sunt reglementate la nivelul fiecarui stat national", sustine PSD.
Social-democratii au facut un apel pentru aplicarea principiilor europene pe baza carora toti cetatenii Romaniei, indiferent de originea lor etno-culturala, sa se integreze in entitatea civica statala si sa respinga definirea si organizarea pe baze exclusiv etnice.