UDMR va sustine primirea PD ca membru asociat in Partidul Popular European, a declarat ieri presedintele UDMR, Markó Béla, care spera ca acest lucru sa-i faca pe democrati sa aiba relatii cat mai bune cu formatiunile politice din aceeasi familie.

Potrivit lui Markó Béla, UDMR, care este deja membru asociat al PPE, nu-si va conditiona sustinerea de votarea de catre reprezentantii PD a proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale, proiect care se afla in Camera Deputatilor din februarie. "Prin programul PPE se impune o anumita conduita si partidelor din aceasta uniune. Cand observa o deviere de la aceste principii, semnaleaza acest lucru", a opinat liderul UDMR.
Markó Béla a aratat ca UDMR a avut nemultumiri, de-a lungul timpului, privind relatiile dintre UDMR si PD, dar a observat ca democratii si-au mai "nuantat" pozitia in ultima vreme, inclusiv in ceea ce priveste statutul minoritatilor nationale.
"N-as putea sa afirm ca ne-am rezolvat toate divergentele (cu PD - n.r.). Sper ca statutul de mem-bru in PPE sa ne ajute, pentru ca acest statut obliga sa se respecte ideea de relatii cat mai bune cu partidele surori", a apreciat Markó Béla.
Doar taranistii se abtin
Grupul de lucru numarul trei al Partidului Popular European a hotarat sa recomande Biroului Politic, care se va intruni in noiembrie, acordarea calitatii de membru asociat Partidului Democrat. In prezent, PD este membru observator la PPE, membrii asociati din partea Romaniei fiind PN¥CD si UDMR. PN¥CD a anuntat ca se va abtine de la votul privind primirea PD ca membru asociat in PPE.
Decizia PN¥CD de a se abtine la votul care se va da pentru primirea PD ca membru asociat al PPE "este sinonima cu decizia de a nu vota impotriva primirii PD ca si membru asociat al PPE" si nu este un blam pentru democrati, a declarat recent vicepresedintele Lucian Balan. "Nu-i puteam pune pe colegii din PPE in situatia de a vota pentru admiterea PD in conditiile in care noi ne-am fi opus, fiind bine stiut faptul ca atata timp cat PN¥CD s-a opus primirii PD in PPE ca si membru asociat, decizia a fost respectata de catre celelalte partide membre", a explicat liderul taranist.