Adevarul informeaza: PDL ii impinge pe liderii UDMR in bratele Opozitiei
Pentru prima oara, UDMR se va intalni cu USL pentru a discuta despre revizuirea Constitutiei si despre modificarea legilor electorale. Negocierile au loc in contextul neintelegerilor dintre UDMR si PDL. UDMR a acceptat invitatia Opozitiei dupa ce in jurul ministrului Laszlo Borbely a izbucnit un scandal pe care unii membri ai formatiunii l-au perceput ca un santaj din partea Puterii.
"Salut in numele USL raspunsul pozitiv pe care l-am primit de la UDMR privind initierea unui dialog pe trei teme importante", a declarat ieri presedintele PSD, Victor Ponta, care a precizat ca este vorba despre revizuirea Constitutiei si modificarea legilor electorale. Un alt subiect al intalnirii va fi centrat in jurul unui "pact" menit sa inlature proiectele ce ar putea duce "la noi tensiuni interetnice", la acest capitol putand fi abordata si problema reimpartirii administrativ-teritoriale, dupa cum a precizat Ponta.
Social-democratii si liberalii nu sustin revizuirea legii fundamentale intr-un an preelectoral deoarece dezbaterile "vor devia". "Vom vedea care sunt punctele unde noi si PSD suntem de acord in privinta modificarii Constitutiei", a declarat liderul deputatilor UDMR, Mate Andras. El a adaugat insa ca, din punctul sau de vedere, legea fundamentala ar trebui corectata dupa alegeri deoarece in acest an "este imposibil de finalizat", iar Puterea nu are numarul de voturi necesar pentru a trece proiectul prin Parlament. Potrivit lui Mate Andras, UDMR va constitui o comisie care sa participe la intalnirea cu PSD, iar discutiile se vor purta pe proiectul de revizuirea a Constitutiei trimis de presedintele Traian Basescu la Parlament. Textul se afla in prezent la Comisia juridica din Camera Deputatilor.
Discutii privind legile electorale
USL, care a declarat in repetate randuri ca PDL pregateste fraudarea viitoarea alegeri, spera sa gaseasca un aliat in UDMR si in privinta legilor electorale, mai cu seama a votului prin corespondenta promovat de prim-vicepresedintele democrat-liberal Teodor Baconschi. Proiect despre care Victor Ponta sustine ca ar urma sa fie "un sistem de fraudare a votului si a vointei romanilor".
"Nu suntem de acord cu proiectul votului prin corespondenta pentru ca pot aparea fraude. Nu cred ca suntem pregatiti in 2012 pentru a introduce acest sistem", a declarat si liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo. Cat priveste sistemul de vot, UDMR inclina pentru o varianta mixta, vot uninominal combinat cu vot pe lista. "In acest fel ar fi avantajate nu doar partidele mari de 30-40%, cat si cele mici, care au intre sase si zece la suta", a explicat Fekete Szabo. PSD vrea insa vot uninominal fara redistribuire, pe principiul "castigatorul ia totul". "E o propunere, dar noi suntem flexibili. Important este ca impreuna cu UDMR sa vedem care sunt punctele nevralgice ale legilor electorale si cum putem face ca sa eliberam procesul electoral de sub presiunea PDL", a declarat vicepresedintele PDL, deputatul Valeriu Zgonea.
Boc nu-si face probleme
Nici reprezentantii UDMR, nici Victor Ponta nu au precizat cand va avea loc prima intalnire. Uniunea a acceptat invitatia la discutii lansata de USL la scurt timp dupa ce in jurul ministrului Mediului, Laszlo Borbely, a izbucnit un scandal privind un posibil trafic de influenta. Reactia Uniunii de a se aseza la masa discutiilor cu Opozitia ar putea fi o reactie de avertisment la adresa Puterii, in conditiile in care unii membri ai UDMR au perceput scandalul din jurul lui Borbely ca o forma de santaj din partea PDL. Premierul Emil Boc a sustinut ca nu este nicio problema ca UDMR sa aiba discutii cu USL, mai ales ca pentru adoptarea Constitutiei revizuite este nevoie de o majoritate de doua treimi.