Comisia internationala a Organizatiei Natiunilor Unite a dat publicitatii ieri, cu o intarziere de sase luni, raportul sau privind impactul ecologic al construirii canalului Bastroe. ONU a ajuns la concluzia ca lucrarile efectuate de Ucraina afecteaza ecosistemul Deltei Dunarii, lucrarile la canalul Bastroe distrugand habitatul unor specii de pesti si pasari migratoare. In consecinta, comisia ONU a stabilit ca Romania trebuie consultata asupra oricaror intentii de continuare a lucrarilor pe canalul Bastroe.
Prima intalnire in acest sens va avea loc peste doua saptamani, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman de Externe, urmand sa se intalneasca cu omologul sau ucrainian, cei doi urmand sa discute asupra concluziilor raportului ONU si sa stabileasca "planul de bataie". In ciuda deciziei favorabile Romaniei, este imposibil ca Ucraina sa renunte la proiectele sale si sa opreasca constructia canalului Bastroe, vecinii nostri avand de partea lor si istoricul unor relatii bilaterale caracterizate printr-o stare de supusenie sau impotenta diplomatica. Orice observator rational al acestui conflict va realiza ca Ucraina nu va renunta la privilegiul de a ajunge direct in Marea Neagra, fara sa mai treaca pe canalele romanesti existente si fara sa mai plateasca drepturi de navigare in acest sens Bucurestiului.

Intalniri dese, zero rezultat

Chestiunea Bastroe reprezinta, alaturi de problema istorica a Insulei Serpilor, cele mai grave disensiuni dintre Romania si Ucraina, in fiecare dintre situatii fostul stat ex-sovietic aflandu-se mereu cu un pas inainte. Ucraina a inceput lucrarile la canalul Dunare - Marea Neagra pe bratul Bastroe la 11 mai 2004, iar prima etapa de constructie a fost deschisa oficial pe 26 august, in ciuda protestelor sustinute ale Romaniei si ale organizatiilor internationale de protectie a mediului. In ciuda deselor intalniri dintre ministrii de Externe, singurul rezultat la care cele doua parti au putut cadea de acord a fost ca nu pot fi de acord, dupa cum s-a exprimat ministrul Ungureanu. In aceste conditii, chestiunea Bastroe a fost pasata organismelor internationale, o comisie ONU special infiintata in acest scop investigand impactul ecologic al constructiei canalului Bastroe in Delta Dunarii. Chiar si asa, ancheta ONU a durat cu jumatate de an mai mult decat fusese preconizat, si asta pentru ca Ucraina nu a platit