O intilnire organizata in scopul gasirii unor solutii pentru iesirea Trasurbanului din criza determinata de blocarea conturilor RAC de catre Directia Generala a Finantelor Publice a avut loc ieri la Primaria municipiului Satu Mare. Cu acest prilej, primarul Iuliu Ilyes s-a intilnit cu directorul adjunct al Directiei Finantelor, Ludovic Gergely, si cu reprezentantii RAC, Transurban si SC Apaserv, Dinu But, Simion Ivan si Ioan Leitner. La discutii au luat parte si reprezentantii sindicatului de la Transurban.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, criza de la Transurban ar fi putut fi depasita fara tevatura creata, daca RA Comunala ar fi respectat prioritatile si, din datoriile recuperate de la populatie, si-ar fi achitat la rindul ei datoriile fata de Finante. Iuliu Ilyes recunoaste ca datoriile acumulate de RAC sint de pe vremea furnizarii agentului termic, dar spune ca in perioada respectiva, la Comunala s-au desfasurat activitati care au fost achitate din rezultatele economice ale Regiei.

Pentru a se pune capat acestei situatii, primarul a trasat citeva repere de care va trebui sa se tina cont. Prima masura consta in obligativitatea RAC de-a recupera datoriile in cel mult 6 luni, urmata de intocmirea formalitatilor prin care Primaria sa le acorde aproximativ 20 de miliarde, sub forma de subventii pentru gratuitatile la transportul in comun.

Una dintre cele mai importante si urgente masuri ce se impune a fi luata consta in reducerea costurilor, a declarat Iuliu Ilyes. Primarul este de parere ca Transurbanul trebuie sa scoata din circulatie troleibuzele, care aduc lunar pierderi de peste 150 de milioane de lei. Iuliu Ilyes a mai declarat ca daca nici acum nu va fi luata masura sistarii circulatiei troleibuzelor, va fi nevoit sa solicite Consiliului Local destituirea conducerii Comunalei.

Disponibilizarea personalului ineficient este o alta masura care trebuie luata fara intirziere, precizeaza Iuliu Ilyes. Este vorba despre cei aproximativ 140 de angajati care nu au acoperita activitatea, despre care sindicatul spune insa ca nu poate sa-i puna pe liber, deoarece trebuie sa le achite cite doua salarii compensatorii, desi plata salariilor acestor persoane aduce pierderi mai mari.