CorectNews : 10 Mai, Ziua regalitatii in Romania
10 mai este Ziua Regalitatii in Romania. La aceasta data, in 1866, Principele Carol I era proclamat "domnitor al tuturor romanilor". 15 ani mai tarziu, in 1881, devenea rege, iar Romania monarhie. Adus din Germania cu scopul de a consolida unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen si-a indeplinit misiunea, spun istoricii, iar dupa razboiul din 1877-1878 Romania obtinea independenta. Ziua de 10 mai a fost sarbatoare nationala pana in 1947, cand a fost inlaturata monarhia, iar regimul comunist a venit la putere.
Tripla semnificatie a zilei de 10 Mai vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului roman care s-au intamplat in aceasta zi: 10 Mai 1866 - sosirea in Bucuresti a printului Carol; 10 Mai 1877 - declararea Independentei de Stat a Romaniei; 10 Mai 1881 - declararea Regatului Romaniei si acordarea titlului de Rege al tuturor romanilor domnitorului Carol I.
Cu ocazia celebrarii acestei zile atat de importante in istoria Romaniei, se vor desfasura o serie de evenimente marcante in Bucuresti si in tara.
Astfel, in cursul zilei de joi, la ora 8, in fata Palatului Elisabeta, din Bucuresti, se va da dat startul "Maratonului Regal 2012", eveniment sportiv organizat de Asociatia Corporeanima cu sprijinul Casei Regale a Romaniei.
La eveniment va lua parte Altetea Sa Regala Principele Radu.
In deja obisnuitul circuit al maratoanelor speciale, in ciclul "Maratoane Istorice" si din seria "maratoane in cursul saptamanii", pe 10 mai se va alerga Maratonul Regal .
Vor fi momente cu adevarat speciale si unice: Start si Finish de la Palatul Elisabeta, trecerea (in prima tura de Maraton) pe sub Arcul de Triumf, intalnirea cu membrii Casei Regale.
Startul se da la ora 8 dimineata si se va alerga in cea mai mare in Parcul Herastrau.
Noutatea ar fi startul diferit intre Maraton si SemiMaraton.
Se va acorda o atentie deosebita celor care alearga distanta de Maraton.
In fapt, orice alergator este incurajat sa indrazneasca a parcurge in alergare 42,197 KM.
Un alt eveniment important al acestei zile este expozitia de la Carol Parc Hotel,Furnizor Oficial al Casei Regale, care celebreaza Zilele Regalitatii Romane in perioada 4-10 mai.
In cadrul expozitiei, pe care furnizorii Casei Regale au pregatit-o, veti putea admira tinute vestimentare, bijuterii si parfumuri, portelanuri si aranjamente florale, preferate de membri ai Casei Regale a Romaniei.
Marcos Antonio, Chef-ul bucatar, ale carui radacini culinare se intind pana la Casa Regala a Spaniei, a pregatit un meniu regal de la opt Curti Regale ale Europei,
Retetele folosite de Chef Antonio au fost sintetizate in cartea de bucate lansata de Alteta Sa Principesa Margareta.
Atat cartea de bucate a Altetei Sale Principesa Margareta, dar si CD-ul cu muzica preferata a Majestatii Sale Regele Mihai vor fi oferite vizitatorilor spre vanzare, urmand ca incasarile sa fie donate Fundatiei Principesa Margareta.
Evenimentul este realizat in parteneriat cu Doina Levintza si Dan Coman, Ioana Sucu, Alexandru Ciucu, David Sandu, Beautique Parfumerie, Rue du Pain, Exotique si altii, iar expozitia va fi deschisa publicului zilnic, gratuit, intre orele 10.00-21.00.
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a anuntat, ieri, ca, de Ziua Regalitatii, ii va oferi Regelui Mihai un tablou semnat de pictorul Traian Mocanu.
Un alt eveniment, care speram sa aiba loc si acest an, este obiceiul numit "bataia cu flori" care avea loc in fiecare an in Bucuresti, la Sosea (actuala Sosea Kiseleff), de Ziua Nationala a Romaniei - 10 mai.
La "spectacol" lua parte si familia regala, care avea prilejul astfel sa se afle in mijlocul bucurestenilor.
Sa ne intoarcem cu ceva timp in urma si sa rememoram acele vremuri de mult uitate.
Dupa fastuoasa parada militara, festivitatile de 10 Mai luau o mica pauza doar pentru a pregati un alt eveniment monden care a devenit un adevarat simbol al Bucurestilor: "Bataia cu Flori de la Sosea".
Dupa- amiaza pe la ora patru lumea se strangea pe Calea Victoriei pentru a admira trasurile impodobite cu flori care treceau spre Soseaua Kiseleff.
(Aleea cea Mare sau a Banesii, devenita Soseaua Kiseleff din 1843, este opera arhitectului peisagist vienez Carl Meyer, cel care a transformat mocirla Cismigiului in cea mai frumoasa gradina din Capitala).
Toate echipajele, toate birjele inchiriate erau impodobite de flori, de la spitele rotilor pina la hamurile cailor, de la bici, la capul si coada cailor, cu aceleasi flori, care cu liliac, albastrele, trandafiri, crini, iar cosurile mari din trasura erau pline de buchetele mici servind drept proiectile.
De la o latura a soselei, la alta, lumea, in picioare, se bombarda cu vitejie.
De pe la balcoanele decorate se aruncau buchete, iar daca nu nimereau in trasuri strengarii se repezeau sa le culeaga de pe jos si apoi asa, pline de praf le aruncau si cu mai multa indemanare in trasurile care soseau.
La Capul Podului (dupa Razboiul de Independenta Podul Mogosoaia devine Calea Victoriei) si de-a lungul Soselei pana la Bufet roiau negustorii de flori si floraresele.
Cei mai cunoscuti muscali Misca, Ivan si Gospodin se luau la intrecere, iar la birje caii negri erau impodobiti cu flori si panglici.
De la coamele cailor pana la rotile trasurilor totul era impodobit cu flori.
Echipajele soseau pe rand si ostilitatile incepeau numai decat intre cei din trasuri si pietoni.
De obicei cu incepere de la rondul al II-lea bataia de flori era cu plata, in folosul unor societati de binefacere.
Trasurile si carele parca erau barci de stanjenei sau cuiburi de liliac alb, iar domnite rumene reprezentau alegoric belsugul si primavara.
De la ,,Bataie" nimeni nu avea voie sa lipseasca - fie ca era Principesa Maria cu spice de grau din aur la palarie sau politicieni precum Nicolae Felva, care isi mana singur caii de rasa - cu totii de-abia se mai recunosteau in ploaia de flori.
Pe inserat se aruncau cele din urma flori iar soselele ramaneau ninse de petale.
Tot in cursul zilei de joi, la ora 11.30, Majestatea Sa Regele Mihai, va depune un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piata Palatului Regal.
Majestatea Sa va fi insotita de Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu.
In aceeasi zi la ora 15, va avea loc, in fata Palatului Elisabeta, ceremonia de premiere a castigatorilor "Maratonului Regal 2012".
La eveniment va lua parte Altetea Sa Regala Principesa Margareta.
La Palatul Elisabeta va avea loc evenimentul anual "Garden Party", la ora 17.30, la care au fost invitati reprezentanti ai tuturor comunitatilor si profesiilor din Romania.
Evenimentul va avea loc in prezenta Majestatii Sale Regelui Mihai si a Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu.
Tot cu ocazia celebrarii acestei zile, TVR1 va difuza filmul "Din dragoste de tara", realizat de Bogdan Serban-Iancu.