Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Radu-Ion Fotino, pentru ca, folosindu-se de certificate fictive de mostenitor, pe care le-a prezentat autoritatilor locale din Calarasi, Ilfov si Teleorman, a obtinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren.
Anchetatorii au stabilit ca Radu-Ion Fotino a dobandit in mod fraudulos calitatea de unic mostenitor al familiilor Bildirescu si Lazarescu prin falsificarea a doua certificate de legatar universal (act care atesta calitatea de mostenitor asupra tuturor bunurilor mobile si imobile obtinut in baza unui testament) si a unui certificat de mostenitor, informa, ieri, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Astfel, folosindu-se de calitatea conferita de aceste certificate fictive, Fotino ar fi indus in eroare autoritatile din Ilfov, Calarasi si Teleorman, carora le-a solicitat sa i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile si terenuri agricole situate in orasul Voluntari, precum si in comunele Ulmeni, Salcia si Troianul.
In 2003, Comisia Judeteana Ilfov de stabilire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor a validat, prin Hotarirea 406, propunerea Comisiei Locale Voluntari privind punerea in posesie a lui Fotino pentru o suprafata de 26,5 hectare de teren intravilan.
In baza acelorasi acte notariale false, Radu Fotino a mai solicitat sa i se retrocedeze, pe vechiul amplasament, 78 de hectare de teren intravilan care a apartinut altor membri ai familiei Bildirescu, situat in zona Voluntari si in sectorul 1 din Capitala. Valoarea comerciala de piata a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilita la suma de 179.880.000 de euro.
Desi cunostea vechiul amplasament al terenurilor revendicate ilegal, Fotino a translatat acest amplasament, suprapunandu-l peste terenul atribuit in folosinta Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) in vederea construirii cartierului de locuinte Henri Coanda. Astfel, conturul terenurilor revendicate se suprapunea pana la centimetru peste conturul terenului atribuit in folosinta ANL. In acest demers, el a fost ajutat de Andra-Luminita Rasnoveanu si de Romulus-Benone Dragomir, cel din urma intocmind trei rapoarte de expertiza extrajudiciara false, desi nu avea calitatea de expert tehnic autorizat judiciar.
In plus, prin sentinte judecatoresti pronuntate in prima instanta, Radu-Ion Fotino a obligat ANL sa sisteze lucrarile de constructie timp de un an, provocand un prejudiciu in valoare de 14.490.000 de euro ANL, si in valoare de 2.000.000 de euro Asociatiei Detinatorilor de Lot Henri Coanda.
Proiectul Henri Coanda, amplu dezbatut in presa inca de la lansare, este amplasat in proportii aproximativ egale pe teritoriul localitatii Voluntari si in sectorul 1 din Bucuresti si este in intarziere cu peste doi ani fata de calendarul stabilit initial.
Folosind aceleasi mijloace frauduloase si actele notariale false, Fotino a fost pus in posesie si i s-a eliberat titlul de proprietate pentru 62,5 de hectare din comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Pentru terenurile respective a fost stabilita valoarea comerciala de 22.125 de euro. De asemenea, in judetul Teleorman i s-a restituit in natura constructia "Preventoriu Baneasa" si trei hectare de teren intravilan aferent constructiei, in valoare de 20.045 de euro. Totodata a fost validata propunerea de a i se reconstitui dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 50 ha de teren agricol, cu care urma sa fie pus in posesie. Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aflate in proprietatea lui Fotino. De asemenea, Agentia Nationala pentru Locuinte, Asociatia Detinatorilor de Lot Henri Coanda si Agentia Domeniilor Statului s-au constituit parti civile in cauza. Ion-Radu Fotino a fost trimis in judecata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Totodata, Romulus-Benone Dragomir a fost deferit instantei pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, iar Andra-Luminita Rasnoveanu va fi judecata pentru complicitate la tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.