Blogul senatorului Trifon Belacurencu: Raportul realizarilor din mandatul de senator 2008 - 2012

La sfarsitul mandatului de senator, consider ca este necesar sa va prezint un raport cu realizarile mele si obiectivele pe care mi le propun in urmatorul mandat.
Trebuie tinut cont de faptul ca mare parte a acestui mandat m-am aflat in opozitie, iar propunerile mele legislative s-au lovit de refuzul guvernarii portocalii.
Chiar si in aceste conditii vitrege am reusit sa promovez cateva propuneri legislative si interesele cetatenilor din jud. Tulcea.

Realizari:

1. Am inlocuit, alaturi de colegii din USL, un guvern care a taiat salariile, a taiat pensiile, a vrut sa privatizeze sistemul de sanatate in detrimentul dumneavoastra, a furat banii publici pentru propria clientela portocalie si a indatorat Romania la un nivel record.

2. Am promovat o lege prin care am eliminat tariful de despagubire in cazul neprocurarii rovinietei si posibilitatea emiterii de amenzi multiple pentru aceeasi fapta - Legea 144/2012.

3. Am promovat o lege prin care cetatenii din Maliuc, Pardina si Crisan pot obtine titluri de proprietate pe terenurile pe care si-au construit casele - Legea 212/2011.
Este vorba de casele construite pe fostele platforme amenajate in Delta Dunarii dupa inundatiile catastrofale din anii 1970 - 1974.

4. Corelarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, in sensul de a nu obliga cetatenii sa plateasca eliberarea unui Certificat de Urbanism atunci cand acestia comanda intocmirea documentatiei cadastrale de comasare sau dezmembrare a terenurilor in cel putin 3 parcele, cu scopul de a vinde sau cumpara aceste terenuri.

5. Am redactat si transmis un numar de 26 de interpelari si 8 intrebari adresate ministrilor si Primului Ministru pentru a rezolva probleme concrete ale persoanelor din judetul Tulcea.
De exemplu: reabilitarea sistemului de irigatii in zona Carcaliu-Macin; reabilitarea Drumului National Tulcea - Constanta; reabilitarea Casei de Cultura "Grigore Kiazim" din Macin; situatia finantarii unor institutii de invatamant din Delta Dunarii; situatia finantarii Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea.

6. Am adresat, de asemenea, intrebari ministrilor pentru clarificarea situatiei in care se aflau unii pensionari sau copii care, din cauza masurilor adoptate de Guvernul Boc, isi pierdusera anumite drepturi.

7. Nu in ultimul rand, am actionat energic pentru salvarea cailor din grindul Letea.

In continuare va voi prezenta obiectivele mele pentru perioada 2012 - 2014, mentionez ca am depus in acest sens propuneri legislative.

Obiective:

1. Modificarea Codului Rutier astfel incat contraventiile sa poata fi contestate la judecatoria din circumscriptia unde isi are domiciliul contravenientul.

2. Modificarea legii referendumului, astfel incat revizuirea Constitutiei, un proiect de interes national, sa poata fi aprobata cu o prezenta la urne de minimum 30% din cetatenii inscrisi in listele electorale permanente.

3. Modificarea legii pensiilor astfel incat sa fie reglementate intr-un mod echitabil conditiile de iesire la pensie, mai ales pentru persoanele care au beneficiat de grupa I si a II-a de munca.

4. Realizarea pana cel tarziu la 1 iunie 2012 a protocoalelor de colaborare dintre ministerele de resort si ONG-uri, in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii specializate pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate.

5. Scutirea de la plata dobanzilor, majorarilor de intarziere si penalitatilor pentru agentii economici care-si achita integral obligatiile fiscale datorate bugetului de stat intr-un termen dat.

6. Completarea Programului privind cresterea energetica(anveloparea) blocurilor de locuinte cu posibilitatea de a se repara si instalatiile din subsolurile tehnice inundate ale blocurilor de locuinte folosind fondurile destinate acestui program.