Surse din PSD au declarat ca desemnarea celor trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale care sa-i inlocuiasca pe cei ale caror mandate expira in 2007 ar putea fi folosita de PSD in negocierile politice cu PNL, in schimbul votului favorabil din Parlament. Mandatele a trei judecatori ai Curtii Constitutionale expira in iunie 2007, noii judecatori trebuind sa fie numiti pana la finalul acestei sesiuni parlamentare.
Mandatele judecatorilor Gabor Kozsokar, Viorel Stanoiu si Tudorel Toader vor expira in 2007. Gabor Kozsokar a fost numit judecator de Senat in 1998, pentru un mandat de noua ani. El a fost parlamentar UDMR. Viorel Stanoiu, sotul fostului ministru al Justitiei din Cabinetul Nastase Rodica Stanoiu, a fost numit judecator in 2001, de catre presedintele Romaniei, pentru un mandat de sase ani. Stanoiu a fost numit de catre fostul presedinte Ion Iliescu, votul din Parlament fiind asigurat in majoritate de catre PSD. Tudorel Toader a fost numit judecator de catre Camera Deputatilor in 2006, pentru un mandat care expira tot in 2007, el ocupand functia devenita vacanta in urma demisiei in aprilie 2006 a lui Constantin Doldur. Curtea Constitutionala este formata din noua judecatori, trei dintre ei fiind propusi de presedintele tarii, trei de catre Senat si alti trei de catre Camera Deputatilor. Judecatorii care vor trebui numiti in locul lui Gabor Kozsokar si Tudorel Toader vor fi nominalizati de catre Senat, respectiv Camera Deputatilor, in conditiile in care in cele doua Camere parlamentare PNL, PSD si UDMR detin majoritate de voturi.
Surse din PSD au declarat ca aceste doua noi mandate ar putea face obiectul unor negocieri intre PSD si PNL, social-democratii putand revendica numirea unui judecator apropiat partidului in schimbul votului acordat la remanierea guvernamentala.
De asemenea, este posibil, daca numirile la Curtea Constitutionala vor avea loc inaintea jumatatii lunii viitoare, ca si cel de-al treilea mandat de judecator, cel propus de presedinte, sa poata face obiectul unor negocieri politice, intrucat, in cazul suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, el va fi propus de eventualul presedinte interimar, Nicolae Vacaroiu. Surse din PSD au mentionat ca o asemenea ecuatie politica nu a fost discutata in cadru oficial in interiorul Biroului Permanent National, fiind insa evocata de unii dintre liderii partidului ca posibil subiect de negociere cu liberalii. (Dan Ghetu)