Anul 2006 se anunta pentru clasa politica romaneasca mai greu decat cel abia incheiat. Primul examen va fi integrarea in UE, a carei data va fi decisa in primavara. In functie de rezultatul acestuia, liderii politici isi vor stabili propriile agende de prioritati.
Presedintele Traian Basescu, la unison cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, este convins ca Romania va fi admisa in UE cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. Momentul decisiv pentru acest obiectiv il va constitui raportul de tara din primavara acestui an. In functie de verdictul acestuia, integrarea se va produce la momentul dorit de presedinte si de premier sau vom avea parte de o amanare de un an.

Avertisment la inceput de an

Optimismul liderilor de la Bucuresti este umbrit insa chiar de la inceputul acestui an de declaratii occidentale. Purtatorul de cuvant pe probleme europene al grupului Uniunii Crestin-Sociale (CSU) din Bundestag, Thomas Silberhorn, avertizeaza, intr-un interviu publicat in pagina electronica a Deutsche Welle, asupra unei "integrari pripite" a Romaniei si Bulgariei in UE si apreciaza ca aderarea ar putea fi amanata chiar dupa 2008.
Silberhorn a precizat ca, desi CSU sustine integrarea celor doua tari, le cere acestora sa indeplineasca toate criteriile de aderare, apreciind ca tratatele ar trebui ratificate numai in momentul in care cele doua tari indeplinesc toate conditiile. "Pana acum nu este cazul, iar in raportul Comisiei Europene din toamna trecuta sunt prezentate deficiente serioase, de exemplu in domeniul combaterii coruptiei sau in cel al justitiei. De aceea, asteptam raportul suplimentar si decisiv din primavara lui 2006. Daca nu vor avea loc schimbari substantiale in domeniile criticate, atunci va trebui sa ne gandim care va fi momentul potrivit - in interesul ambelor parti - pentru aderarea celor doua tari: 2007 sau 2008 sau chiar mai tarziu", a declarat el.
Silberhorn a afirmat ca, in cazul in care, conform deciziei Comisiei Europene, Romania si Bulgaria pot adera cel mai tarziu in 2008, chiar daca nu respecta criteriile, "ar disparea orice motivatie pentru indeplinirea acestora". "De aceea cred ca prin ratificarea tratatului in baza acestei clauze (de salvgardare - n. red.) anulam orice posibilitate de indeplinire a criteriilor. Nu ne pripim, dar Romania si Bulgaria trebuie sa fie constiente ca aceste conditii de aderare, elaborate si stabilite de comun acord, nu au un efect placebo, ci trebuie indeplinite intocmai. Daca am inchide unul sau chiar ambii ochi in cazul Romaniei si Bulgariei, am periclita intreaga politica de extindere, consistenta strategiei extinderii UE. La fiecare urmatoare integrare - fie a Croatiei, a Turciei sau a oricarui alt candidat - ar trebui sa avem in vedere ca am facut concesii Romaniei si Bulgariei", a declarat Silberhorn.

Anticipate sau unda verde pentru Tariceanu

Soarta Cabinetului Tariceanu depinde in mare masura de concluziile raportului de tara din primavara. In situatia in care acestea vor fi nefavorabile, este previzibila demisia in bloc a Guvernului condus de liderul liberal. Va fi si momentul in care va fi repusa pe tapet problema alegerilor anticipate. Chiar daca ele par acum putin probabile, este de asteptat ca Opozitia insasi sa le forteze in cazul unui esec pe traseul integrarii. Opozitia se va folosi si de imprejurari strict interne Coalitiei. Conservatorii analizeaza in aceste zile daca participarea lor la guvernare mai este utila, ei acuzand faptul ca multe dintre initiativele lor nu au fost luate in seama pana acum. La nemultumirile Partidului Conservator (PC) se vor adauga si cele ale UDMR, legate mai ales de conditiile pe care le pun partenerii din arcul guvernamental pentru adoptarea legii privind Statutul minoritatilor. In aceste conditii, PC si UDMR isi vor radicaliza pozitiile, lucru care ar putea usura incercarile Opozitiei de a declansa alegeri anticipate. Va fi, pe de alta parte, si motivul pentru care PNL si PD isi vor armoniza mai bine decat anul trecut actiunile si vor renunta la obisnuitele atacuri reciproce.