DeCeNews : PDL, agatat de Sectorul 3 si de Cluj-Napoca (Autor: Bogdan Chirieac)

Soarta PDL la alegerile din toamna pare ca se joaca la alegerile locale din Sectorul 3 al Capitalei si din municipiul Cluj Napoca. Liviu Negoita si Emil Boc au fost primarii model ai PDL. Au fost realesi in al doilea mandat cu peste 70 la suta din voturi. Au fost iubiti si respectati de alegatorii care si-au vazut localitatile crescand sub mandatele lor.
Astazi, Liviu Negoita si Emil Boc au alunecat pe tobogan in preferintele electoratului. Primarul Sectorului 3 - unde locuiesc 400. 000 de oameni, mai mult decat in Cluj Napoca, s-a afundat intr-un noian de dezvaluiri privind coruptia. Dl Negoita nu a catadicsit sa ofere nicio explicatie pentru acuzatiile ce i s-au adus. Poporul roman nu te condamna daca furi, ci daca nu imparti. Dl Negoita parea ca stie bine aceasta caracteristica dupa atatia ani de cand e membru in PDL. Alegatorii i-au perceput tacerea ca pe o forma de dispret si acest lucru l-a facut sa ajunga cu 20 de procente in urma tanarului sau contracandidat, Robert Negoita.
La Cluj Napoca, un fost primar foarte bun, Emil Boc, a reusit sa se faca de ras pe sine, PDL-ul si pe presedintele Basescu in fata intregii tari. Ceea ce ar fi putut fi un galop de sanatate pentru Emil Boc, daca s-ar fi retras in septembrie 2010, de la Bucuresti, este astazi o lupta in mocirla in care se incearca obtinerea victoriei pe seama sentimentelor "antimitici" din stravechiul oras romanesc. Pentru a fi reales, dl Boc pare sa fi recitat fiecarui clujean scriitura natanga "M-am saturat de Romania" a lui Sabin Gherman.
Omul care a predat tara neconditionat UDMR-ului, omul care a avut idea nefasta a alegerilor locale dintr-un singur tur, omul care a prabusit economic Romania, are taria psihica sa mai ceara un mandat locuitorilor unui oras care de-a lungul secolelor a reusit sa supravietuiasca in spirit, cultura si teritorialitate tuturor vicisitudinilor istorice.
In mod paradoxal, desi sunt putine sanse, daca PDL va castiga Sectorul 3 si Cluj Napoca , agonia actualului partid va continua. Rostogolirea unei probleme - si PDL are enorm de multe - nu inseamna rezolvarea ei, ci, dimpotriva, amplificarea acesteia.
Daca PDL va pierde cele doua redute, partidul, asa cum este astazi, isi va fi incheiat un ciclu de existenta. Cu siguranta PDL nu se va desfiinta. PDL ar putea redeveni in cativa ani un partid cu un real potential democratic, dar cu trei conditii :
- Daca va reusi sa se restructureze ;
- Daca va reusi sa-si analizeze si sa-si recunoasca erorile grave ;
- Daca va reusi sa-si apropie o doctrina - alta decat cea a jafului generalizat.