Presedintele Traian Basescu a anuntat ca secretarul de Stat american Condoleezza Rice ar putea veni in Romania la inceputul lunii viitoare pentru semnarea tratatului bilateral privind amplasarea facilitatilor militare ale SUA in tara noastra.
„Din cate stiu, Condoleezza Rice ar putea vizita Romania la inceputul lui decembrie, cu singurul obiectiv de a semna tratatul bilateral cu privire la facilitatile militare pentru Pentagon pe teritoriul Romaniei. Acesta este motivul vizitei. Am finalizat negocierile cu privire la facilitatile militare americane de pe coasta Marii Negre si poate in alte zone ale Romaniei. Nu vor fi baze militare traditionale, ca cele din Germania, de exemplu. Vor fi facilitati militare simple, cu un numar redus de efective, dar care vor fi in permanenta in legatura cu Armata romana, vor exista programe comune de antrenament si vor fi intotdeauna gata sa descurajeze actiunile ostile in zona“, a declarat presedintele Traian Basescu in cadrul unui interviu acordat miercuri seara pentru EuroNews.
Legat de eventualele inchisori ale CIA in Romania, Basescu fost foarte transant. „Nu avem baze CIA in Romania si nu acceptam ca cineva sa vorbeasca despre asa ceva. Cei care vorbesc trebuie sa stie despre ce vorbesc. Am pus la dispozitia presei, pentru a fi verificate, bazele militare suspectate in acest sens si orice comisie de ancheta care vrea sa verifice asta poate sa o faca. Au existat unele suspiciuni in legatura cu baza noastra de la 'Mihail Kogalniceanu'. Am pus imediat baza militara la dispozitia ziaristilor, a specialistilor. Ulterior, au spus: 'Poate nu la Kogalniceanu, poate la Timisoara'. Am deschis imediat baza militara de la Timisoara pentru a fi verificata de ziaristi si orice comisie care ar dori sa vina in Romania pentru a se informa, pentru a face verificari in legatura cu asemenea tabere este libera sa o faca“, a declarat presedintele.
Presedintele Basescu a afirmat, in cadrul aceluiasi interviu, ca Romania va respecta in totalitate calendarul aderarii. „Guvernul, eu insumi, ca presedinte al Romaniei, nu ne putem imagina ca tara noastra nu isi va indeplini toate obligatiile pentru a deveni membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Sunt mandru ca Romania, in comparatie cu alte perioade, a putut reconstrui infrastructura si casele afectate de inundatii. Dati-mi voie sa spun ca sunt mandru ca Romania a putut reactiona la gripa aviara. Vom incerca sa fim o tara de granita sigura pentru UE“, a spus Basescu.
In ceea ce priveste politica de vecinatate a Uniunii, presedintele Traian Basescu a reiterat faptul ca Romania are in acest moment doua prioritati vizand securitatea nationala si securitatea Europei: Balcanii de Vest si Marea Neagra.
El a precizat ca Romania „va mentine parteneriatul strategic cu Statele Unite si cu Marea Britanie, tari care se concentreaza mai mult asupra importantei strategice a zonei extinse a Marii Negre“.