in perioada 1999-2000, sotii Mircea si Liliana Maior din Tasnad au beneficiat de patru restituiri ilegale de TVA, in valoare totala de 412 milioane lei, aprobate de catre DGFP Satu Mare. Sumele proveneau din TVA-ul aferent vinzarii propriei case intre doua SRL-uri. in ingineria lor financiara, sotii Maior au folosit societatile Serv Com SRL si M Lia SRL, la care sint asociati. Totul a iesit la iveala in momentul in care cei doi au incercat sa fenteze cu aceeasi schema DGFP Bihor, prin intermediul firmei Maioreana, infiintata in stei. Inspectorii bihoreni au remarcat falsul, sesizind Garda Financiara. Pentru a se acoperi, sotii Maior au recurs la falsuri, iar apoi au declarat pierdute evidentele contabile ale societatilor in cauza. Pe numele celor doi a fost intocmit un dosar penal, care urmeaza sa intre pe rolul Judecatoriei Carei.

Tranzactii fictive cu casa si sere

in anul 1996, sotii Maior au achizitionat o casa veche in Tasnad. Fara a dispune de autorizatie, au construit un imobil nou cu etaj, darimind casa veche. Chiar daca era propria lor casa, sotii Maior au decontat majoritatea materialelor de constructie folosite pe cele doua firme, respectiv Serv Com si M Lia. in 1999, ultima dintre ele a avut o cifra de afaceri de numai 7,83 de milioane lei. Ideea celor doi soti de a obtine ilegal niste sume de bani de la buget s-a prefigurat in octombrie 1999. Prin intermediul firmei M Lia, Liliana Maior a incheiat un act fictiv de vinzare-cumparare a casei in care locuia de la sotul sau, cu suma de 130 milioane. in aceeasi zi, a intocmit o factura prin care firma M Lia a vindut casa societatii Serv Com. Factura de 449 milioane lei plus TVA a fost introdusa in contabilitate in contul mijloacelor fixe ca avans la decontare. in noiembrie a mai intocmit o factura de acest gen pe suma de 250 milioane, iar in decembrie M Lia mai factureaza a treia plata fictiva efectuata de catre Serv Com, de 1,14 miliarde. Valoarea totala a tranzactiei era de 1,82 miliarde, iar TVA-ul aferent era de 329 milioane. Pentru a justifica banii incasati fictiv de societatea M Lia, Liliana Maior a intocmit in decembrie 1999 acte de plata a unor furnizori fictivi. Teoretic, acestia ar fi construit imobilul ce, in actele firmei M Lia, figura ca si hotel cumparat cu 884 milioane de la o persoana fizica. in schimb, pentru a justifica incasarea banilor la firma Serv Com, a intocmit 70 de chitante zilnice in suma de 30 milioane fiecare, cit permitea plafonul de casa. Altfel banii ar fi trebuit depusi la banca si iesea la iveala toata tarasenia. Iar pentru a justifica aceste sume mari care au circulat intre cele doua firme, le-au inregistrat in acte drept aport la capital depus de asociati, dupa care sumele au fost retrase. in urma acestei inginerii financiare, cei doi au primit din partea DGFP Satu Mare TVA-ul aferent imobilului tranzactionat fictiv intre cele doua societati, respectiv suma de 329 milioane lei. La inceputul anului 2000, cei doi intocmesc acte fictive privind cumpararea de catre firma M Lia a doua sere de la o persoana fizica cu 120 milioane plus TVA. in scurt timp, M Lia a vindut serele firmei Serv Com cu aceeasi suma, solicitind si primind rambursarea TVA-ului aferent, in valoare de 26,24 milioane. Pentru a se acoperi, cei doi au intocmit acte cum ca Serv Com a vindut serele unei persoane necunoscute cu 2.000 euro, fara a inregistra suma in contabilitatea societatii. Dupa incasarea TVA-ului rambursat ilegal, sotii Maior au cumparat diverse bunuri pentru locuinta lor, inregistrata in actele Serv Com drept hotel. in urma acestor achizitii au solicitat si au obtinut inca o rambursare ilegala de TVA in valoare de 54,9 milioane lei.

Descoperirea ilegalitatii in Bihor

in 17 iulie 2000, sotii Maior au infiintat societatea Maioreana SRL, cu sediul in localitatea stei, judetul Bihor, localitate ce beneficia de facilitati de zona defavorizata. Uzitind de aceeasi schema, firma Maioreana cumpara fictiv imobilul din Tasnad de la Serv Com cu 1,87 miliarde lei. Achitarea imobilului s-a facut in felul descris anterior, emitindu-se 56 de chitante de cite 30 milioane lei. Dupa efectuarea operatiunii, sotii Maior au depus o cerere de rambursare a TVA-ului in suma de 298,2 milioane la DGFP Bihor. Inspectorii bihoreni au propus respingerea cererii ca fiind vadit ilegala, sesizind Garda Financiara. Pentru a se acoperi in acte, sotii Maior au revindut prin acte fictive acest imobil catre societatea Serv Com din Tasnad cu aceeasi suma, compensind TVA-ul aferent cu achizitii fictive. Cu ocazia controlului initiat de catre comisarii Garzii Financiare, sotii au incercat sa-si protejeze ilegalitatile sustinind ca evindetele contabile ale firmelor au fost distruse. De asemenea, cei doi au refuzat sa acorde sprijin organelor de cercetare in reconstituirea acestor evidente. Cu ocazia inceperii audierilor in dosarul penal intocmit pe numele lor, Mircea Maior a incercat sa mituiasca trei martori care au lucrat la casa. Pentru a nu spune adevarul, le-a oferit fiecaruia cite un milion de lei si cite un purcel. De asemenea, la notarul public, contractele de vinzari-cumparari repetate ale casei-hotel au fost declarate la nivelul pretului de 22 milioane lei. Sotii Maior sint acuzati de catre procurorii careieni de inselaciune, fals in inscrisuri si efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte in contabilitate. incepind cu saptamina viitoare, dosarul va intra pe rolul Judecatoriei Carei.