Parlamentarii ardeleni si banateni sunt cei mai harnici. Aceasta concluzie a reiesit dintr-o monitorizare a activitatii senatorilor si deputatilor in prima sesiune a actualei legislaturi, efectuata de Academia de Advocacy din Timisoara in cadrul unui proiect finantat de americani. O alta concluzie este ca parlamentul bicameral se justifica prea putin, cele doua Camere adoptand consecutiv legile fara prea mari schimbari.
Prezentate de catre Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy si coordonatorul proiectului, rezultatele monitorizarii releva ca numarul parlamentarilor activi, adica a celor care au propuneri legislative sau au formulat amendamente, reprezinta mai putin de 50% din numarul tuturor. De asemenea, parlamentarii alesi in circumscriptiile electorale ale Transilvaniei si Banatului sunt mai prolifici decat cei alesi in Moldova, Muntenia si mai ales Bucuresti. „Politicienii cei mai cunoscuti nu sunt neaparat si cei mai activi“, a mai spus Radu Nicosevici, adaugand totodata ca reprezentantii puterii sunt mai activi decat reprezentantii partidelor din opozitie din perspectiva numarului de amendamente introduse.

UDMR preia initiativa

Potrivit studiului, initiativa legislativa apartine mai ales Guvernului, cu 72,18 la suta dintre initiativele legislative intrate in circuitul parlamentar, in timp ce numarul parlamentarilor activi, adica al celor care au formulat propuneri legislative sau amendamente, este de sub 50 la suta din total. Pe de alta parte, nu exista discrepante semnificative intre activitatea in Camera Deputatilor si in Senat. Astfel, numai 48,91 la suta dintre senatori au avut initiative legislative, in cazul deputatilor acest procent fiind mai mic, de 41,09. Cele mai multe propuneri legislative apartin parlamentarilor UDMR, urmati de reprezentantii PRM. Pe ansamblu, UDMR este responsabil de 30,4 la suta dintre initiativele legislative provenite din cadrul Parlamentului, PRM de 25,75 la suta, partidele din cadrul Coalitiei la putere (PD, PNL, PC) au impreuna 31,8 la suta dintre initiative, in timp ce parlamentarii PSD sunt autorii a doar 7,34 la suta dintre aceste proiecte.
In ceea ce priveste Senatul, 41,13 la suta dintre proiectele legislative au fost initiate de senatori PRM, 25,99 la suta de senatori UDMR, 10,32 la suta de membri PSD, in timp ce senatorii Puterii (PD, PNL, PC) au 15,55 la suta dintre initiative.

Funar imparte locul 1 cu un udemerist

Clasamentul efectuat de Academia de Advocacy din punct de vedere al autorilor initiativelor legislative arata ca cel mai activ deputat este Kerekes Karoly (UDMR, Mures). La Senat, aceeasi pozitie este ocupata de Gheorghe Funar (PRM, Cluj). La analiza din punct de vedere al regiunilor, Academia de Advocacy a prezentat doua abordari: in functie de regiunile de dezvoltare, dar si de regiunile istorice, considerand ca „nu exista inca o constiinta a regiunii de dezvoltare“.
Prin urmare, parlamentarii proveniti din regiunile de dezvoltare nord-vest, vest si centru, care corespund regiunii istorice Transilvania (inclusiv Banatul), sunt cei mai activi, la polul opus situandu-se colegii lor din regiunile de dezvoltare sud-vest, sud si sud-est.
Nicosevici a afirmat ca Academia de Advocacy doreste sa faca si un raport mult mai amplu de monitorizare a activitatii Guvernului si arata ca si nivelul de pregatire al expertilor angajati ai Parlamentului in cadrul comisiilor ar putea fi un bun subiect pentru o cercetare de acest tip.