Bogdan Tiberiu Iacob face dezvaluiri fulminante pe site-ul Inpolitics: Maria Basescu, ca multe neveste de romani, are parte de multe mitocanii din partea sotului-presedinte. De exemplu, Traian Basescu isi desconsidera nevasta si i se adreseaza cu apelativul popular "Fa". Puteti citi in continuare dezvaluirile lui Bogdan Tiberiu Iacob despre mitocaniile la care isi supune Basescu sotia.
Nici nu s-au sters bine ecourile scandalului de la Cluj, cand Traian Basescu a avut un atac jegos la sotia moarta a lui Crin Antonescu, iar mai apoi, in loc de scuze sincere, a sarit la gatul presei "ticalosite", ca apare un nou eveniment de acelasi calibru. E vorba de o dezvaluire despre modul in care elegantul Traian i se adreseaza sotiei pe care o respecta atat de mult, in particular: "Fa!"

Traian catre Maria: "Na, fa, ca te-am facut si first lady!"

In ultimul numar al "Academiei Catavencu" este descrisa, cu lux de amanunte, o scena petrecuta dupa alegerile din 2004, in redactia "Evenimentului zilei", unde Basescu a mers pentru a-si arata recunostinta pentru sprijinul dat de ziar in campanie.
"Emotionat, noul presedinte a continuat, vorbind despre libertatea presei, promitind ca nu va repeta greselile guvernarii anterioare. Si-apoi a dat-o pe glume, relatand discutia avuta cu nevasta-sa in noaptea precedenta, discutie care a fost mai scurta decat ne-am fi asteptat: "Na, fa, ca te-am facut si first lady. Ha, ha, ha!"" relateaza "Catavencu". Poate nu am fi dat atentie acestei dezvaluiri daca simbata, la Cluj, Basescu nu ar fi facut atata caz despre cat de mult isi iubeste si isi respecta sotia.
"Decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are trei femei in casa le respecta. Un barbat caruia nu i s-a intamplat niciun incident dramatic in care sa-si lase sotia singura sa ajunga in situatii dificile", i-a spus presedintele Traian Basescu, liberalului Crin Antonescu. Cu putin inainte, in culise, organizatorii intalnirii se chinuisera sa repare gafa de a fi pus-o pe Maria Basescu langa Elena Udrea, in grupul sustinatorilor presedintelui.

Cand nu va mai fi Prima Doamna, va ramane doar "Fa"

Despre Maria Basescu, poate singurul purtator al acestui nume caruia nimeni nu i-a imputat ceva, vreodata, se poate spune ca este o Hillary Clinton a Romaniei, o femeie-martir din perspectiva casniciei de decenii cu Traian Basescu. La vremea scandalului Lewinski, presa americana a cainat-o pe Hillary pentru nesfirsitul sir de umilinte publice la care a fost supusa pe parcursul scandalului.
Dincolo de presupusa dragoste pe care o mai avea pentru Bill, fosta Prima Doamna avea, insa o cariera politica proprie de aparat, iar roadele darzeniei de atunci i-au fost rasplatite azi cu postul de secretar de stat si posibil viitor candidat la presedintie. Maria Basescu nu are nici macar aceasta consolare. Dupa ce nu va mai fi Prima Doamna, va ramane doar "Fa".

Maria Basescu vorbea cu cainele, nu cu sotul

Sacrificarea perpetua a Mariei pe altarul casniciei nu e recenta: in celebrul interviu de acum mai bine de un deceniu, din revista "Ochiul soacrei", ea marturisea, cu o sinceritate emotionanta: "De 15 ani sunt casnica. Nu am fost asa dintotdeauna. Cand m-a cunoscut sotul meu lucram in turism, pe Litoral. Si imi placea foarte mult, pentru ca totdeauna mi-a placut societatea, oamenii. Sa fie multi oameni in jurul meu. Mai tarziu am ajuns inchisa intre patru pereti".
Ea mai adauga: " Pe mine singuratatea ma apasa. Chiar vreau sa-mi cer scuze pentru felul in care ma exprim. Probabil ca ma exprim greoi. Asta pentru ca foarte mult timp am vorbit numai cu cainele. Veniti in Bucuresti, fara prieteni, am dat telefoane la Constanta si am vorbit cu rudele, cu prietenii de acolo. Asta vreo doua luni. Pana a venit nota de telefon, aproape 60.000. Sotul meu s-a suparat foarte tare. Asa ca de atunci am vorbit numai cu Dick, cainele meu".
Altfel spus, pe milionarul de la revolutie Basescu il deranjau notele de plata telefonice ale sotiei, desi stia ca aceasta e singura si neconsolata, intre patru pereti. Maria mai spunea ca ii place sa danseze. A trebuit sa se resemneze, insa, pentru ca Basescu prefera dansul cu tiganci, la "Ciresica".

2001 - scandalul amoros "Traian -Boagiu"

In 2001, pe 17 mai, Maria a suportat o umilinta maxima, atunci cand, la Conventia Nationala a PD, Traian Basescu a fost interpelat (unicat absolut in istoria post-decembrista) in legatura cu presupusa sa relatie amoroasa cu Anca Boagiu, pe care se luptase ca un leu sa o puna numarul unu pe listele parlamentare de la organizatia de Bucuresti. Usor dezorientat, Basescu s-a salvat, de la tribuna, tot cu sotia, aratand verigheta si punctand faptul ca are o casnicie veche de decenii: "Am o familie model". In 2004, pentru Maria a venit o noua lovitura: in campania prezidentiala, Basescu s-a laudat, public, ca mergea la prostituate, in port, in timp ce sotia il astepta acasa, crescand cei doi copii.

Maria Basescu a vrut la un moment dat sa divorteze

Acum un an si ceva, Anton Petrescu, fostul adjunct al comandatului de vas Traian Basescu, a relatat, intr-un interviu, despre problemele din familia actualului presedinte, din acea perioada. Petrescu a confirmat ca marinarul Basescu era pasionat de femei, avind cate o iubita in fiecare port: "Mergeam si noi la cate un bar, la cate un cabaret, ca orice barbat. Era om de viata, distractiv, dansa cu tigancile, dar nu era un betiv. Se ducea si cu femeile, ca fiecare barbat".
El a dezvaluit presei ca Maria Basescu a avut un moment de saturatie, cand a vrut sa divorteze: "Din cate stiu eu, a fost o perioada cand sotia sa chiar vroia sa divorteze de el pentru ca aflase de aceste relatii. Nu avea atunci decat pe fata cea mare, pe Ioana, Elena nu se nascuse inca. Au fost ceva probleme atunci. Asa am auzit si noi, colegii", a mai spus fosta mana dreapta de pe vas a lui Basescu.

2005: Ce cauta Udrea noaptea, la Cotroceni?

In 2005, la scurta vreme dupa alegeri, inca o lovitura: paparazzii unui cotidian central au reusit sa dovedeasca, prin probe fotografice, ceea ce doar se zvonea, pe atunci, anume ca Elena Udrea are descinderi misteriose, noaptea, de una singura, la Cotroceni.
O noua lovitura pentru sotia presedintelui, care, iarasi, a tacut. La fel cum a tacut si cand presedintele s-a oferit, public, sa intinda pe masa o ziarista si sa ii arate, el stie ce. Ori cand s-a vazut nevoita sa petreaca Pastele, Craciunurile, Revelioanele, concediile ori chiar simplele iesiri la restaurant cu familia Cocos, adica Elena Udrea.

Pana unde poate merge umilirea unei femei?

O alta umilinta de proportii la care a fost supusa, Prima Doamna, in ultimii ani, a fost legata de felul in care era sistematic abandonata de sot in timpul bailor de multime pe care le facea, fiind recuperata ulterior, spre deliciul presei mondene.
Un banal exemplu: in august, anul acesta, participand la lucrarile Asociatiilor Comunelor din Romania, desfasurata la Mamaia, Basescu a plecat de acolo, dar a trebuit sa se intoarca, pentru a recupera un obiect "marunt": "Mi-am uitat sotia aici!".
In mai, la un festival din Maramures, a trebuit ca Maria Basescu sa fie recuperata de organizatori din multimea unde o abandonase sotul si adusa acestuia, direct pe scena.
Si exemplele ar putea continua. Greu de spus ce o fi fost, in acele clipe, in sufletul doamnei Maria.
Una peste alta, sotia presedintelui a lasat impresia, mai tuturor, ca a fost permanent folosita de acesta doar ca un accesoriu, ca un breloc atarnat la curea doar cand protocolul o cerea, imbracata in tiganca pentru ca Traian sa dea bine in ochii electoratului cu felinar la caruta sau ca o pavaza atunci cand acuzatiile de infidelitate deveneau prea deranjante pentru politician.
Nici nu e de mirare ca un artist de prim rang precum actorul si regizorul Mihai Malaimare comenta, la un moment dat, sec: "Pana unde poate merge umilirea unei femei? Daca este femeia presedintelui poate merge pana oriunde".