Dupa adoptarea legilor securitatii nationale, CSAT a cerut ieri desecretizarea arhivei "Dunarea" si a dispus desecretizarea dosarelor de securitate nationala a oamenilor politici. Mai mult, presedintele Traian Basescu a anuntat luni, la incheierea sedintei CSAT, ca noii sefi ai serviciilor de informatii vor fi anuntati doar in momentul in care vor fi adoptate noile legi ale sigurantei nationale.
Pe de alta parte, seful statului a anuntat ca a cerut Arhivelor Statului desecretizarea arhivei "Dunarea". "Nu este posibila acum numirea a noi sefi la SRI si SIE din cauza contradictiilor dintre Constitutie si legile sigurantei nationale aflate in vigoare", a spus seful statului. In ceea ce il priveste, Basescu a reamintit ca noile legi ar trebui sa mentioneze foarte clar principiul demilitizarii serviciilor de informatii, ca si cresterea atributiilor privind supravegherea persoanelor ce ar atenta la siguranta nationala. In cadrul sedintei CSAT, Traian Basescu a informat Guvernul referitor la urgentarea adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala. Seful statului a dat vina pe Parlament si pe Guvern pentru intarzierea inregistrata in procesul de elaborare a pachetului legislativ. Basescu a precizat ca noile legi sunt necesare mai ales pentru stabilirea foarte clara a responsabilitatilor serviciilor secrete si pentru responsabilizarea acestora: "In momentul de fata mai sunt 76 de infractori inca nejudecati, care au fost pusi in libertate de instante si asupra carora SRI sau SIE sau DGIPI nu pot actiona decat in baza unor mandate emise de judecatori sau procurori, legislatia nepermitandu-le sa continue supravegherea dupa ce un dosar de criminalitate economica sau un potential terorist a ajuns in instanta", a mai spus Basescu. Acesta a tinut sa precizeze ca nu este total nemultumit de activitatea de pana acum a sefilor serviciilor secrete. "Am apreciat reactia celor trei sefi de servicii. Le-am spus ca in cazul Omar Hayssam nu am incredere in activitatea serviciilor pe care le conduceau. Dar asta nu inseamna ca in activitatea lor nu au facut lucruri bune. Atunci cand o structura a statului face un lucru bun, imi arat increderea, cand greseste o sanctionez public", a declarat seful statului.

Blaga: "Din mai erau informatii ca Hayssam ar putea parasi tara"

Ministrul de Interne Vasile Blaga a anuntat ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a Ministerului anuntase inca din 5 mai ca Omar Hayssam intentiona sa paraseasca tara. El a spus ca informatiile au fost transmise unor institutii ale statului, insa n-a vrut sa nominalizeze aceste institutii. In opinia ministrului Blaga, omul de afaceri romano-sirian a fost ajutat sa paraseasca Romania si este posibil ca acesta sa fi plecat cu o masina care avea numar diplomatic. Politia - sustine Vasile Blaga - a facut tot ceea ce trebuia sa faca din punct de vedere legal. El a atras atentia ca in privinta infractiunilor legate de terorism, nu Politia are de spus ultimul cuvant. In opinia sa, vinovat de fuga lui Omar Hayssam este Parchetul General. Blaga a mai spus ca in cazul in care Hayssam ar fi trecut granita in zona de responsabilitate a Politiei de Frontiera, cei vinovati vor fi sanctionati. El a precizat ca este luata in calcul si varianta ca Hayssam sa fi parasit tara fara ca Politia de Frontiera sa poata interveni.