CorectNews: Maurii si-au facut datoria (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
In analiza anterioara, aratam ca Traian Basescu a dat o lovitura de maestru. Atunci cand a pus in miscare operatiunea Mircea Geoana. Si a declansat un lant intreg de evenimente, care au culminat prin castigarea, de catre PDL, a presedintiei Senatului si decizia lui Mircea Geoana de a-si face un grup parlamentar si un partid politic. Si mai afirmam ca ceea ce se vede este doar varful aisbergului. Partida declansata de seful statului este abia la inceput. Asa ca noi nu observam decat primele mutari de pe tabla de sah. Ce urmeaza?
Urmeaza ceea ce a anuntat Sebastian Lazaroiu, care scrie editoriale in Evenimentul Zilei si a devenit invitat permanent al Realitatii TV, un instrument media care intra, pe zi ce trece, in buzunarul de la piept al puterii. Sebastian Lazaroiu se face ca lanseaza un balon de incercare, anuntand drept sigura o viitoare alianta PDL - PSD. Si nu este un simplu balon de incercare. Este planul prin care Traian Basescu incearca sa se reinventeze pe sine si sa isi reinventeze partidul. Daca acest plan va fi dus pana la capat, atunci abia acela va fi sfarsitul jocului.
Cum ar arata sfarsitul jocului in viziunea Presedintelui Traian Basescu? Sa stabilim impreuna drept premiza a rationamentului faptul ca domnul Traian Basescu doreste sa obtina o majoritate consistenta, in epicentrul careia sa se afle PDL si ca, pentru sine, vizeaza, la incheierea mandatului, functia de prim ministru. Dupa modelul binomului de la Moscova. Cu singura deosebire ca la Bucuresti nu exista niciun binom. Si probabil nici nu va exista, pentru ca, spre deosebire de Putin, Presedintele nostru este incapabil sa faca echipa cu cineva. Cum poate obtine o noua majoritate cat mai consistenta? Fie adaugand la actuala majoritate, pe care o are, un nou partid parlamentar, care nu poate fi decat PSD sau PNL, fie construind, de la iarba, o noua majoritate. Pretextul va fi crearea unui guvern de uniune nationala, care sa incerce, in primavara anului viitor, sa faca fata efectelor noii recesiuni. Moment in care presedintele - jucator va propune USL sa intre in combinatie si va face acelasi lucru si cu cele doua partide mari, care il compun. In paralel, pregatindu-se pentru alegeri si intelegand ca toate formatiunile de stransura, care il ajuta in prezent sa-i dea o majoritate PDL-ului, nu au nicio sansa de a mai intra in viitorul Parlament, altfel decat printr-o mare alianta preelectorala. Ceea ce inseamna ca, mai intai, domnul Traian Basescu va incerca sa faca o combinatie cu USL sau cu oricare dintre cele doua partide, dar de preferinta cu PSD, pentru ca este mai puternic, iar, daca acest tip de guvern de uniune nationala nu va putea fi incropit, va astepta pana dupa alegeri, pentru ca, in functie de rezultate, sa monteze o combinatie de acelasi fel, in care din nou PDL sa se afle in epicentru. In functie de rezultate, pana la alegeri sau imediat dupa alegeri, Presedintele este gata sa-si depuna mandatul daca are suficiente garantii - date de insasi constructia noii majoritati - ca va putea sa impinga in functia de sef al statului o persoana pe care sa si-o poata subordona. Cum ar fi putut fi, de exemplu, Mircea Geoana. Cum ar putea fi si altii. Inclusiv domnul Mugur Isarescu. Pentru ca aceasta este conditia sine qua non ca el sa obtina functia de prim ministru.
Intregul tambalau cu Mircea Geoana sau teza lansata de Lazaroiu, privind o alianta viitoare PDL - PSD, nu vizeaza altceva decat acest dublu obiectiv. Totul sa penduleze in jurul PDL iar domnul Traian Basescu sa devina prim ministru.