AGERPRES informeaza: Adrian Nastase: "Nu ar fi mai simplu sa schimbam presedintele decat sa schimbam Constitutia?"
Presedintele Consiliului national al PSD, Adrian Nastase, a declarat, miercuri, ca propunerea de revizuire a Constitutiei inaintata de seful statului consiliului legislativ, reprezinta "o noua marca de iresponsabilitate, o smecherie ieftina".
Presedintele Consiliului National al PSD a intrebat retoric "daca nu ar fi mai simplu sa schimbam presedintele decat sa schimbam Constitutia". "Daca veti face o analiza a ultimilor 20 de ani, nu iau in calcul modificarea din 2003, presedinti normali care nu au avut probleme deosebite au reusit sa fie garanti ai unei Constitutii la care s-a lucrat un an de zile in cadrul Adunarii Constituante cu cei mai mari specialisti din tara si cu foarte multi specialisti din strainatate. De aceea, ideea unei formulari intempestive, cu tot felul de solutii care arunca in aer diverse chestiuni mie mi se pare ca este de fapt doar o modalitate de a participa Traian Basescu la alegerile locale de anul viitor, prin fortarea unei teme, prin incercarea de se victimiza", a declarat Adrian Nastase.
In context, Adrian Nastase a facut-o o trecere in revista a modului de revizuire a Constitutiilor de dupa 1989, punctand faptul ca, procedural, s-a mers prin Adunarea Constituanta si Parlament. Mecanismul de revizuire l-am tratat de fiecare data extrem de serios, a mai spus Adrian Nastase, amintind si de constituirea unei comisii speciale in Parlament, in aprilie 2010, care sa se ocupe de revizuirea Constitutiei. "Comisia s-a creat, este condusa de Daniel Buda si sunt 25 de parlamentari. Aceasta trebuia sa faca, pe modelul 2003, un text de revizuire a Constitutiei care sa fie agreat de toti parlamentarii pentru a exista o sansa ca legea sa fie adoptata cu cele doua treimi necesare. Asa procedezi, daca doresti cu sinceritate sa duci la final un anumit proiect. Pe Traian Basescu nu-l intereseaza ca acest proiect sa fie aprobat. El are nevoie de niste teme pentru campania din anul viitor, smecherie ieftina", a acuzat fruntasul PSD.
In alta ordine de idei, Adrian Nastase a aratat ca, potrivit Constitutiei in vigoare, proiectul de revizuire a legii fundamentale se face la propunerea Guvernului, propunere care exista, dar pe care Traian Basescu a preluat-o si a modificat-o incalcand legea. "Este acest proiect de lege de revizuire identic cu cel trimis la Consiliul Legislativ de catre Traian Basescu? In mod evident nu. Traian Basescu a schimbat acest proiect de lege si a introdus diverse alte povesti pentru a crea mai multa agitatie publica. (...) E fals in acte publice, chestie grava. Daca ajunge la Parlament, unii vor spune iata motivul pentru care Dan Voiculescu ar putea sa sustina suspendarea presedintelui. Un motiv foarte puternic", a mai spus liderul PSD.
In context, Adrian Nastase a mai spus ca nu va comenta alte teme propuse de seful statului pentru ca "e un delir specific lui Traian Basescu. (...) Numai doctorul in drept Genica Boierica ar putea sa comenteze aceste propuneri de revizuire a Constitutiei, din masina". "Vom trata problemele legate de o revizuire a Constitutiei doar dupa alegerile parlamentare de anul viitor, cu un Parlament reprezentativ din toate punctele de vedere(...) La inceputul saptamanii viitoare vom vedea si din punctul de vedere al atitudinii in cadrul Parlamentului cum vom decide. Pe fond dati-mi voie sa va spun, din nou, Traian Basescu isi bate joc de romani", a conchis presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.