Inpolitics.ro informeaza : Teodorescu: "Regionalizarea e cel mai inexplicabil gest al lui Basescu de la taierea pensiilor incoace
Reorganizarea teritorial-administrativa a Romaniei este cel mai inexplicabil gest al lui Traian Basescu de la taierea pensiilor incoace, afirma analistul politic Bogdan Teodorescu, in exclusivitate pentru Inpolitics. El explica faptul ca un atare proiect provoaca grave neintelegeri guvernamentale, nemultumirea toatala a electoratului si ofera, printre altele, o nesperata munitie opozitiei. Bogdan Teodorescu nu exclude posibilitatea ca, in spatele acestui "gest ilogic", sa se ascunda proiectul lui Traian Basescu de a-l decapita pe Emil Boc de la Palatul Victoria.

"Basescu lasa UDMR fara lideri locali"

"Gestul lui Traian Basescu de a arunca pe piata ideea restructurarii administrativ-teritoriale a Romaniei este ilogic. Este de neinteles din punct de vedere politic. Este o miscare inutila. Si este cat se poate de firesc ca un astfel de proiect sa-i nemultumeasca in mod profund pe udemeristi. Asa ceva lasa UDMR fara lideri locali. Uniunea pierde controlul a doua-trei judete, poate chiar patru, prin sefia unor consilii judetene. Capitala judetului cu cei mai multi maghiari ar fi Brasovul, un oras care, trebuie spus, nu are chiar atat de multi maghiari. Pe de alta parte, udemeristii nu ar putea sa explice electoratului propriu de ce un etnic maghiar va trebui sa vina taman de la Targul Mures, la Brasov, pentru a rezolova niste acte sau probleme administrative. Pentru UDMR ar fi o regresie, un pas inapoi. Uniunea nu ar putea explica propriului electorat de ce s-a ajuns la asa ceva.

Se pune la cale decapitarea lui Emil Boc?

Daca incercam sa intelegem substratul gestului lui Traian Basescu, sunt o serie de cai de interpretare. Sa presupunem ca seful statului vrea sa-l dea jos pe premierul Emil Boc care nu se mai da plecat de la Palatul Victoria. Il forteaza la o miscare care tinteste o atare reforma administrativ-teritoriala si, cum este firesc, proiectul cade. Ungurii pleaca si, pe cale de consecinta, cade si Emil Boc. Totodata, se poate argumenta ca Traian Basescu urmareste incurcarea USL. Instaurarea unui haos la nivel general mai cu seama ca, in loc sa se gandeasca la situatia economica dramatica a tarii, oamenii vor fi preocupati de noile lor acte si probleme administrative.
"Daca nu intra in istorie, Basescu vrea sa intre in geografie"
Și ar mai fi ceva. Poate ca, dupa sapte ani de mandat, Traian Basescu realizeaza ca nu a infaptuit absolut nimic. Sta zece ani, la fel ca Ion Iliescu, si nu lasa in urma nimic. Asta imi aminteste de o vorba a lui Mircea Dinescu care spunea despre Ceausescu ca atunci cand oamenii nu pot intra in istorie incearca sa intre in geografie. Este ridicol daca despre asa ceva este vorba. In alta ordine de idei, daca aceste motivatii nu ar fi reale, inseamna ca ar fi vorba despre un calcul electoral-politic pe care noi nu il sesizam. Este aproape imposibil de crezut ca UDMR va accepta proiectul de reforma administrativ-teritoriala a Cotrocenilor. Din punct de vedere politic, i-ar da o paine de mancat lui Laszlo Tokes.

"Reorganizarea teritorial-administrativa este un cadou pentru USL"

Pe de alta parte, daca un astfel de proiect ar fi cu adevarat pus in practica, presupunand prin absurd ca Traian Basescu ar reusi sa-i pacaleasca pe udemeristi, el ar da un nesperat cadou electoral USL. PSD si PNL nu ar avea decat sa se organizeze sub banalul slogan "USL va da judetele inapoi". Pentru opozitie, ceea ce vrea sa faca Traian Basescu reprezinta un cadou fenomenal. Nici macar nu ar mai trebui sa cheltuiasa atat de multi bani in campanie, sa gandeasca diverse tactici de atac. Totodata, patriotismul local nu trebuie deloc ignorat. In alta ordine de idei, o astfel de initiativa se ia in primul an de mandat, nu in ultimul. Se ia atunci cand ai timpul necesar sa o pui in practica. Asa ceva nu se face inaintea alegerilor intr-o tara care, stim cu totii, are mari probleme de factura organizatorica. Daca in spatele acestui proiect nu se afla ceva subtil care mie imi scapa, avem de-a face cu cel mai inexplicabil gest politic al lui Traian Basescu de la taierea pensiilor incoace. Atunci era cat se poate de evident ca asa ceva va fi respins la Curtea Constitutionala. Sa tai pensiile este un lucru total ilogic. Mai cu seama ca dai intr-o categorie socio-profesionala care are cele mai mari probleme si care are cea mai mare prezenta la vot", explica Bogdan Teodorescu.