contributors.ro informeaza: Traian Basescu si-a atins limita de incompetenta istorica. Scuze pentru Regele Mihai (Autor: Cristian Ghinea). Puteti citi in continuare a doua parte.
A fost "sluga la rusi"? (ce limbaj!).
Doar cateva motive banale pentru care Regele Mihai nu putea fi sluga la rusi:
• Regele Mihai, abia iesit din adolescenta, l-a arestat impreuna cu garda palatului pe detinatorul absolut al puterii la acel moment, Ion Antonescu. A facut asta fara sprijinul politicienilor, care erau de negasit in acel moment (sfanta lasitate). Apoi a rezistat unor presiuni ingrozitoare din partea armatei sovietice. Tot aproape singur.
• Regele Mihai a numit premieri democratici care au incercat sa continue regimul democratic din Romania cu armata sovietica in tara.
• Regele Mihai a rezistat cererilor sovietice cat a putut. A cerut ajutorul americanilor si englezilor si l-a numit pe premierul Groza sub amenintarea directa a armatei sovietice, dupa ce diplomatii occidental i-au spus ca nu exista alta cale.
• Rezistenta asta a insemnat chiar o greva regala in care regele a refuzat sa ratifice actele guvernului.
• Romania a fost ultima tara comunizata din regiune si asta se datoreaza Regelui Mihai
• Timp de cativa ani, Regele Mihai a fost ultima speranta a romanilor, care manifestau simpatie pentru orice aparitie publica a Regelui, faceau manifestatii in fata Palatului, unde camioanele de batausi comunisti veneau si bateau oamenii cu bestialitate.
• Spre final, Regele Mihai a plecat la nunta Reginei Elisabeta a II-a, la Londra. Guvernul comunist a crezut ca nu se mai intoarce. Erau multumiti ca scapasera de el. Din Anglia a anuntat guvernul de intentia sa de a se casatori cu Regina Ana. Guvernul nu i-a acordat permisiunea pentru a-l face sa renunte la intoarcere. Dar s-a intors. Nu am spatiu sa descriu cum a fost primit.
• Peste cateva zile, Petru Groza si Gheorghiu-Dej s-au prezentat la palat cu cererea de abdicare si cu pistolul in buzunar si au amenintat ca vor impusca pe cei 1.000 de studenti arestati la manifestarea de ziua Regelui daca nu abdica. Garzile Palatului fusesera schimbate, artileria indreptata spre cladire. Ar fi trebuit Regele sa abdice? Sa raspunda cine se pune in locul lui. Oricum, nu "sluga" si nu "tradare", e un registru prea grobian fata de situatie.
• Regele Mihai a fost un personaj demn timp de 45 de ani, cat timp rusii si comunistii romanii i-au slutit tara.
Intamplarea face sa fi organizat recent la Dilema Veche o dezbatere despre monarhie. Nu sunt monarhist din motive pe care i le explic pe larg lui Mihnea Maruta aici. Dar am un imens respect pentru Regele Mihai. Un rege superb. Un om curajos.
Pentru cine vrea detalii despre cum s-a comportat Regele Mihai si ce a insemnat ca bariera in calea rusilor si a comunismului, un interviu pe care l-am facut cu extraordinarul personaj care este Serban Papacostea.
Traian Basescu a comis o mitocanie impardonabila. Ar trebui sa-si ceara scuze.