Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a prezentat la ONU, in fata celor 170 de sefi de stat, pozitia Romaniei legata de mentinerea securitatii globale.
„Romania se raliaza pozitiei conform careia protectia impotriva amenintarilor la adresa securitatii nu trebuie limitata doar la luarea de masuri la granita proprie; trebuie actionat inclusiv in zonele de unde provin aceste amenintari, care trebuie combatute prin actiuni hotarate si investitii substantiale.
Din aceste ratiuni, Romania s-a alaturat actiunilor intreprinse de parteneri si aliati de stabilizare si reconstructie ale Irakului si Afghanistanului“, a spus Basescu.
El a sustinut ca „efortul global antiterorism nu se poate baza doar pe actiunile Consiliului de Securitate“. „Este necesara o implicare larga si sustinuta la nivelul intregii comunitati ONU. Fiecare stat membru trebuie sustinut in a-si dezvolta masuri de aparare si capacitati de raspuns adecvate pentru a face fata amenintarilor teroriste“, a mai spus presedintele.
Basescu s-a referit si la situatia din Transnistria si si-a exprimat speranta ca „noul Consiliu pentru Drepturile Omului va aborda cu mai multa eficacitate si credibilitate“ nedreptatile din aceasta regiune.
Presedintele Basescu a avut si o intalnire cu omologul sau irakian, Jalal Talabani. Potrivit sefului statului roman, intrevederea pe care a avut-o a vizat in primul rand, dupa cum a subliniat Traian Basescu, garantia acordata de acesta oficialului irakian ca tara noastra nu va actiona niciodata in Irak in afara unui mandat ONU. „De la inceperea mandatului meu, Romania se afla sub mandat ONU in Irak. Eu am gasit Romania legal aflata in Irak. L-am asigurat pe presedintele Irakului ca trupele romanesti nu vor fi niciodata sub un alt regim decat sub mandat international“, a declarat Basescu. Discutia dintre cei doi sefi de stat a vizat si posibilitatea ca Romania sa revina in procesul de reconstructie nu numai cu obligatiile locale pe care si le-a asumat, dar si cu constructii de rafinarii, de fabrici de masini agricole, lucruri pe care tara noastra le-a facut traditional in zona.