Presedintele Basescu a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere in care se precizeaza ca ii consulta pe parlamentari in legatura cu organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal in a doua parte a lunii martie.
In scrisoarea adresata Parlamentului, seful statului precizeaza ca ii consulta pe membrii Parlamentului cu privire la organizarea in partea a doua a lunii martie a unui referendum national consultativ, referitor la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului, incepand cu alegerile din 2008.
De asemenea, presedintele mentioneaza ca in temeiul articolului 90 din Constitutie si al articolului 11 din Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului, doreste sa solicite poporului roman sa-si exprime, prin referendum, "vointa suverana" cu privire la introducerea votului uninominal.
In discursul rostit miercuri in Parlament, seful statului mentionase ca in baza articolelor legislative invocate, procedura constitutionala face referire doar la consultarea Parlamentului, iar demararea unui astfel de demers nu necesita aprobarea forului legislativ. "Va consult - repet, termenul constitutional este 'va consult' - cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introdu-cerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare. Va multumesc. Din acest moment, procedura de lansare a referendumului a fost indeplinita", a spus Basescu in discursul rostit in Parlament.

In litera legii

Prevederea constitutionala la care face referire Basescu stipuleaza ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la "probleme de interes national". Totodata, Legea privind organizarea si desfasurarea refendumului contine aceleasi prevederi ce ii confera presedintelui prerogative necesare pentru a organiza un referendum.
Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia sunt stabilite de catre presedinte prin decret. Raspunsul Parlamentului la "consultarea" ceruta de seful statului urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Insa legea nu are precizari referitoare la cazul in care punctul de vedere al Parlamentului este diferit de cel al sefului statului.

Olteanu a declarat deschisa procedura de consultare

Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reuni marti, 20 februarie, pentru a discuta procedura care trebuie urmata, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El a mai spus ca, odata cu primirea scrisorii de la Traian Basescu, procedura de consultare a Parlamentului este deschisa si in curs, urmand sa se finalizeze la data la care Legislativul va adopta o hotarare in acest sens.
El a mai mentionat ca presedintele nu poate fixa data organizarii referendumului decat dupa ce Parlamentul se exprima in acest sens, apreciind ca "nerealista" data inaintata de presedinte.