Agerpres informeaza: Fundatia Horia Rusu: Traian Basescu a denaturat conceptul de liberalism
Presedintele Traian Basescu a denaturat conceptul de liberalism, are o retorica liberala incoerenta, iar guvernarea PDL a lansat masuri haotice anti-liberale, se arata intr-un comunicat de presa remis, miercuri, AGERPRES, de catre Fundatia Horia Rusu.
Potrivit sursei citate, fundatia a realizat un studiu a carui concluzie este ca Traian Basescu promoveaza un "fals liberalism".
"Traian Basescu a denaturat conceptul de liberalism, punand semnul egal intre masurile guvernului Boc si valorile liberale. Analiza efectuata arata ca politicile guvernarii PDL nu au nicio legatura liberalismul, dar si ca Traian Basescu, constient ca liberalismul nu se regaseste in nicio masura a Guvernului Boc, a adaptat masurile Guvernului Boc la liberalism. Asa au ajuns sa se numeasca politica lui Boc liberala si de dreapta. (...) Masurile guvernului Boc, sustinute si chiar impuse de Traian Basescu, sunt pretins liberale, iar efectele acestora, total neliberale", se mai arata in comunicatul citat.
Fundatia Horia Rusu prezinta si o serie de exemple care, in viziunea fundatiei, ar demonstra cele sustinute.
"Traian Basescu a sustinut reducerea aparatului bugetar. (...) Dar statisticile arata ca disponibilizarile facute in 2009-2010 nu s-au facut in administratia publica centrala, cum a afirmat Traian Basescu, ci in educatie si sistemul sanitar. Traian Basescu a propovaduit relaxarea fiscala, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea cotei unice, dar s-a ajuns la interventii abuzive asupra sectorului privat si reglementari care au avut consecinte nefaste asupra economiei. In ceea ce priveste reformarea sistemului de pensii, Traian Basescu a consimtit la adoptarea, prin frauda, a Legii Pensiilor, a impozitat pensiile si le-a supus CAS-ului, a restrans dreptul la pensie, inteles, in sensul jurisprudentei CEDO, ca drept de proprietate", se arata in comunicatul remis AGERPRES.
In optica reprezentantilor Fundatiei Horia Rusu, liberalismul afisat de presedintele Basescu nu este decat un "paravan" care ascunde "politici de finantare a unor institutii publice inutile, in fruntea carora se afla membri ai PDL, sau subventionarea companiilor care fac afaceri cu statul si ai caror proprietari se afla in relatii stranse cu oamenii politici aflati la putere".