Un excelent text semneaza Constantin Gheorghe pe blogul intitulat "Constiinta Unui Liberal de Stanga". Puteti citi in continuare analiza sfarsitului unui presedinte, care timp de 5 ani a pus greu la incercare rabdarea romanilor. Iata ce scrie liberalul de stanga Constantin Gheorghe, un jurnalist de calibru, care semna editoriale memorabile in Jurnalul National, la inceputuri.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand privesc masina de tocat Basescul, cred sincer ca sansele Iubitului Conducator de a mai pupa un mandat la Cotroceni se apropie de zero. Si ala barat! Asa se intampla cand isi dau mana know-how-ul american in materie de campanie electorala negativa (nu murdara, sa ne intelegem bine!) cu nesimtirea tipic romaneasca. Am asa o banuiala ca abia anul asta consultantii americani isi vor castiga pe merit banii.
Traian Basescu este acum pe rotisor. Cum n-a fost niciodata in intreaga lui cariera de politician. Mai mult, cred ca acum este mai urat decat era Adrian Nastase in 2004, si ura este naturala, nu indusa, ca in cazul fostului premier.
La Nastase faptele erau banuite, si pe aceste banuieli se broda o intreaga poveste, amplificata de mediile de informare. Timp de cinci ani niciuna dintre enormitatile spuse despre Nastase nu s-a dovedit adevarata.
In ceea ce-l priveste pe Basescu, faptele sunt cat se poate de concrete si de reale, dovedite. Si el, si oamenii din jurul lui au fost prinsi cu rata‘n gura, in flagrant. Nu mai e loc de intors, c‘o fi, c‘o pati!
Si mai am o presimtire: povestea cu fratele sau, Mircea, varat in firma de intermedieri pentru afaceri cu armament, e doar un (bun) inceput pentru o serie de scandaluri cu repetitie, care au in comun coruptia. Va fi un crescendo, bine dozat, se va lasa timp ca oamenilor sa li se fixeze bine in memorie, prin repetitie, fiecare caz, fiecare detaliu, fiecare nume. Va fi o lucratura de profesionisti, ca sa fim clari. Si nu stiu daca Lazaroiu si compania vor reusi sa contracareze aceasta avalansa de atacuri.
Basescu a fost pana acum permanent in ofensiva, mai ales in 2004. Atunci Adrian Nastase era in defensiva, postura care nu i-a convenit prea mult. Acum Traian Basescu a intrat in defensiva, si este o tactica pe care nu o stapaneste. Problema este ca nu mai are timp sa-si construiasca o strategie castigatoare, plecand de la starea de defensiva. Ce i-ar mai ramane de facut? Sa-si aresteze contracandidatii? Ii victimizeaza! Sa le insceneze dosare de coruptie la DNA? Prea tarziu, si prea grosier.
In rest, greu de stiut ce-ar mai putea face, spectaculos, pentru a prelua conducerea ostilitatilor. Cu atat mai mult cu cat bilantul mandatului sau nu pledeaza in favoarea sa, dimpotriva!
Cred ca cea mai inteligenta decizie, care i-ar permite lui Traian Basescu sa ramana pe scena politica (daca are, totusi, ceva de propus natiunii asteia) ar fi sa nu mai candideze. Dar nu-l cred in stare de un astfel de gest, pentru ca nu este pregatit sa urce Golgota pe care a urcat-o si o urca inca Adrian Nastase. Ca o paranteza: o ironie a sortii face ca destinul politic al celor doi sa se impleteasca intr-un mod in care nici unul dintre ei nu si-a dorit si nici imaginat!
Cum spuneam, Traian Basescu e pe rotisor, si asta e doar inceputul. Sfarsitul nu are cum fi unul fericit...