Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul "Deshumatu si Reincarnatu", pe care il puteti citi in continuare. Pentru o perfecta claritate precizam urmatoarele: Deshumatu e Ceausescu si Reincarnatu e Basescu (foto).
' "Daca e frig, puneti o haina mai groasa". Cand spunea asta romanilor, N. Ceausescu, actualmente Deshumatu, era puternic? Era, e de parere Reincarnatu, care este si el un conducator puternic, cand zice: " Hai, sa nu mai facem o drama din faptul ca pleaca medicii. Dreptul nostru este de a pleca unde ne e mai bine ". Corect - cand are o problema de sanatate ceva mai grava decat un bat in ureche, dl presedinte Basescu se duce la Viena, are dreptul. La fel si familia d-sale. Dar si romanul de rand, cand e bolnav, are dreptul sa se duca in pamant, unde pentru multi nu poate fi mult mai rau decat pe aici. Pleaca medicii din Romania, se inmultesc mortii, ceea ce inseamna disponibilizari si taieri de pensii pe cale naturala. O judecata economica sanatoasa a d-lui presedinte. Am doar o nedumerire: de ce ar trebui sa mai existe Facultati de Medicina in invatamantul romanesc de stat? Daca tot nu putem sa-i platim pe medici, cum ne anunta dl presedinte, de ce sa-i mai facem? Nu trebuie sa facem totul. Ce, Romania produce calculatoare? Nu produce si uite ca traieste. Dar, gandindu-ma mai bine, ma luminez: facem medici pentru iesport. Asa cum in anii ‘80 alimentele se exportau masiv, lasand populatia sa se descurce cum o sti.
Exista si alte solutii, ii spune dl Presedinte profesorului debutant nemultumit ca are un salariu mai mic decat al femeii de serviciu. Care alte solutii? La medici, sa nu-si faca halat fara buzunare, cum gresit a procedat un cunoscut de-al meu, la profesori, sa-i invete acasa pe elevi ce trebuie sa-i invete la scoala si cum se face evaziune fiscala. Eu mai am o solutie, pe care imi ingadui s-o sugerez d-lui Presedinte, mai ales ca si d-sa zice ca a avut salariu mai mic decat femeia de serviciu de la Navrom (ce-i drept, n-a precizat si gradul respectivei femei de serviciu): profesorilor debutanti sa li se mareasca salariul si sa spele pe jos, iar femeile de serviciu sa fie retrogradate si sa tina cursuri - nu cred ca vor face greva.
Daca ati crezut vreodata ca premierul Boc e un ins puternic, ei bine, Presedintele Basescu ne dezvaluie faptul ca nu e. Disperat sa-si mai dreaga imaginea care i-a ajuns mai mica decat marimea naturala a d-sale, dl Boc s-a repezit sa fluture bugetarilor perspectiva maririi salariilor in 2011. Pentru asta, E. Boc nu este un mincinos, un demagog ordinar, este doar "incapabil sa fie puternic", considera dl Basescu. Obsedat de puterea exercitata asupra oamenilor, T. Basescu o substituie si principiilor etice. Ca sa nu minti, nu e obligatoriu sa fii puternic, trebuie doar sa fii cinstit. Cand le spune medicilor si profesorilor lucruri "care sa supere", dl Basescu n-o face pentru ca l-ar da cinstea afara din casa, din casa din str. Mihaileanu, dar pentru a demonstra poporului ce tare e el, cat sange are in instalatie, ce bine se tine in sa, cum zicea N. Ceausescu bantuit de inchipuiri voievodale.
Pentru Traian Basescu toate relatiile lui cu oamenii, fie ca e vorba de familie, fie de guvern, partid, popor sau femeia de serviciu, inseamna raporturi de putere. De aceea nu are prieteni, are doar slugi sau dusmani.'