Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul Boala lui Erostrat, pe care il puteti citi in continuare.
"Sindromul maiestate". Nu-mi imaginam cand am dat acest titlu editorialului de marti ca T. Basescu va confirma personal diagnosticul in mai putin de 48 de ore. Abdicarea regelui Mihai - un act de tradare nationala. Regele Mihai - sluga la rusi. Desi am comentat azi noapte la Realitatea TV aceste declaratii ale presedintelui Romaniei, parca tot nu-mi venea sa cred ca au fost facute.
Am fost un copil crescut in comunism. Despre regele Mihai auzeam mereu ca a plecat din tara cu 16 vagoane pline cu averea lui, de fapt, a poporului. Ca era exponentul cel mai de seama al vechii oranduiri burghezo-mosieresti si ca a abdicat sub presiunea maselor populare. Din actul de la 23 august 1944, regele era aproape exclus, ca si partidele istorice, ni se spunea ca Partidul Comunist a facut totul. Dar nu am auzit niciodata, nici macar in perioada de maxim national-comunism antisovietic sub Dej si Ceausescu, ca Mihai I ar fi fost tradator de tara, ca ar fi vandut Romania rusilor. Acum stiu ca acest gen de acuza apartinea Germaniei naziste si legionarilor fugiti in strainatate sub protectia hitleristilor, dupa infrangerea rebeliunii Garzii de Fier din ianuarie 1941. Si este o minciuna propagandistica sfruntata, publicabila astazi doar in foaia "Romania mare".
Nu are rost sa fac acum un rezumat al evenimentelor care au dus la abdicarea din 30 decembrie 1947. Orice roman care a dorit sa cunoasca istoria nefalsificata a Romaniei a putut sa se informeze dupa 1989. Amintesc doar ca regele Mihai nu avea ce sa vanda rusilor in ‘47, caci Romania era vanduta deja lui Stalin, din 1944, de marile puteri vestice, la bucata si procent scris pe servetel de Winston Churchill. In momentul abdicarii, regele era deposedat de orice putere, tara fiind de facto stapanita de Dej, Pauker, Bodnaras si consilierii sovietici. Ce sa-i reprosezi, ca n-a impartasit soarta lui Nicolae al II-ea, omorat de bolsevici impreuna cu familia?
Nu sunt monarhist, sunt republican. Nu l-am considerat niciodata pe fostul rege o solutie pentru Romania post comunista, nu sunt un fan al Casei Regale. Dar dupa aceste declaratii ale presedintelui Basescu, ma simt ca stropit cu rahat. Pentru ca seful statului al carui cetatean sunt a insultat nici mai mult, nici mai putin decat Istoria Romaniei. A facut-o in acelasi fel in care se porcaieste cu alde Ponta, Antonescu, Voiculescu, Vantu. S-a napustit, din senin, din iarba verde, asupra unui brand international al Romaniei, ca tot aveam prea multe, fostul rege Mihai, ultimul supravietuitor dintre sefii de stat in functie in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, recunoscut ca atare si invitat la evenimente internationale de nivelul cel mai inalt. De ce? Ca sa mai faca un bine Romaniei, si asa cu o imagine in lume ca vai de capul ei.
A facut-o cu acelasi ton cu care, condamnand comunismul in Parlament in 2006, numara printre crimele imprescriptibile ale acestui regim "abdicarea fortata a regelui Mihai".
Spuneam inca de la azvarlirea pe piata de catre T. Basescu a reconstitutionalizarii si regionalizarii Romaniei ca aceste acte, produse peste noapte in stilul Elenei Ceausescu, definit popular in anii ‘80: "Sade Leana pe closet / Si mai face un decret", nu are rost sa fie interpretate politic, economic, social, caci ele tin de domeniul psihopatologiei. "Complexul Cuza", cum numeam afectiunea lui T. Basescu, il face sa se dea de ceasul mortii ca sa lase o urma in istorie, fie si cea a sarpelui pe asfalt. Fiind un iresponsabil egolatru, care a jucat poker la cacealma cu tara pe masa inca din 2004, nu se da in laturi pentru asta de la a zdruncina stabilitatea statului roman, a crea din nimic tensiuni interetnice, tensiuni intre Budapesta si Bucuresti, insultand geografia Romaniei ca sa poata trece acum la injuraturi adresate Istoriei.
De fapt, nu Cuza, ci Erostrat e numele cel mai potrivit faciesului lui Basescu in vreme ce scandeaza scrasnit: "vor fi confiscate averile bogatilor si date cetatenilor", "regionalizarea? - cert e ca se va face!", "regele Mihai - sluga la rusi". Erostrat a fost grecul care a dat foc unei minuni a lumii antice, templul zeitei Artemis din Efes, doar pentru ca, incapabil sa creeze ceva, sa construiasca, era ros de ambitia ca numele lui sa ramana cumva in posteritate. Mi-e tot mai teama ca T. Basescu poate si el sa reuseasca asta.