Puteti citi in continuare partea a VII-a a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Radu Moraru: Suntem la final, va intalniti cu doamna Merkel? Inteleg ca vine la Brasov, vine in Romania sa semneze...
Traian Basescu: Mie imi pare rau ca s-a anuntat mult prea devreme. Sper ca pe 12 octombrie doamna Merkel sa viziteze Romania.
Radu Moraru: Dar de ce s-a anuntat prea devreme? 12 octombrie...
Traian Basescu: Nu este in uzantele diplomatice sa anunte cu trei saptamani inainte o astfel de vizita.
Radu Moraru: Am inteles.
Traian Basescu: Se anunta...
Radu Moraru: Vine sa semneze un contract... Atunci va intreb despre Brasov: olimpiada se va disputa - despre care vorbeati la inceput - in 2013 in zona Brasov, Predeal.
Traian Basescu: Bun. Este olimpiada tineretului european. De fapt nu ii spune olimpiada, ii spune festivalul tineretului european, festival de iarna.
Radu Moraru: Vom fi pregatiti, ca atunci ne putem face de un ras mondial, ca sa zic asa, daca nu va fi infrastructura...
Traian Basescu: Patinoarul de la Brasov, care este locul in care se va desfasura o importanta parte a festivalului, a fost atacat si demolat...
Radu Moraru: Nu, nu, va fi demolat. Am inteles ca intr-un final orasul a zis sa-l demoleze, ca sa nu mai fie articole despre...
Traian Basescu: Ca sa nu mai tipe... Sigur ca vom fi pregatiti si aici ministrii care vor aloca bani pentru pregatirea partiilor, pentru ca festivalul se desfasoara la Brasov, Azuga, Predeal, Sinaia, jocuri sportive, partii, va trebui construita si o trambulina. Nu as vrea sa fiu in pielea ministrului care va aloca banii, din cate stiu, la Busteni sau la Azuga trebuie construita o trambulina pentru sarituri. Sigur ca vor fi foarte multi care vor spune ‘acum cheltuim banii pentru asta‘...
Radu Moraru: Nu, nu, vor spune cu furtul, dar este bine, ca toata presa va fi cu ochii acolo, deci prea mult nu se va putea fura, ca sa zicem asa, sa fim optimisti, ca... Da. Va multumim pentru...
Traian Basescu: Domnule Moraru, dati-mi voie sa inchei spunand o concluzie care poate contrazice toata minciuna asta. Romania nu are perspective, nu are sanse, nu avem nimic. Deci Romania are 33 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru - si vreau sa citez fara sa gresesc - pentru autostrazi si cai ferate, pentru mediu, pentru dezvoltare regionala, pentru asistenta tehnica, pentru dezvoltarea resurselor umane, deci reconversie profesionala, pentru cresterea competitivitatii economice. Deci sunt si pentru dezvoltarea capacitatii administrative. Deci sunt sapte programe finantate de Uniunea Europeana care de fapt rezolva mare parte din problemele noastre de dezvoltare.
Radu Moraru: Pana cand? Pana in 2013?
Traian Basescu: Pana in 2013. De asemenea, Romania are de la Uniunea Europeana 14 miliarde de euro pentru agricultura.
Radu Moraru: Pe hartie.
Traian Basescu: Da. Nu. La agricultura subventiile se atrag destul de bine.
Radu Moraru: Am inteles. Deci primii atunci sunt pe hartie daca noi ii accesam.
Traian Basescu: Da. S-a inceput accesarea lor, sa speram ca... In plus, in plus: Romania si-a fixat in interiorul Uniunii Europene si sunt adoptate aceste obiective, ca pana in 2020 sa creasca rata de ocupare a populatiei active de la 57% la 70%. Asta inseamna preponderent..., va pot spune unde se vor duce resursele - catre crearea de locuri de munca in mediul rural, pentru ca acolo avem marea resursa de forta de munca activa care nu este angajata, traieste din economia naturala, cateva pasari, animale, o bucata de pamant in spatele casei. Tot pana in 2000 trebuie sa ajungem sa alocam 2% din PIB pentru cercetare, acum noi avand 0,6%. Trebuie sa reducem emisiile de carbon cu 20%, ceea ce inseamna investitii majore in reducerea emisiilor din zona industriala, trebuie sa avem 24% din energia care ajunge la consumatorii finali produsa din surse regenerabile, ceea ce inseamna sisteme eoliene, hidrocentrale, trebuie sa reducem saracia cu 25% si 30% din tinerii pana in 30 de ani trebuie sa aiba..., sa fie absolventi de studii superioare. Acum doar 12-14%, undeva aici. Deci iata cate proiecte, numai proiectele europene si sunt un excelent program de dezvoltare si modernizare a Romaniei. Eu sunt convins ca Romania are perspective, numai sa terminam odata scandalul si sa ne valorificam aceste perspective.
Radu Moraru: Stiti ca tot ce ne-ati spus in seara asta nu sunt lucrurile care trebuie spuse de un presedinte, un sef de stat. Ele ar trebui sa fie lucruri spuse de televiziuni de stiri, dezbateri politice, de oameni, de specialisti. Din pacate, specialistii nu mai ies la televizor de teama si de greata de multe ori, de mizeria in care traim. Este bine, ma bucur ca ati venit cu aceste cifre.
Traian Basescu: Domnule Moraru, strategia 2020 a UE a adaugat aceste cinci obiective pe care le-am citit acum, ultimele, la programul general de dezvoltare a UE, iar Romania are procente care ii revin ca tinta, care reduc decalajul intre Germania si Romania, intre Franta si Romania si ele sunt sustinute financiar, partial de Uniunea Europeana, atingerea acestor obiective. Nu vad de ce ne plangem ca nu avem un plan. Sunt tot soiul de smecheri care ies peste tot la televiziuni: nu avem un plan ce sa facem. Le mai trebuie un an de studii, vreo cateva milioane de dolari sa ne prezinte niste planuri, ce avem de facut, nefinantate. Ceea ce eu va spun sunt planuri convenite de Romania cu Uniunea Europeana finantate. Trebuie sa indeplinim doar formalitatile sa tragem bani.
Radu Moraru: Ati fost foarte optimist in seara asta.
Traian Basescu: Eu sunt optimist.
Radu Moraru: Nu, dar zic, in seara asta la ce am trait in ultimele luni nu ne-am vazut nici de mult, ati fost la inceputul primaverii, ati fost prima oara in acest an. Nu, la altceva ma refeream. Inseamna ca sunteti optimist si daca acest guvern va cadea sau nu va cadea, dar vine un alt guvern ori va veni un alt presedinte, Romania nu mai poate sa o ia inapoi, in sensul asta va intreb.
Traian Basescu: Nu, asta este exclus.
Radu Moraru: Deci nu mai poate sa o ia inapoi Romania.
Traian Basescu: Nu, nu, nu avem cum. Am iesit din momentul cel mai greu al crizei economice, industria, suntem in a sasea luna de crestere a productiei industriale. Sa speram ca se consolideaza pe un trend de crestere. Nu am atins insa fundul crizei sociale, pentru ca efectele masurilor care inca nici nu au fost luate toate, reducerile de cheltuieli sociale trebuie sa fie luate pana la sfarsitul anului, sa vedem unde, in ce zone, ca sa nu-i afecteze pe cei care in mod real au nevoie. Deci premisele astea mie imi dau speranta ca Romania poate iesi consolidata din aceasta criza si cu totul alta structura a veniturilor in bugetul de stat, dar si a propriei ei economii. Am avut o crestere deformata de boomul imobiliar, cand se ajunsese la niste preturi aberante la vanzarea metrului patrat de bloc, de casa, de pamant, de orice vreti. Pai toate astea se adaugau...
Radu Moraru: Tot un fel de Caritas era...
Traian Basescu: ...si cream acel umflat produs intern brut, in crestere exploziva, si nu stiu ce. Consumul cu buletinul si creditele nemasurate fara chibzuinta de multe ori luate de la banci si ele s-au terminat. Deci, iesim din criza cu o structura limpede a ceea ce poate face in mod real economia romaneasca. Si, daca o ajutam cu aceste investitii care genereaza modernizarea tarii, convingerea mea este ca vom merge inainte. Dar, ce nu voi risca: in momentul de fata, privind la pozitia PSD si PNL, imi dau seama ca sunt - cel putin liderii, daca nu tot partidul - sunt imaturi. Declaratiile lor nu-mi arata ca ar intelege in ce situatie e Romania si ce trebuie facut. De aceea obiectivul meu va fi sa mentin cat mai mult aceasta alianta; daca s-ar putea, ori pana cand isi schimba abordarea fata de tara lor liderii liberali si PSD, ori, daca va fi nevoie, pe parcurs facem schimbari de guvern, dar obiectivul meu este sa mentin la guvernare o coalitie, o majoritate responsabila. Ce ma fac daca vine maine un guvern dominat de partidul lui Ponta si spune: le-ati luat banii, dati-le banii salariile inapoi, dati inapoi ajutoarele sociale, cresteti pensiile la... Ce te faci cu o asemenea abordare? Pot risca sa...
Radu Moraru: Dar daca vine domnul profesor doctor Dan Voiculescu, de renume mondial?
Traian Basescu: Asta sigur rezolva problema banilor, ii aduce pe aia de la Crescent.
Radu Moraru: Va multumesc, domnule presedinte. Sper ca au gustat si adversarii dumneavoastra umorul nostru, sigur cred ca au gustat. Inchidem aici emisiunea. Vom lua o pauza publicitara. Va multumesc, domnule presedinte.
Traian Basescu: Si eu va multumesc mult.
Radu Moraru: Dupa cum vedeti, emisiunea noastra se termina. Nu am reusit sa iau nici bataie, nici pumni. Presedintele a fost linistit, nu e nervos, nu e dictator, poate maine, cine stie. Sa fiti iubiti!