Puteti citi in continuare partea a VI-a a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Radu Moraru: Alta intrebare: de ce daca sunt producator agricol nu sunt obligat sa platesc impozite si taxe, iar daca produc mobila sunt?
Traian Basescu: Cred ca noul Cod Fiscal, care are ca obiectiv largirea bazei de impozitare, nu va mai tolera foarte multe exceptii. Nu stiu exact care sunt impozitele in productia agricola.
Radu Moraru: Si asta mi-a placut, ce spune Stelian Ambrus, chiar am retinut-o: orice om de succes are o viziune, o strategie, niste valori care il ajuta sa aiba succes. Care sunt viziunea, strategia si valorile dumneavoastra pentru Romania in acest moment? Daca Romania ar fi familia dumneavoastra, cum ati proceda pentru a avea o familie fericita? Si mai am o intrebare, a treia, dar v-o citesc dupa ce raspundeti la cele doua.
Traian Basescu: Viziunea pentru Romania nu poate fi decat una care are ca proiectie evolutia europeana. Orice alta descriere este in afara liniilor intre care ne-am asezat deja. Deci, viziunea legata de Romania este o accelerare a procesului de integrare, care inseamna dezvoltare prin utilizarea banilor europeni pe programele pe care le-am convenit. Viziunea mea este legata si de modernizarea statului, un stat mai suplu, eficient. Cred foarte mult ca, daca romanii sunt corect informati, putem deveni si o tara in care sa ne respectam unii pe altii si sa fim solidari cu viitorul tarii si mai cred ca avem obligatia sa ne facem cunoscute valorile, valorile noastre, valorile care caracterizeaza poporul roman si care sunt legate de inteligenta, de omenie... Suntem un popor omenos, asa, cand ne iei pe fiecare in casa, suntem buni unii cu altii. Suntem rai in public. Si mai cred foarte mult ca Romania are un potential extraordinar sa se dezvolte si sa garanteze cetatenilor ei un trai decent; un trai decent pe termen scurt si mediu, prosperitate mai tarziu, cand vom recupera decalajul fata de tarile care n-au beneficiat de comunism.
Radu Moraru: Simtiti ca Romania e familia dumneavoastra?
Traian Basescu: Nu pot iesi din viziunea Romaniei ancorata puternic in Europa, iar, ca sa-ti faci fericita o familie, indiferent cat de putini bani ai avea, esenta este dragostea intre membrii familiei.
Radu Moraru: Da. A treia intrebare era: daca ar fi sa sintetizati prin trei cuvinte doar trei prioritati pentru Romania, care ar fi cele trei cuvinte care va vin in minte? Fara sa va ganditi prea mult.
Traian Basescu: Infrastructura, mediu - indiguirea marilor rauri - si combaterea poluarii, pentru care avem bani la mediu.
Radu Moraru: Prioritati. Nu combaterea evaziunii fiscale? N-ar fi mai prioritate? Sau nu credeti ca ea va putea fi chiar, cum sa spun, sa aiba rezultate spectaculoase in termen scurt?
Traian Basescu: Combaterea evaziunii fiscale este o chestiune permanenta. Deci asta nu trebuie sa fie o prioritate sau alta. Dar infrastructura rutiera este o prioritate absoluta, marile lucrari hidrotehnice trebuie facute, pentru ca schimbarile climatice ne vor pune in situatii tot mai dificile, si diminuarea poluarii in industria romaneasca este de asemenea esentiala pentru viata de zi cu zi a oamenilor. De altfel...
Radu Moraru: E bine ca ati precizat. Nu poluarea din industria de televiziune, nu la aia va referiti.
Traian Basescu: Nu, nu.
Radu Moraru: Sa nu se sperie unii.
Traian Basescu: Ma refer la emisiile de oxid de carbon.
Radu Moraru: A! Nu toxice, de emisiuni.
Traian Basescu: Nu, alea poti sa le tratezi schimband canalul.
Radu Moraru: Zice: dl presedinte a promis desfiintarea taxei de prima inmatriculare. De ce nu s-a desfiintat? Nu stiu cand ati promis, dar e posibil sa...
Traian Basescu: Nu. Niciodata n-am facut o asemenea promisiune. Imi aduc aminte cand a fost dezbaterea pe taxa de prima inmatriculare ca am fost printre cei care am sustinut necesitatea modificarii taxei, asa cum ea fusese impusa, pentru aducerea ei in parametrii directivelor europene. Dar in nici un caz nu sunt un suporter al desfiintarii taxei de prima inmatriculare. Si vreau sa fiu foarte deschis, sa va spun ca sunt un suporter al gasirii solutiilor fiscale in corelatie cu directivele UE care sa stimuleze vanzarea de automobile noi in Romania. Noi suntem inca intr-un non-sens de abordare.
Radu Moraru: Mai putin poluante.
Traian Basescu: Pe de o parte, guvernul sustine cu sume mari programul "Rabla", adica masinile mai vechi de zece ani sa le ducem la casare si sa stimulam achizitia de masini noi, mai putin poluante, dar si creatoare de locuri de munca, pentru ca o masina noua vine dintr-o fabrica, unde niste muncitori au primit un salariu pentru ca au facut masina. Iar, pe de alta parte, suntem inca destul de permisivi in ceea ce priveste inmatricularea masinilor second-hand. Aici am vazut marea poveste: guvernanti nenorociti! Ne faceti sa ne inmatriculam masinile in Bulgaria. Foarte bine. Daca asa credeti ca este bine, Bulgaria este stat vecin si inmatriculati-le acolo, dar noi avem obligatia sa facem o politica de descurajare a inmatricularii masinilor vechi. Atunci, pentru ce mai facem politica de innoire a parcului? Cheltuim sume uriase din buget ca sa scoatem masinile poluante din parc.
Radu Moraru: Si tot Costel Barsan va intreaba, o chestiune la care achiesez: taxa pentru TVR, platita de firmele private, chiar daca nu au televizor, este considerata de presedinte morala? Dar legala?
Traian Basescu: Daca vreti sa fiu foarte sincer, nu consider morala nici un fel de taxa a TVR-ului si a Radioului. Atat timp cat primesc subventii, ar trebui sa fie libere, fara nici un fel de taxa, si sa se adapteze si ele vietii de zi cu zi si sa traiasca din publicitate. Iar, daca nu reusesc sa traiasca din publicitate, sa faca bine sa se restructureze. Sa se restructureze. Sa nu mai stea cu 3.600 de angajati pe la Televiziune, 2.800 pe la Radio. O sa va spun si trasnaia asta in care se spune: domnule, e televiziunea publica...
Radu Moraru: Acum am inteles ca e a lui Basescu, sincer, Am inteles ca vi-o construiti dumneavoastra ca sa va laude de dimineata si pana seara.
Traian Basescu: O mare prostie. Va pot spune ca, cel putin in mandatul meu, n-am reusit sa influentez niciodata cursul unei emisiuni. Ce am facut pana la un moment dat? Atunci cand am considerat ca este necesar, am pus pe seful Biroului de Presa, suni la TVR, vreau sa ma adresez romanilor. Este absolut firesc ca un sef de stat sa se adreseze din cand in cand sau atunci cand considera ca este necesar sa se adreseze romanilor pentru clarificarea unor pozitii. Dar, in rest, niciodata de la presedintie nu s-au dat indicatii pretioase: scoate-l pe ala de pe post, baga-l pe ala. Nu se amesteca presedintia in asa ceva.
Radu Moraru: Bun, asta ati raspuns deja la intrebare. Stimati telespectatori, nu mai citesc intrebari, pentru ca la multe a raspuns presedintele inainte sa-l intreb. Cu siguranta, serviciile secrete au aflat ce intrebari sunt si l-au informat. Inainte de probleme externe, cu Sarkozy v-ati intalnit, vreau sa va intreb: serviciile secrete astazi - ca atata s-a facut caz, ma refer tot la Sorin Ovidiu Vantu, ca veti pleca, nu veti mai fi presedinte.
Traian Basescu: Da.
Radu Moraru: Functioneaza dupa legi europene? Functioneaza in mod onest? Se ocupa de spionat ce fac oamenii politici prin dormitoare, dusmanii presedintelui, sau sunt servicii asezate, structurate, care pot fi lasate si pentru viitor si sub alt presedinte, sa zicem poate nu atat de puternic, cum sunteti considerat dumneavoastra.
Traian Basescu: Domnule Moraru, dincolo de ce se stia despre serviciile secrete, vreau sa mai stiti un lucru pe care-l spun cu toata responsabilitatea, repet, cu toata responsabilitatea: in timpul cand domnul director Timofte conducea SRI, Sorin Ovidiu Vantu avea o influenta extraordinara in acest serviciu. Nu se multumea doar sa primeasca informatii care rezultau din ascultarile cu mandat care se faceau, dar influenta chiar numiri de sefi la nivel judetean, la nivel de sectii, in SRI.
Radu Moraru: Si aveti, banuiesc, probe pentru ce spuneti aici.
Traian Basescu: Bineinteles.
Radu Moraru: Trebuie sa va intreb, pentru ca si CNA ma obliga prin legea audiovizualului.
Traian Basescu: Da. Nu exista dubii din punctul acesta de vedere cat de influent era domnul Sorin Ovidiu Vantu in relatia cu SRI. Serviciul nu mai este cel din 2006 si chiar aducerea unui parlamentar PSD in fruntea SRI a fost un lucru care pe mine m-a reconfortat, mi-a creat detasarea de a lucra cu acest serviciu, pentru ca, daca as fi pus un om din PD, n-ar fi fost credibila colaborarea intre mine si acel om. Si aduceti-va aminte ca s-au predat peste doua milioane de dosare, au fost trecuti in rezerva toti generalii care proveneau dinainte de revolutie. In momentul de fata mai sunt cativa subofiteri si cativa ofiteri care la revolutie numai ce terminasera scoala, locotenenti sau sergenti majori prin serviciu, si serviciul nu se mai ocupa decat de ceea ce-l obliga legea ca sa se ocupe.
Radu Moraru: Deci, cand atacatorii dumneavoastra, dusmanii, cum vreti, adversarii spun de serviciile secrete, de fapt trebuie sa intelegem ca toti se refera la SRI. Aici e teama, de SRI.
Traian Basescu: Da. Bun. Stiti care este marea lor problema? Spre exemplu, informatiile despre influenta lui Sorin Ovidiu Vantu in SRI le-am avut din timpul domnului Timofte, Dumnezeu sa-l ierte. Nu sunt informatii pe care sa le fi primit dupa ce a plecat Timofte, ci le-am avut din acel timp si chiar am avut discutii cu directorul Timofte legate de subiecte de acest gen - scurgerea de informatii din serviciu, utilizarea lor de un politician sau altul. Dar eu va dau o proba care arata relatia mea cu SRI. Sa-mi spuneti daca va amintiti vreo situatie in care eu am utilizat documente provenite de la SRI in lupta politica.
Radu Moraru: Nu.
Traian Basescu: Nu, n-o sa gasiti. In tot mandatul meu n-o sa gasiti o astfel de actiune. Ceea ce nu inseamna ca in calitate de sef al statului nu am informatie sensibila, care afecteaza intr-un fel sau altul interesul national, fie ca e vorba de zona energetica, fie ca e vorba de tranzactii de proprietate, fie ca e vorba de actiuni care nu sunt in linie cu legislatia romana.
Radu Moraru: Dar serviciul isi depaseste atributiile...
Traian Basescu: Niciodata....
Radu Moraru: ...cand, iata, stie despre tranzactii? Sau sunt anumite tranzactii, sa zicem, care trebuie stiute.
Traian Basescu: Ce ati spune daca, dau un exemplu, tranzactiile cu energie electrica ar fi tranzactii care ar fi impotriva interesului national al Romaniei?
Radu Moraru: Pot fi si asemenea tranzactii?
Traian Basescu: Da, pot fi.
Radu Moraru: Adica sa vindem tot curentul, sa ramanem fara curent.
Traian Basescu: Adica sa-l vinzi la pret de 10% din pretul pietei, la export, spre exemplu.
Radu Moraru: Suntem aproape de final, pentru ca am promis sa nu stam foarte mult, dar recunosc sincer v-am pacalit.
Traian Basescu: La varsta mea sunt greu de pacalit, doar cand ma las, ‘nasule‘.
Radu Moraru: V-ati lasat, atunci. Avem chestiunea asta cu Sarkozy. Ati fost moale, bland?
Traian Basescu: Nu.
Radu Moraru: In loc sa-i reprosati, sa-l luati de gat, nu stiu ce trebuia.
Traian Basescu: La ce folosesc lucrurile lipsite de inteligenta in democratie?
Radu Moraru: Sunteti prieten cu Sarkozy. Stiu ca aveti o relatie buna.
Traian Basescu: Da. Am o relatie foarte buna. Sigur ca la Bruxelles ne-am intalnit - avusesem o discutie telefonica inainte legata de problema tiganilor. Ne-am intalnit si la Bruxelles. Sigur, eu am avut pozitie similara si in discutia privata, si in interiorul Consiliului cu cea a Comisiei Europene, care este cea care garanteaza libertatea de miscare. In acelasi timp, presedintele Sarkozy are dreptate din alt punct de vedere: legislatia franceza, care, se pare, nu este similara cu directivele UE. Deci, aici este o mica contradictie...
Radu Moraru: Dar, hai sa vorbim sincer..., nu stiu daca..., dar cred ca e momentul. Domnule presedinte, se plang si romani si francezi ca, intr-adevar, de pe Champs-Elysees, unde se duc toti turistii, nu neaparat la Louis Vuitton, toti au vazut, si romanii, ca sa nu mai fim ipocriti, e deranjant cand acesti cersetori sunt ai nostri, multi dintre ei, devin si agresivi. E o problema. E adevarat insa ca nici daca vin si ii trimit inapoi, nu rezolvam problema, ca o sa plece iarasi. Care e solutia? Credeti ca e o solutie comuna, cum ati cerut dumneavoastra?
Traian Basescu: Da. Cred ca este. Domnule Moraru, spre exemplu in tari ale UE, in unele din ele, nu bag mana in foc ca nu e si Franta printre ele, cersitul este legal. Te duci la primarie, te inregistrezi ca cersetor, iti stabileste locul in care cersesti si ora pana la care cersesti, de la cat la cat, pentru ca dupa tine trebuie sa vina altul, si stabileste taxa pentru locul respectiv.
Radu Moraru: Asta chiar n-am stiut-o. E genial. Daca pierd slujba aici, domnule presedinte, ma duc de curiozitate.
Traian Basescu: Da, dar cu o conditie, sa platesti taxa la primarie. Ei, tiganii nostri nu inteleg nici sa plateasca taxa la primarie, folosesc copiii la cersit.
Radu Moraru: N-ai voie.
Traian Basescu: Da. Parintii copiilor ii lasa oricum fara bani, deci nu se aleg copiii aia cu nimic, iar parintii copiilor adesea se ocupa de furat. Probabil stiti ca pana si acel caz, cu taierea cablurilor la sistemul feroviar francez pe un tronson a fost produs tot de romani, de minoritate roma, deci tigani romani. Ce fac aici au vrut sa faca si in Franta. Sigur ca au starnit antipatie. Pe de alta parte, insa, Romania nu poate inceta sa-si apere cetatenii, indiferent care sunt probleme lor. Pozitia noastra este similara cu a Comisiei Europene, si anume dreptul la libera circulatie. Romania nu va fi partasa la un precedent prin care sa se ingradeasca dreptul la libera circulatie vreunui cetatean al sau sau vreunui cetatean european. Aceste drepturi pot fi limitate doar in cazuri precis stabilite la nivel european: are cazier, a comis infractiuni. In aceste cazuri functioneaza readmisia si-l trimiti acasa. Pe de alta parte, daca nu iesim din ipocrizie, nu rezolvam problema tiganilor. Aceasta parte a etniei, pe care eu o numesc nomada, pentru ca sunt sate intregi de tigani, oameni seriosi, au meserie, caldarari, tigani cu palarie, tigani..., sunt bine integrati, au locul lor, isi traiesc viata normal, respecta legile statului roman. Aceasta categorie insa care nu vrea sa se lase integrata in societate are singura scuza nomadismul, ca ii place sa circule. Bun. Ii respectam aceasta...
Radu Moraru: ...si traditie, pe undeva.
Traian Basescu: ...traditie, care vine din..., este cultura lor, sa mearga din loc in loc. Dar trebuie sa respecte legile locului in care ajung.
Radu Moraru: Nu poti sa mergi cu caruta pe autostrada, poti sa mergi cu rulota.
Traian Basescu: Cand te stabilesti in jurul unei comunitati, muncesti, nu furi, iti trimiti copiii la scoala, nu-i trimiti la cersit, deci ei trebuie sa inteleaga un lucru elementar daca vor sa-i putem apara eficient: ca trebuie sa respecte regula societatii in care se duc. Daca nu o respecta, nu vor putea fi tolerati de nicio comunitate. Si eu nu vreau sa ma duc la Paris, eu ma duc in Romania. Cate televiziuni nu au dat episoade in care primari din Romania evacuau tabere de tigani din jurul comunitatilor lor. De ce credeti ca ii evacuau: pentru ca pur si simplu nu le placea? Nu. Pentru ca nu se incadrau in regula comunitatii; adica ori muncesti, dar nu vii la furat, nu trimiti copiii la cersit, nu..., nu..., nu...
Radu Moraru: Cu regulile astea si noi suntem de acord, ca si noi romanii astia care plangem la televizor cu ce ne fac francezii, la fel am proceda daca maine ar veni niste spanioli sau niste...
Traian Basescu: Nu, nu, nu. Noi am procedat cu tiganii romani asa. Cati primari nu au evacuat tabere din jurul...
Radu Moraru: A, la ei va refereati, credeam ca primari din Italia, din...
Traian Basescu: Nu, nu. Cati primari romani nu ati vazut la televizor cu buldozerul bagat in taberele de tigani care nu voiau sa se integreze in societate, ca daca ar face lucrul esential sa munceasca, dar ca sa munceasca trebuie sa le placa. Se pare ca sunt tigani care cred ca a te deplasa dintr-un loc intr-altul inseamna a munci. Nu. In cultura majoritarilor, mersul de la Bucuresti la Paris nu inseamna a munci.
Radu Moraru: Corect.