Puteti citi in continuare partea a cincea a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Radu Moraru: Nu stiu. Vlad Tepes, Stefan cel Mare ce le spuneau ostenilor cand veneau turcii sau cand trebuia sa platim birurile catre turci. Poate ca le spunea: "osteni, strangem banii si mama ce o sa-i batem pe turci". Nu stiu, intreb. Ca stiti mai multe poate decat mine sau ca sef de stat cu siguranta aveti mai multe informatii. Daca noi, ca natie, avem vocatia asta, sa ne plangem, sa fim mintiti si sa speram ca peste 1.000 de ani cad la noi meteoriti cu aur.
Traian Basescu: Domnule Radu Morar, noi avem acum, suntem intr-un moment crucial. Criza a devoalat la toate statele tot cancerul din sistemele lor de finantare. Sa stiti ca sunt tari mult mai avansate decat Romania care stau mult mai rau din punct de vedere al datoriei publice si chiar al deficitelor, dar nu pe ei ii plang eu. Ei au nivelul tehnologic, economic, social...
Radu Moraru: Au autostrazi.
Traian Basescu: ...sa treaca peste momentul asta. Noi insa, avand datorie publica inca destul de mica, inca acceptabila, avand un deficit bugetar pe care il putem corecta prin vointa si acceptarea noastra, fie ca vorbim de cei din asistenta sociala sau pensii, fie ca vorbim de cei din sectorul bugetar, avem mecanismele aici. Noi putem sa ne rezolvam problemele de disfunctionalitati bugetare, de dezechilibre bugetare prin vointa noastra. Sigur, nu numai a oamenilor politici, ci a celor asupra carora se aplica aceste masuri trebuie sa accepte. Ca daca o sa iasa cinci milioane de oameni in strada, ce spui: "bai, e clar. Poporul nu vrea, nu accepta varianta". N-o accepta, punem armele jos si spunem...
Radu Moraru: Aici e o problema. Cine iese in strada, domnule presedinte? Pentru ca ies in strada sindicalisti multimiliardari, care au cheltuit o gramada de bani la o televiziune. Doi, ies in strada oameni care oricum stiu - orice bugetar in sinea lui stie ca e platit mai bine ca la privat, ceea ce e anormal, ca sunt prea multi pentru statul asta numit Romania. Ei stiu. Acum, eu zic ca drama este daca ies privatii in strada, care la un moment dat poate n-o sa mai poata sa duca in spate toate birurile si chiar toate taxele.
Traian Basescu: Sa stiti ca avem 3,5 milioane de salariati in sectorul privat care ne duc pe toti, si pe cei din aparatul bugetar, si pe pensionari, si copiii la scoala, tot. Toate cheltuielile sunt generate din venituri obtinute de la ei.
Radu Moraru: Aici trebuie solidaritate politica. In mod normal, intr-o tara ca Romania toti oamenii politici trebuiau sa spuna, indiferent stanga, dreapta, "domnule, avem dreptate noi, astia care strigam. Nu poate sa fie 500 de mii de oameni in plus la bugetari".
Traian Basescu: Da.
Radu Moraru: Puteti obtine vreodata aceasta solidaritate din partea clasei politice?
Traian Basescu: Acesta este motivul pentru care il etichetez pe Victor Ponta ca fiind imatur. El nu intelege pe ce lume traieste si unde e Romania si cat rau face Romaniei prin refuzul pur si simplu de a discuta, prin agresivitate.
Radu Moraru: Dar asa a vrut sa castige batalia in PSD, sa arate lumii ca el e cel care se va bate.
Traian Basescu: O face pentru a face frumos in fata mai marilor, a alora care l-au facut presedinte la PSD. De asta o face, dar nu intelege cat rau face Romaniei in acelasi timp. Dar problema mea nu este Ponta. Pur si simplu am simtit nevoia dupa vreo opt luni in care e mult prea obraznic fata de cate parale face el sa spun public cateva cuvinte. Insa, domnule Moraru, ce as vrea intelegem? Uitati, tot pe cifre, deci discutam numai pe realitati. Avem 19,2 miliarde - asta pentru cei care spun ca Romania n-are programe - de la UE pentru transporturi, deci autostrazi, cai ferate, pentru mediu, adica sa facem diguri, pentru dezvoltare regionala, adica apa, canalizare in mediul rural, drumuri locale. Pentru dezvoltarea resurselor umane, stiti cati bani sunt alocati de la UE pentru reconversie profesionala, pentru...: 3,5 miliarde de euro, domnule Moraru.
Radu Moraru: Adica sa-i reconvertim, ca sa zic asa.
Traian Basescu: Da, recalificare.
Radu Moraru: Iei de la buget, care vor fi lasati...
Traian Basescu: Sa invete sa faca si altceva. Totul este banii sa fie accesati. Avem dezvoltarea capacitatii administrative. Avem 250 de milioane de euro sa dezvoltam capacitatea administrativa a institutiilor, fie ca sunt primarii, ministere.
Radu Moraru: Deci mai bun management, practic.
Traian Basescu: Avem sapte programe pe sapte directii.
Radu Moraru: O fi spaga prea mare, domnule presedinte. Poate ca si astazi, cand trebuie sa mergi la cinci ministere sa-ti dea avize, poate ca unele ministere blocheaza.
Traian Basescu: Deci avem aceste sapte programe in afara de inca 13 miliarde pentru agricultura. Deci 19 plus 13,8, sunt 14 miliarde; deci 33 de miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeana, pe care pana acum ar fi trebuit sa utilizam pana acum jumatate.
Radu Moraru: Cat am utilizat, aveti o cifra?
Traian Basescu: Cam 6% din ce am avut la dispozitie, deci nu din tot bugetul. Foarte slaba utilizare. Atunci vin si spun: cine nu pregateste proiectele, programele pentru absorbtia banilor? Avem proba suprema a lipsei de calitate a functionarilor publici? Asta este, domnule Radu Moraru. Unitatile de management, pentru ca se plateste cu 75% mai mult, sunt ticsite cu incompetenti. Sunt doar doua ministere - nu spun nume de ministri, dar de institutii spun - cel mai avansat este Ministerul Dezvoltarii Regionale, care din tot bugetul pe care il are alocat de 3,7 miliarde...
Radu Moraru: In jur de patru miliarde erau.
Traian Basescu: 3,7 miliarde sunt bani europeni. Din 3,7 miliarde are acoperite cu proiecte in acest moment 2,5 miliarde.
Radu Moraru: Adica cel mai atacat ministru din cabinetul... Poate ca nu este bine, vedeti...
Traian Basescu: Al doilea este Ministerul Mediului. Probabil cei doi ministri au inteles ca dincolo de "imi da, nu-mi da bani de la buget pentru sali de sport" sau "am, n-am bani sa construiesc blocuri ANL", daca vreau sa ramana ceva de pe urma mea, trebuie sa ramana banii europeni cheltuiti.
Radu Moraru: Si Borbely asa bine o duce?
Traian Basescu: Si Borbely este al doilea, ca si ...
Radu Moraru: Va dau o veste: Borbely, care pana ieri nu a fost atacat aproape deloc de vuvuzele, cum zicem, domnule, au inceput vuvuzelele sa-i care. Iar, aceeasi chestie: prea si-a cheltuit bani europeni.
Traian Basescu: Nu! Fiti atent ca ministerele astea nu i-au cheltuit inca, ministerele astea...
Radu Moraru: Au proiecte.
Traian Basescu: Au facut proiectele, le-au aprobat unitatile lor de management si consultanta europeana si in momentul de fata au transferat proiectele spre executie la cei care trebuie sa le execute, in cazul lui Borbely la unitatile de imbunatatiri funciare, probabil, in cazul Ministerului Dezvoltarii, al doamnei Udrea, la administratiile locale, ca vad ca si semneaza toata ziua contracte cu administratiile locale.
Radu Moraru: Dar cine sta prost, ca nu ne-ati spus?
Traian Basescu: Transporturile stau cel mai prost.
Radu Moraru: Motiv de remaniere sa fi fost asta?
Traian Basescu: Nu discutam motivele de remaniere, asta il intrebati pe primul ministru, care sigur stie.
Radu Moraru: Am inteles.
Traian Basescu: Dar cel mai prost stam la Ministerul Transporturilor din punct de vedere al pregatirii proiectelor si extrem de neconvingatoare este utilizarea resurselor pentru dezvoltarea resurselor umane. Retineti ca avem 3,47, 3,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana sa facem reconversia fortei de munca.
Radu Moraru: Dar pe cine sa faci reconversia, ca ai nevoie de somaj? Noi somajul, domnule presedinte, il avem la nivelul unei tari care nu este in criza. De ce? Pentru ca ii tinem la stat pe foarte multi, cand am putea sa le facem o reconversie profesionala si, in loc de 7 milioane, sa castige 10, 15, bani adevarati. Va intreb ceva, totusi. Am vazut ca aveti mult timp liber, pentru ca v-ati ocupat, printre altele, l-ati arestat pe Sorin Ovidiu Vantu.
Traian Basescu: Ei, asta este una dintre marile trasnai ale ultimei perioade.
Radu Moraru: Am inteles de la Sorin Ovidiu Vantu ca el v-a dat tema cum trebuie sa reformati Romania in noua puncte si, cand ati vazut ca ati cazut la primele doua puncte, v-a chemat sa va certe cu betisorul. Ce tip de adresabilitate sa fie asta in societate, cand avem asemenea schimburi?
Traian Basescu: Dupa parerea mea, afirmatiile astea nu pot fi facute decat de un om bolnav, bolnav la cap. Cu ce presedinte poate sa stabileasca planul de evolutie a Romaniei un infractor? Aratati-mi presedintele care discuta cu unul care cel putin acum este acuzat penal, este de notorietate ca a fost in spatele FNI, FNA. Cum vedeti dumneavoastra un presedinte stabilind planul de dezvoltare a Romaniei cu un astfel de om? Si in ce conditii, unde? Pe DN 1? La el acasa? Unde? Domnule Radu Moraru, eu m-am intalnit in mandatul meu si cu Patriciu, si cu Voiculescu, si cu Vantu. Niciodata, niciodata, abordarile mele nu au fost legate de ce am eu de facut, ci intotdeauna au venit sa discute ce au ei de facut, iar raspunsul meu a fost intotdeauna ‘ce spune legea‘. Eu nu discut cu nimeni si nu am discutat nici cand am fost ministru, nici cand am fost primar general cu oameni din afara structurii in care lucram ce o fi de facut. Cat de important s-o crede un Vantu, un Voiculescu sau chiar si un Patriciu sa spuna, sa gandeasca ca ei trebuie sa controleze decizia politica. Sunt oameni deformati. Le-ar fi mers asta pana in 2000; dupa 2000 nu mai putea sa functioneze, pentru ca ajungeam un stat vai mama lui, condus din afara structurilor de exercitare legitima.
Radu Moraru: Pana in 2000 sau in 2004?
Traian Basescu: Pana in 2004.
Radu Moraru: Ca ati spus 2000 si de aceea.
Traian Basescu: Nu, 2004, cand Adrian Nastase a pierdut alegerile. De asta am si considerat ca nu trebuie sa-i raspund domnului, mai ales ca era si in oarecare dificultate, se pare ca il retinusera din dragoste niste procurori prin beciuri, pe acolo, si nu am vrut sa dau niciun raspuns, sa nu se interpreteze ca prin reactia mea influentez vreo decizie a instantelor, iar deciziile instantelor, de asemenea, nu le discut.
Radu Moraru: Sa inteleg ca au spus ca pe Viorica Costiniu dumneavoastra ati influentat-o, ati sunat-o si i-ati spus sa-l elibereze din...
Traian Basescu: Cand am sunat sa-l retina, cand am sunat la judecatori sa-l elibereze.
Radu Moraru: Pana unde poate merge acest discurs? Adica maine o sa citim ca lui Traian Basescu i-au crescut aripi, zboara deasupra Romanie si i-a inchis si i-a timorat pe toti si ii bate noaptea acasa pe moguli. Nu stiu, intreb. Pana unde? Nu v-ati pus intrebarea asta?
Traian Basescu: Deja nu mi-o mai pun.
Radu Moraru: Ati vazut ca loviti oameni pe strada, ii bateti, avocati, fratele dumneavoastra palmuieste femei...
Traian Basescu: ... femei in intersectie, da.
Radu Moraru: Traficul, armament, bun. Cat mai traim asa?
Traian Basescu: Uite, o sa va spun un lucru verificabil, pentru ca inteleg sa nu ma las influentat de atmosfera creata de trusturile mass-media, la mine nici la birou, nici acasa nu mai exista de cateva luni abonamente la presa. Eu nu ma mai uit la televizor decat pe Discovery, iar dimineata...
Radu Moraru: Si la "Nasul" in fiecare seara.
Traian Basescu: Bun. Iar dimineata Biroul de Presa stie ca trebuie sa-mi faca sinteza, care de fapt este o sinteza a atacurilor, subliniindu-mi cu rosu atacurile la care ei cred ca s-ar impune un drept la replica. Atat.
Radu Moraru: Va dau o veste proasta. Mogulii vor cumpara si Discovery, ca sa va poata injura si acolo.
Traian Basescu: Bun. Am exagerat spunand Discovery, dar sunt Animal Planet, sunt atatea posturi...
Radu Moraru: Pai nu avem noi Animal Planet aici, in Romania, ce va mai uitati la... Uitati, s-a uitat de reforma politica, unicameralul...
Traian Basescu: Nu, nu, nu.
Radu Moraru: ...s-a votat de uninominal, desi ati pomenit acum in Parlament de... Va intreb sincer, dincolo de ce vreti sa spuneti, credeti ca pana la alegerile viitoare...
Traian Basescu: ...legislative.
Radu Moraru: ...chiar vom avea parlamentari mai putini?
Traian Basescu: Eu sunt convins ca da. Am considerat ca nu este momentul si nici nu se poate organiza, sa spunem, in 3-6 luni un referendum, de aceea nu am inaintat inca proiectul de revizuire a Constitutiei catre parlament, dar eu sunt convins - este o convingere a mea - ca se va continua procesul de reforma a structurii politice a Romaniei si prin clarificarea votului uninominal si va fi ori intr-un singur tur, ori in doua tururi, dar va fi uninominal curat si sunt convins ca se va revizui si Constitutia. Nici un partid nu poate intra in viitoarea campanie electorala spunand: stiti, dragi romani, ati votat voi in proportie de 85% sa fim parlament unicameral si 300 de parlamentari, dar eu, parlamentarul Gigel, nu am vrut.
Radu Moraru: Pai nu, o sa zica: am vrut, ceilalti ticalosi din parlament nu au vrut. Votati-ma pe mine.
Traian Basescu: Da, nu se poate, pentru ca...
Radu Moraru: Perversiunile clasei politice si-au atins, cum sa spun, maximumul...
Traian Basescu: Este imposibil. Vor fi tratati la pachet, si cei care au fost la putere, si cei care au fost la opozitie, daca romanii nu vor avea posibilitatea sa revizuiasca Constitutia prin referendum.
Radu Moraru: Suntem la final, domnule presedinte, luam doar o scurta pauza. Ne intoarcem in cateva minute strict pentru finalul serii. Am revenit. Avem si problemele romilor, si Sarkozi, si Merkel, dar pana atunci am promis intrebari de la telespectatori. Mariana Nicoleta va intreaba daca se va termina odata acest circ si o sa inceapa oamenii sa-si faca treaba, indiferent de culoarea politica?
Traian Basescu: Eu sper sa inteleaga, pana la urma nu eu generez aceasta atmosfera care poate fi descurajatoare, chiar pentru populatie. Sper, si asta am si sperat, ca mesajul meu din Parlament sa fie unul in care clasa politica sa devina receptiva la nevoia de a fi solidara cu tara si cred ca se va intampla. Eu sper ca se va intampla destul de repede, o linistire a atmosferei si o cautare impreuna a solutiilor.
Radu Moraru: Va intreaba Dana Munteanu daca veti reusi sa va duceti mandatul pana la capat, date fiind eforturile disperate ale PSD si PNL de a va elimina politic pe cele doua posturi de televiziune, adica se mai poate face politica si razboi la televizor si apoi iarasi sa avem suspendari si cine stie ce? Cred ca asta vrea sa intrebe Dana.
Traian Basescu: Eu nu cred ca se mai poate ajunge la asa ceva. Am certitudinea ca imi voi termina cel de-al doilea mandat. Si va mai spun un lucru. Nu cred ca in momentul de fata partidele de opozitie ar putea sa sustina credibil in fata poporului necesitatea de a suspenda un presedinte care nu face nimic altceva decat le spune romanilor unde suntem.
Radu Moraru: Marius Ogrean va intreaba ce parghii institutionale aveti sa ajutati justitia sa functioneze mai bine.
Traian Basescu: Nu am nici una, din pacate. Singurele zone in care pot sa fac ceva sunt legate de numirile la varf in justitie, care intai primesc aprobarea CSM si pe urma eu trebuie sa emit un decret de numire in functie. Saptamana trecuta am numit noul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, noul vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si seful Sectiei Comerciale.
Radu Moraru: I-ati si verificat pe acesti oameni, prin institutiile pe care le aveti, sa vedeti daca puneti niste infractori sau niste oameni buni?
Traian Basescu: Nu, judecatorii chiar am considerat ca pentru numirea in functii de judecatori nu trebuie sa verific decat reputatia lor si nimic altceva, mai ales ca si toti trei sunt in momentul de fata judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Si va mai spun un lucru. Sigur ca nu s-au facut numirile..., exact pentru a evita respingeri de candidati, a existat o consultare, spre marea mea satisfactie CSM mi-a propus doua femei in fruntea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Eu cred ca femeile vor fi mult mai oneste si am mare speranta ca cele doua judecatoare pe care le-am numit saptamana trecuta vor schimba abordarile justitiei in Romania, pentru ca, stiti foarte bine, tonul se da de la Inalta Curte pentru toata justitia.
Radu Moraru: Avem si noi o informatie in sprijinul celor care va ajuta si a serviciilor secrete, bineinteles, am constatat in 20 de ani de presa si de televiziune ca femeile din Romania au mai mult curaj in public decat barbatii. Au curajul sa se pronunte, sa se afirme, sa fie active, mai ales atunci cand sunt loviti oameni sau sunt lovite in probleme fundamentale ale existentei. In Satu Mare, dar asta tine totusi de partid, nu e de dumneavoastra, de ce nu se discuta despre mediul politic, despre angajatii din mediul privat? Exista fenomene grave, despre care nu vorbeste nimeni. Unul ar fi munca la negru sau la gri. Da, de ce toata ziua se vorbeste numai despre bugetari? Ca si angajatii din sectorul privat sufera, au suferit si unii dintre ei sufera si acum, ca nu castiga nici bine si mai sunt si la negru retribuiti?
Traian Basescu: Munca la negru e tot despre bugetari, pentru ca cei care trebuie sa depisteze munca la negru sunt cei de la inspectia muncii, si atunci intelegeti de ce am fost suparat cand am aflat ca la Ministerul Muncii si la Ministerul de Finante unul nu facea veniturile in bugetul de stat, la altul infloreste munca la negru si ei au primit stimulente pentru...
Radu Moraru: S-au premiat.
Traian Basescu: Da, s-au premiat inainte de remaniere.