Puteti citi in continuare partea a patra a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Radu Moraru: Luam o scurta pauza publicitara. Ne intoarcem in direct cu presedintele Romaniei, ii voi adresa intrebarile dumneavoastra. Asta este partea urmatoare. Voi citi intrebarile dumneavoastra. Ne intoarcem in cateva minute. Am revenit in direct. Spuneam ca astazi am participat la forumul economic organizat de Unimpresa, Asociatia Oamenilor de Afaceri Italieni din Romania, si acolo se punea intrebarea "Unde e Romania, unde va Romania dupa criza?" Ei bine, domnule presedinte, acolo, din situatii pe care le-au prezentat, atat profesori la Oxford, cat si specialisti ai Comisiei Europene, reiese ca Romania nu sta atat de rau, sta mai bine decat se astepta cred ca oricine din acea sala, dar, toti spuneau, cu o singura conditie: guvernul sa termine ceea ce a inceput, restructurarea. Si de aici va intreb: poate guvernul? Ce relatie mai aveti cu domnul Emil Boc si cu guvernul? Sunteti suparati?
Traian Basescu: Nu, nu am cum sa fiu suparat. Pur si simplu pot fi nemultumit ca lucrurile nu se fac mai repede, ca parca tot se fac poticnit asa. Exista o majoritate, atat cat e, sa negocieze in interiorul majoritatii, sa faca lucrurile intr-o cadenta suficient de ridicata. Pentru ca ati adus vorba de Forumul economic ce s-a desfasurat astazi, in principal eu stiu care este analiza celor care au participat la forum. In primul rand, ne arata unde a inceput derapajul: 2007-2008. Ne arata 2009 ca un an in care nu s-a facut mare lucru, si asa este. S-a facut legea salarizarii, dar fara prea mari efecte, pentru ca s-au comasat toate sporurile acolo, nu s-a produs o reducere de cheltuieli bugetare.
Radu Moraru: Valentin Lazea - scuze - a precizat..., de la BNR, apreciaza ca este foarte interesanta. Domnule, nici cresterea aia economica nu era pe bune, pentru ca nu s-au stimulat investitiile in productie, ca apoi productia sa genereze venituri.
Traian Basescu: Mare parte din cresterea economica a fost generata de boomul imobiliar si de un consum excesiv de luat credite cu buletinul, deci nu a avut baza economica solida, o structura economica performanta, ci boomul imobiliar si consumul excesiv, care ajunsese sa faca din noi niste oameni care eram pe punctul sa credem ca putem trai toata viata fara sa obtinem bani, ca ne dau bancile. Ei, iata ca a venit criza si ne-au...
Radu Moraru: Ne-au cumintit.
Traian Basescu: Fara sa obtinem bani prin munca, ci, lasa, luam de la banci si vedem noi ce facem - sunt cele doua zone care inseamna si caderea masiva a PIB. Au disparut speculatiile imobiliare, care aveau o contributie uriasa si in veniturile bugetului, si in PIB. Si consumul excesiv, uneori irational de mare, pe care il aveam, si as aduce aminte apelurile guvernatorului Bancii Nationale, care spunea: incetati, bancilor, cu creditul cu buletinul; incetati, romani, cu consumul excesiv, ca nu-i sanatos, cream o impresie de bunastare. Dar esential acum... Am avut un an 2009, in care pentru a ne acoperi cheltuielile bugetului de stat a trebuit sa imprumutam - in 2009 - peste 12 miliarde, deficitul de 7,4% asta inseamna, peste 12 miliarde de euro imprumutati - toti s-au dus in consum. 2010, de asemenea, imprumutam circa 9 miliarde de euro, care toti se duc in consum, cu precizarea - si nu vreau sa se inteleaga ca insist pentru a face rau cuiva - cheltuielile sociale plus pensii 46% din veniturile bugetului de stat; cheltuielile cu salariile 31% din veniturile bugetului de stat, deci din venituri.
Radu Moraru: 77 deja.
Traian Basescu: 77%. Si atunci, ca sa functioneze spitalele, ca sa functioneze politia, scoli, cheltuielile materiale, toate astea..., ca sa functioneze armata, ca sa platesti datorii, ca Romania nu e o tara care nu si ramburseaza in fiecare an...
Radu Moraru: Din 23 de procente noi si rambursam datoriile...
Traian Basescu: Da, bineinteles. Dar asiguram functionarea Ministerului de Interne, ai jandarmi, politie, ca nu pot functiona fara benzina, fara munitie, fara uniforme. Armata, la fel, are combustibil, are costuri materiale, are... Sanatatea...
Radu Moraru: Si toate celelalte din 23% se fac?
Traian Basescu: Toate celelalte. Ca dovada ca nu se fac a fost ca a trebuit sa imprumutam 11 miliarde.
Radu Moraru: Domnule presedinte, dar in momentul asta care e solutia? Unde sunt solutiile?
Traian Basescu: Anul acesta s-a inceput crearea premiselor ca ceea ce imprumutam sa nu mai cheltuim integral pentru consum, ci sa ducem ceva si catre investitii. Si o sa va spun de ce e extrem de important. S-a inceput cu reducerea cheltuielilor cu salariile in sectorul bugetar. Sper, sper ca pana la sfarsitul anului guvernul, in toate ministerele si in toate structurile sale, sa duca la indeplinire acest proces de reducere a numarului de salariati prin selectie: incompetentii sa plece, cei competenti sa ramana.
Radu Moraru: Paranteza, iertare. Ce garantii avem ca la sfarsitul anului nu ne trezim si dumneavoastra si opinia publica ca nu s-a realizat acest lucru?
Traian Basescu: Domnule Moraru, nu avem aceasta garantie, dar este un comandament ca trebuie sa se intample. Eu m-am uitat pe evolutii, intr-adevar, de la inceputul anului s-a produs o diminuare cu 27.000 de salariati in sectorul bugetar, dar lucrurile trebuie sa mearga inainte. Selectia, in primul rand, pe baza de profesionalism trebuie sa functioneze. Nu ne putem permite sa mai platim incompetenti in aparatul de stat. A doua zona, daca aici, sa spunem, vom veni de la un 31% la un 26-27%, vezi, fiecare procent se obtine cu timp si cu sacrificii mari, pentru cei impotriva carora se iau masurile. Trebuie sa reducem si cheltuielile sociale. Trebuie reduse cu cel putin 5-6-7 procente, asta plecand de la premisa ca avem o intelegere cu UE si cu Fondul si cu Banca Mondiala, sa facem un deficit de 4,4%, daca se duce la capat programul de reducere a cheltuielilor cu aparatul bugetar si de reducere a cheltuielilor sociale ne-ar putea lasa la dispozitie din banii imprumutati circa 1,5 miliarde de euro, ne-ar putea lasa. Este o discutie pe care eu am avut-o deja cu premierul si cu ministrii responsabili sa analizam cum, care sunt solutiile echitabile de reducere a cheltuielilor, in asa fel incat sa ramanem cu circa 1,5 miliarde din banii imprumutati, sa-i ducem la investitii. Unde la investitii, domnul Moraru?
Radu Moraru: Asta vream sa va... Agricultura sau autostrazi?
Traian Basescu: Nu, domnule Moraru, ca discutam ca Romania n-are solutii, spun la unele trusturi media. Este cea mai mare minciuna care se spune, ca Romania n-are solutii. Romania are solutii, dar pana acum, din 2008 pana acum, nu s-a creat spatiul fiscal ca sa putem utiliza banii europeni, adica sa avem in buget niste bani pentru a constitui componenta autohtona sa tragem banii europeni.
Radu Moraru: Cofinantarea, cum se spune.
Traian Basescu: Cofinantarea. La unele trebuie, la altele nu trebuie o cofinantare dinainte, dar din marile programe de autostrazi avem pentru ele alocate 5,6 miliarde de la UE si noi avem obligatia sa mai contribuim cu un miliard, ca sa putem trage acesti bani, deci noi trebuie sa construim autostrazi si sa modernizam cai ferate - deci autostrazi si cai ferate - de 6,7 miliarde de euro.
Radu Moraru: Adica ne-ar ajunge astia 1,5 miliarde daca ii punem, putem sa accesam 6,7 miliarde. Sa zicem.
Traian Basescu: Nu. Va spun ce trebuie sa consumam, ca nu o sa putem sa-i consumam intr-un an, dar ca sa faci autostrazi trebuie trei lucruri facute. Unu: sa ai proiectul aprobat. Deja sunt in apropiere de aprobare cateva proiecte. Doi: sa ai terenul pe care construiesti autostrada, deci achizitia terenului pentru constructia autostrazii nu este eligibila pe fonduri europene. Ceea ce inseamna ca doua lucruri trebuie sa aiba Guvernul Romaniei, in afara de proiect, care sa fie aprobat: trebuie sa aiba bani sa cumpere terenurile pe care se construieste autostrada si trebuie sa aiba o suma care sa se constituie in cofinantare a proiectului. Puteti sa va uitati in bugetul Ministerului Transporturilor, nu de anul acesta, nu de anul trecut, nu de acum doi ani, nu din timpul lui Tariceanu - niciodata in executie nu s-au dat banii pentru achizitionarea terenurilor.
Radu Moraru: De ce credeti?
Traian Basescu: Toti au mintit. Toti au mintit cand se duceau..., construim autostrazi. Niciodata, deci nici anul acesta nu sunt bani pentru achizitionarea..., in buget nu sunt bani pentru achizitionarea terenurilor pe coridorul IV pan-european, unde se pot utiliza acesti bani.
Radu Moraru: Si a cui e vina, daca nu sunt bani nici acum?
Traian Basescu: Pentru ca banii s-au dus la consum, toti. Cand vine data de 5 trebuie sa platesti salariile...
Radu Moraru: Si cand era crestere economica se duceau la consum?
Traian Basescu: Pai nu v-am aratat ca au sarit de la 6 milioane de asistati la 13 milioane. De ce credeti ca nu s-au construit autostrazi in timpul...
Radu Moraru: A, ca au mutat banii, in loc sa-i mute la investitii, i-au mutat la ...
Traian Basescu: Sigur. Ei i-au scris lui Orban acolo ca are bani de autostrazi. Au pus niste cifre, dar de la Finante nu se eliberau banii pentru ca practic nu existau. Ei au facut deficit..., pe crestere economica din 2008 au facut deficit de 5,4% din PIB. Deci, deficit aproape cat are Romania astazi...
Radu Moraru: Fara crestere economica, pe scadere.
Traian Basescu: Fara crestere economica, pe scadere economica.
Radu Moraru: Dar credeti ca marea minciuna...
Traian Basescu: Niciodata nu s-a corelat cifra din buget in ceea ce priveste constructia de autostrazi cu ce declarau politicienii. Ei spuneau "facem autostrazi", dar in buget era o cifra, pe care oricand o puteau arata, dar niciodata n-o finantau.
Radu Moraru: Ce credeti ca astazi cred romanii: ii cred pe cei care mint intruna sau pe cei care, ca dumneavoastra, prezinta cifrele acestea?
Traian Basescu: Domnule Moraru....
Radu Moraru: Ca si dumneavoastra puteti fi acuzat de minciuna, desi mie mi-ar fi greu sa cred ca un sef de stat...
Traian Basescu: Ce minciuna sa va spun? Eu va dau cifrele si faceti ce vreti cu ele.
Radu Moraru: Deci nu le-ati facut dumneavoastra azi-dimineata la bucatarie.
Traian Basescu: Nu, le-am cerut de la ministere, pentru ca si eu m-am intrebat, anul trecut m-am intrebat: "de ce nu construim autostrazi?" "Fratilor, aratati-mi situatia cu ajutoarele sociale", adica m-am bagat intr-o bucatarie in care niciodata un presedinte nu se baga. Dar, daca nu m-as fi bagat in aceasta bucatarie, veneam acum si va spuneam: "sigur, construim 1.000 de km de autostrazi la anul". Dar, cand te uiti pe cifre, constati ca ar fi o minciuna.
Radu Moraru: Romanii cum credeti..., ne-am maturizat, sa intelegem si sa deosebim minciuna de adevar?
Traian Basescu: Eu simt si in..., nu atat in mod direct, paradoxal, desi umblu destul, ca ma duc in week-end la un restaurant, ca ies cu sotia undeva la aer sau cum a fost acum doua saptamani...
Radu Moraru: A, ca bateti oamenii, nu? Cand iesiti la...
Traian Basescu: Da, da.
Radu Moraru: Am inteles.
Traian Basescu: N-am vazut ostilitate. In acelasi timp, trebuie sa va spun ca sotia mea o simte in piata, o simte.
Radu Moraru: Oamenii sunt mai rigizi sau unii chiar agresivi, poate?
Traian Basescu: Verbal. Imi dau seama ca pozitia mea genereaza, cel putin in stadiul actual, la unii genereaza ura. Altii au intrat in cliseul fals in care spun "ne-ati mintit in campanie". Nu-i adevarat. Luati discursurile mele din campanie, cand spuneam "trebuie reforma statului, trebuie redus aparatul bugetar, trebuie sa reformam Constitutia, trebuie sa facem descentralizare, trebuie sa accesam fondurile europene". In plina campanie am spus ca fondul de pensii este in colaps. In plina campanie, in noiembrie si decembrie 2009, s-au dat zile libere pentru a se reduce salariile...
Radu Moraru: ...fara plata.
Traian Basescu: Zile fara plata, pentru a se reduce salariile bugetarilor. Cine spune ca in campanie am spus minciuni..., nu. Chiar imi spuneau colegii...
Radu Moraru: Ca pierdeti voturi.
Traian Basescu: "Domnule presedinte, dar vreti sa castigati alegerile sau ce facem?". Zic: "Nu dati zile libere, ca sa ne incadram in deficit. Nu facem un rau tarii ca sa castigam cateva voturi. Iese, bine, nu iese... Dati zilele libere".
Radu Moraru: Dar v-ati pus vreodata intrebarea, repet, noi la intretaierea asta, a trei imperii, ca natie, poate preferam sa fim mintiti pana murim de foame.
Traian Basescu: Dar nu va foloseste la nimic.