Puteti citi in continuare prima parte a transcriptului interviului acordat de presedintele Traian Basescu pe 22 septembrie, in cadrul emisiunii "Nasul", de la postul de televiziune B1 TV.
Radu Moraru: Buna seara, domnule presedinte! Bine ati venit!
Traian Basescu: Buna seara dumneavoastra si telespectatorilor dumneavoastra.
Radu Moraru: Ne uitam la televizor astazi ca la un spectacol cum nici Shakespeare nu cred ca era in stare sa regizeze. Si noianul asta de informatii, de ce s-a intamplat, chiar si pentru oamenii care va cunosc... - cum cred ca sunt eu: va cunosc si va urmaresc de aproape 18 ani, daca nu 19. Vreau sa va intreb ceva de deschidere: cum sa stiu eu astazi, repet, de stanga, de dreapta, pro-Basescu, anti-Basescu, ca presedintele Romaniei, al tarii mele, lucreaza pentru Romania si pentru romani; joaca in echipa asta, a romanilor, a Romaniei.
Traian Basescu: Va dau un element, spre exemplu, care este public, pentru ca altfel, sa enumar intalnirile, sa enumar abordarile pe care le am, la Consiliul European, in intalnirile zilnice cu personalitati, cu oameni de decizie, cred ca ar fi foarte abstract, pentru ca n-ar spune mare lucru romanilor. Intalnirea cu - spre exemplu, astazi - presedintele Comitetului International Olimpic. O sa spuna orice roman: "Dar de ce s-o fi intalnit presedintele cu acest personaj mondial? Dar cu ce ne creste noua pensia?" Nu, interesul era sa consolidam increderea ca vom putea face Jocurile Tineretului European de sub egida Comitetului International Olimpic din 2013. Si al doilea interes era ca Romania are o nominalizare pentru CIO si sa-i spun presedintelui CIO ca cel nominalizat are toata sustinerea presedintelui Romaniei. Un exemplu minor, marunt.
Radu Moraru: Cine e persoana, acum, ca asta e o stire, cine?
Traian Basescu: Domnul Morariu, pentru ca este presedintele Comitetului Olimpic Roman.
Radu Moraru: Pun asta in cifre si in fapte.
Traian Basescu: Dar astea sunt lucruri abstracte. Sau, daca as reproduce parte din discutia cu presedintele Sarkozy, ar trebui confirmata; e dificil. Dar daca discutam pe ceea ce vede publicul, ar putea sa constate urmatorul lucru: ca in 5 ani si jumatate, cei care l-au facut pe domnul Constantinescu sa se recunoasca invins de structuri, de nu stiu ce, nu au reusit sa obtina un compromis cu mine - fie ca se numesc Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu, ca numele lor e Dinu Patriciu sau oricine altcineva. Iar in ce ma priveste, continui sa fiu un politician care spune: "Nu am a negocia cu voi interesele romanilor". Punct! Ceea ce implica un cost urias in anticampaniile de pe trusturile lor de presa, fie ca e presa scrisa, radiouri sau televiziuni.
Radu Moraru: Atunci, intrebarea: ati castigat toate bataliile politice de pana acum, incepand cu cele din partid si terminand cu cele prezidentiale de doua ori, inclusiv suspendare. De fiecare data pareati sa aveti in spate o armata - o armata, adica initial partidul, apoi poporul, apoi majoritatea alegatorilor. Acum v-ati luat de popor - asa sunteti taxat -, ati umblat la portofelele soldatilor dumneavoastra, multi care v-au votat. Credeti ca puteti lupta la fel si castiga la fel cu acest popor usor lovit?
Traian Basescu: Eu cu poporul roman nu lupt, impotriva poporului roman nu lupt.
Radu Moraru: Nu cu el, nu, nu, dar in sensul ca ati avut tot timpul armata in spate. Ati umblat la soldele soldatilor...
Traian Basescu: Asa este, dar suntem in situatia in care nu mai putem continua asa cum am inceput in 2007 si in 2008. Va dau cateva cifre care, sigur, nici nu pun romanilor mancare pe masa, nici nu le aduc bunastare, dar sunt realitatile noastre; sunt realitati ale momentului, generate de masuri luate in 2007-2008 si chiar in 2009. Insa trebuie sa fim constienti ca nu putem trai cu realitatile pe care ni le arata cifrele in momentul de fata. Condamnam Romania! Iar acesta este mesajul meu onest fata de romani. Nu pot intra in jocul in care sa spunem: "Cat mai e pana la alegeri? Mai sunt doi ani. Trebuie sa facem ceva sa ramanem populari. Mai ducem in consum inca vreo 20 de miliarde de euro si o descurcam, iar pe urma, dupa noi, potopul". O sa va dau cateva cifre, si as vrea sa inteleaga foarte bine: sunt un om care intelege perfect si dificultatile functionarilor publici sau ale celor din sectorul bugetar, care au salarii mici si li s-au taiat acum 25% din venituri; inteleg perfect si dificultatile pensionarilor, inteleg perfect si frustrarea pe care o simt oamenii vechi in sistemul public, care stiu ca sunt foarte bine pregatiti, stiu ca sunt onesti cu serviciul lor si totusi li s-au taiat 25% din salarii. Deci toate lucrurile acestea le inteleg. In acelasi timp, mi-am spus ca nu mai putem continua asa. Intr-o fraza, nu mai putem consuma mai mult decat producem, daca vrem sa nu prabusim Romania. Sau, mai simplu: daca vrem sa putem construi autostrazi, nu mai putem continua asa. Va pun o intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem toti: mai frate, din 2000, Romania a fost numai cu crestere economica. Oare de ce nu am reusit, din 2000 pana in 2010, sa construim autostrazi? Oare de ce nu am reusit sa construim?? Si iata, nu iau perioada 2000-2004; stiu mai putin ce s-a intamplat in acea perioada. Dar va dau cateva cifre care ilustreaza de ce nu avem autostrazi din acest interval: in anul 2004, deci la sfarsitul guvernarii Nastase, cand guvernul Tariceanu a preluat conducerea executiva, in Romania existau 6.366.765 de asistati social. Deci, spunand rotund, 6,4 milioane de asistati social. In 2008, deci dupa ce economia "duduia" in 2007 si 2008, la sfarsitul anului 2008, erau 13.855.624 de asistati social! Asta inseamna mai mult decat dublarea asistatilor social. Repet, 13,9 milioane de asistati social! Si acestia nu dispar de la un an la altul...
Radu Moraru: 60% din populatia Romaniei!
Traian Basescu: Da. Acesti oameni primesc asistenta si ajutoare sociale in baza unor legi care exista. Deci nu poti sa spui tu, guvern, "maine nu ti le mai dau". E un proces de corectare a legilor, de verificare a celor care primesc corect sau incorect aceste ajutoare sociale.
Radu Moraru: Aici va referiti si la pensionari?
Traian Basescu: Fara pensii.
Radu Moraru: Fara. Pai asta, pentru ca multi considera ca atunci cand vorbiti de cifra asta enorma, de 13,8 milioane , e vorba si de cele 5 milioane de pensionari.
Traian Basescu: Daca discutam despre pensionari, sunt doar pensionarii agricoli, care nu au contribuit niciodata, si asa se si numeste, "pensie de ajutor social".
Radu Moraru: Deci nu de pensionari, ca cineva va acuza ca ati numit pensionarii "asistati social". Nu ati facut aceasta...
Traian Basescu: Nu, nu. Aici vorbesc de toate categoriile de asistenta sociala, mai putin de pensionarii sistemului de stat. Sigur, multi dintre ei intra si ei aici, dar nu-i evidentiez pe cei 5 milioane in interiorul celor 13,9 milioane asistati social. Deci, o dublare a numarului de asistati social cum s-a facut: ordonante si legi, mai dam nu stiu ce ajutoare, mai infiintam nu stiu ce - totul pentru cumparare de voturi. Numai ca s-a produs urmatorul lucru: daca in 2004 aceasta asistenta sociala - in afara de pensiile de stat, repet! - ne costa 3,9 miliarde de Roni, deci un miliard de euro, in anul 2008 aceasta asistenta ne costa 16,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna 4 miliarde de euro!
Radu Moraru: A, deci 16,2 miliarde de RON...
Traian Basescu: Deci 4 miliarde de euro, da? Pai aici sunt autostrazile dumneavoastra, domnule Moraru! In demagogia de a se da ajutoare sociale si celor care aveau nevoie, si celor care n-aveau nevoie, dar ei erau aducatori de voturi; aici sunt autostrazile dumneavoastra, autostrazile noastre, ale romanilor.
Radu Moraru: Trebuie sa va intreb ceva aici: cand PDL, prin Emil Boc, lua acea masura - inca nu stiam cat de grava e criza economica - de a da unor oameni napastuiti acel mic ajutor de 100 de euro, credeti acum ca a facut-o in scop electoral? Ca el a facut-o dupa alegeri; a fost chiar dupa alegeri.
Traian Basescu: Domnule Moraru, cei 13,8 miliarde - vorbesc sfarsit 2008. Nu-i includ pe cei care au primit pensiile sociale.
Radu Moraru: Nu, dar ca sa inteleg eu mecanismul. Daca acum m-as gandi la fel, ca si Emil Boc de-aia a dat aceste pensii sociale, pentru a avea niste voturi nu stiu cand, mai tarziu?
Traian Basescu: In 2012.
Radu Moraru: Nu se face; se da atunci, inainte, nu?
Traian Basescu: Uita toata lumea. Atunci se dau.
Radu Moraru: Am inteles.
Traian Basescu: Va mai dau o cifra: la momentul de fata, in acest moment deci, sunt 11,2 milioane de asistati social, deci mai putin cu 2 milioane fata de 2008.
Radu Moraru: Dar ce s-a intamplat?
Traian Basescu: S-au anulat anumite ajutoare sociale, s-au redus, s-au controlat si s-a constatat...
Radu Moraru: Ma gandeam ca medicina romaneasca a dat performanta si i-a vindecat pe...
Traian Basescu: Nu. Deci, nu vorbim de pensionari aici. Vorbim de diverse forme de ajutoare sociale.
Radu Moraru: Stiti ce e interesant? Ca s-a micsorat numarul si dupa alegeri; a crescut inainte de alegeri cu mult, deci e destul de evident ca e un fel de mita electorala.
Traian Basescu: Asta a si fost. Pentru alegerile din 2008, partidul aflat la guvernare guverna minoritar; a facut toate exagerarile cu putinta, inclusiv dublarea pensiilor, lucru pe care bugetul nu il mai poate sustine in momentul de fata. Deci, acestea sunt costurile demagogiei politice. Dumneavoastra, presa, ati criticat tot timpul cadourile electorale - galetile care se dadeau, pachete cu mancare sau nu stiu ce...
Radu Moraru: Mai putin aici.
Traian Basescu: Nimeni n-a observat jaful bugetului de stat. Nu putem fi o tara de 13,2 milioane de asistati social, domnule Moraru. Or, aici, acestea sunt lucrurile pe care eu le spun. Hai sa dam ajutoare sociale...
Radu Moraru: Dar credeti ca noua, romanilor, ne plac adevarurile astea? Pentru ca am intrebat si eu pensionari... Sa stiti ca multi au fost multumiti ca s-au dublat pensiile...
Traian Basescu: Asa este.
Radu Moraru: Nu s-au gandit si la consecinte pentru generatiile viitoare.
Traian Basescu: Stiti ce nu inteleg ei? Spre exemplu, bugetul de pensii pentru anul viitor are un deficit prognozat de 3,6 miliarde de euro. 3,6 miliarde, daca se includ si pensionarii militari; daca nu se includ pensionarii militari, strict bugetul de pensii are un deficit de 3,1 mde de euro. Acest deficit nu poate fi transferat din bugetul de stat pentru ca nu avem venituri in bugetul de stat. Si atunci, banii acestia trebuie imprumutati; deci ii imprumutam de pe piata, cu dobanzi de 4%, 5%, 6% si platim pensiile. Dar ce nu inteleg pensionarii: ca tot ei platesc inapoi, deci... Sau, in orice caz, populatia activa este cea de la care se vor lua impozite si taxe pentru ca acesti bani sa fie rambursati.
Radu Moraru: Deci copiii pensionarilor platesc.
Traian Basescu: Cei care au serviciu. Cei 3,5 milioane care lucreaza in sectorul privat sigur vor fi cei care platesc imprumuturile - si sunt doar 3,5 milioane. Iar noi toti ceilalti suntem diferenta pana la 22 de milioane. Ca nu sectorul bugetar plateste datoriile, ci sectorul privat. Iar apelul meu la asta este: oameni buni, hai sa fim rezonabili, sa nu ne distrugem pe termen lung! Inca suntem intr-o perioada in care, impunandu-ne si un an 2011 ca an de austeritate, putem sa corectam lucrurile. Acesta este apelul meu. Credeti ca imi place sa sustin actiuni care pot parea a fi impotriva oamenilor? Pe fond, ele sunt pentru oameni, pentru ca acesti oameni care astazi ar primi bani pe care nu-i avem si ii imprumutam tot ei platesc inapoi, dar platesc cu dobanda. Le dam o suma neta si vor plati inapoi suma plus dobanda.
Radu Moraru: Plus ca... va mai spun ceva: cred ca nu o sa ne mai imprumute nimeni, in 2-3 ani de acum incolo, daca noi toti banii ii ducem in...
Traian Basescu: Asta-i marea noastra problema de credibilitate in momentul de fata. Avand in vedere ca in anul 2009 am imprumutat 11,5 miliarde de euro ca sa ne acoperim deficitul bugetar, dar un deficit generat strict de consum, de lipsa de venituri in bugetul de stat, sa ne platim salariile si cheltuielile materiale, de lipsa de venituri in bugetul de pensii, sa ne platim pensiile. Acesti bani i-am imprumutat ca sa-i consumam. Nu a construit nimeni niciun metru de autostrada. Parte din ei s-au dus in Banca Nationala, pentru consolidarea Rezervei Bancii Nationale, ca urmare a faptului ca Banca Nationala a eliberat bani catre bancile comerciale, pentru ca guvernul sa poata imprumuta acesti bani; si a trebuit refacuta continuu rezerva Bancii Nationale.
Radu Moraru: Guvernul devenind si competitor cu piata privata. Ca nu puteai sa imprumuti bani de la banca, fiindca ii lua guvernul pe toti.
Traian Basescu: In momentul de fata, din cauza guvernului, sectorul privat sufera. Nu poate imprumuta bani, bancile pun conditii extrem de dure catre sectorul privat, pentru ca ei stiu ca au un mare client, care, cand se apropie data de platit salariile la bugetari si data de plata a pensiilor, trebuie sa vina sa ia bani de pe piata sa plateasca pensiile si salariile. Eu cred ca nu mai putem continua asa. Stiu ca asta starneste furie; poate justificata a unor oameni, care, spre exemplu, ar putea sa spuna: "Domnule presedinte, de ce nu ne-ai spus din 2008, cand ne dadea dublarea pensiilor domnul Tariceanu?"
Radu Moraru: Ati spus atunci.
Traian Basescu: Am spus-o. "Domnule presedinte, de ce n-ati spus de salarii din 2007-2008?" Am spus-o; am trimis legea de salarizare a diplomatilor inapoi, si pe urma s-au lecuit si dadeau ordonante de urgenta, care nu mai treceau pe la presedinte. Sigur, si legea de salarizare a diplomatilor mi-au trimis-o in 48 de ore inapoi. Eu nu am drept de veto pe legi, ci doar sa trimit odata inapoi; mi-o trimite parlamentul in aceeasi forma, sunt obligat sa o promulg.
Radu Moraru: A fost prostie, adica, sau asistam de fapt la un plan de ingenunchere a Romaniei? Pentru ca astazi am fost la un forum senzational, "Romania dupa criza". Oameni de afaceri isi pun problema ce o sa fie in Romania dupa criza... Si am aflat acolo niste lucruri tulburatoare: doar niste tradatori puteau sa ne aduca Romania, sa o puna atat de in genunchi inaintea unui moment cum e o criza mondiala. Asta reiese din niste cifre. Prosti sau tradatori, sau pur si simplu inconstienti?
Traian Basescu: Nu cred ca putem vorbi de tradatori, dar de politicieni lipsiti de responsabilitate da. Cum poti sa ai crestere economica in 2008, cand spunea domnul Tariceanu ca "duduie" economia? Si nu va spun ca am scrisoarea - si asta ar putea sa fie penala - in care, atunci cand am facut sesizarea, am cerut guvernului sa-mi dea situatia prezenta si in perspectiva a fondului de pensii, ca efect al noii legi a pensiilor. Mi-a trimis o scrisoare in care imi spunea ca fondul de pensii nu va face deficit. Asta imi spunea! Iar eu am pus pe site - se afla si acum - exact calculul deficitului de pensii, care in perioada 2010-2015, daca nu ma insel, in cazul in care s-ar aplica legea votata in parlament in 2007-2008, ar ajunge la un deficit cumulat in ani de 30 de miliarde de euro - adica toti banii pe care ni-i aloca Uniunea Europeana pentru urmatorul exercitiu bugetar!
Radu Moraru: Dar pe domnul Tariceanu il cred ca nu stia, pentru ca el ne-a sfatuit sa mergem... in 2008, spunea sa plecam cu totii in America sa cumparam case ieftine de acolo. Ati cumparat vreo casa din America?
Traian Basescu: Nu. Eu inca...
Radu Moraru: Dar hotelul ala din Monte Carlo cu un miliard de dolari l-ati cumparat?
Traian Basescu: Nu. N-are rost sa stam in zona fanteziilor. Ce am ca avere, aia este in declaratia de avere.
Radu Moraru: Nu. Fanteziile sunt...