Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretele de numire a 15 personalitati in Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman (ICR). Este vorba de Oana Pellea, Zamfir Dumitrescu, Ion Caramitru, Adrian Vasilescu, Constantin Valentin, Silviu Lupescu, Sorin Alexandrescu, Mircea Dumitru, Stefan Lungu, Constantin Pivniceru, Octavian Lazar-Cozma, Gabriel Liiceanu, Claudiu Saftoiu, Alina Mungiu Pippidi, Nicolae Manolescu.
Din partea Presedintiei a fost numit consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. Constantin Valentin, Silviu Lupescu, Sorin Alexandrescu, Mircea Dumitru, Alina Mungiu Pippidi, Oana Pellea si Adrian Vasilescu au fost propusi de catre presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici.
Nicolae Manolescu a fost propus de Uniunea Scriitorilor, Ion Caramitru de UNITER, Stefan Lungu de Uniunea Arhitectilor, Zamfir Dumitrescu de Uniunea Artistilor Plastici, Constantin Pivniceru a fost propus de Uniunea Cineastilor, Octavian Lazar Cozma a fost propus de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, iar Gabriel Liiceanu a fost propus de Asociatia Editorilor din Romania.
Functiile din cadrul ICR sunt neremunerabile. Pana acum, in Consiliul de conducere al ICR fusesera numiti doar cinci reprezentanti: Andrei Plesu (desemnat recent de premier), secretarul de stat Valentin Naumescu (desemnat de ministrul Afacerilor Externe), secretarul de stat Ioan Onisei (desemnat de ministrul Culturii si Cultelor), secretarul de stat Dumitru Miron (desemnat de ministrul Educatiei si Cercetarii) si Gheorghe Mihaila (desemnat de presedintele Academiei Romane). Pentru acestia nu fusese necesara semnatura presedintelui Traian Basescu.