CorectNews informeaza: Cine se vrea Ion Antonescu? Traian Basescu
(Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Inca o declaratie halucinanta a Presedintelui nostru antisistem. Lansata cu ocazia ultimei sale iesiri publice. Si sesizata, din pacate, de prea putini. Domnul Traian Basescu a ajuns la concluzia ca el este conducatorul statului. Si ca, in aceasta calitate, cele trei puteri, legislativa, executiva si judecatoreasca, trebuie sa i se supuna. Halucinant, nu? Si anticonstitutional. Dar nu numai atat. Afirmatia de mai sus demonstreaza ca locatarul de la Cotroceni se straduieste din rasputeri sa ajunga in postura lui Ion Antonescu. Caci numai Ion Antonescu, in istoria Romaniei, si-a arogat calitatea de conducator al statului. In absenta unei constitutii. Intr-o dictatura.
Este adevarat ca domnului Traian Basescu i s-a mai atribuit, inclusiv de catre subsemnatul, calitatea de conducator al statului. Numai ca, de fiecare data, aceasta a fost expresia unei ironii. Il ironizam pe Traian Basescu, aratand ce ar dori el sa ajunga. Nicidecum ce atributii ii confera Constitutia Romaniei. Pur si simplu semnalam pericolul caderii in dictatura. Dar iata ca omul politic a luat gluma in serios.
Iesind pe canalele publice si raspunzand unui interviu dinainte aranjat, Presedintele Traian Basescu a facut luni atat de multe declaratii deplasate, incat aceasta, legata de pretinsa sa calitate de conducator al statului roman, a scapat nenumaratelor analize. Si, totusi, ea mi se pare extrem de importanta. Presedintele Traian Basescu a recunoscut existenta, in statul constitutional roman, a celor trei puteri fundamentale, legislativa, executiva si judecatoreasca, dar le-a negat, contrar Constitutiei, independenta. De ce? Pentru ca a afirmat ca el, fiind conducatorul statului, cele trei puteri trebuie sa i se supuna. Si ca acest conducator al statului, adica el, este plasat deasupra celor trei puteri. Nu aceasta dovada a necunoasterii Constitutiei ma intriga, pentru ca am avut-o si in nenumarate alte ocazii, ci cu totul altceva. Si anume, dorinta, pentru prima data exprimata fara echivoc, de a fi conducatorul statului roman. Aceasta ne intoarce la dictatura. E adevarat, o dictatura intr-un stat care, organizat asa cum a fost "organizat", a esuat. Si se afla la un pas de disolutie.
Atunci cand l-a ofensat pe Regele Mihai, punandu-i, in mod nedrept, pe umeri raspunderea razboiului antisovietic, Traian Basescu a facut, voit sau nu, o grava confuzie in plan istoric. El a afirmat ca Regele era seful statului. Regele ar fi fost seful statului, conform Constitutiei pe care o avusese Romania. Dar care intre timp fusese abrogata. Chiar in momentul in care maresalul Ion Antonescu si-a instaurat regimul dictatorial. Si mai mult decat atat. Antonescu s-a autoproclamat drept conducatorul statului. Dupa exemplul aliatilor sai. Hitler, care era Fuhrer, si Mussolini care era Il Duce. Dupa acest act savarsit de Antonescu, nici macar comunistii Dej sau Ceausescu nu au indraznit sa se autointituleze drept conducatori ai statului. A facut-o ieri Presedintele Traian Basescu.
Actul mi se pare extrem de grav. Pentru ca, invocand pretinsa sa calitate - total anticonstitutionala - de conducator, domnul Traian Basescu incearca sa-si subordoneze, din aceasta postura, Executivul, Legislativul si Justitia. Mai are cineva vreo indoiala ca nu exagerez deloc atunci cand, de cativa ani, semnalez derapajele spre dictatura ale domnului Traian Basescu?