Emilian Isaila publica pe blog articolul ' Basescu ii face cu ochiul lui Roman ', pe care il puteti citi in continuare.
E pentru a doua oara cand Traian Basescu ii trimite bezele lui Petre Roman in ultima luna. Prima data a fost intr-o emisiune la "Nasul", cand i-a luat apararea fostului prim-ministru si a doua oara a fost cand a participat la un eveniment desfasurat la bursa de valori.
E clar ca Traian Basescu il curteaza pe Petre Roman. Ultimul a plecat din PD in momentul in care Basescu a fost ales presedinte al partidului. Timpul a dovedit ca cei din PD au facut alegerea corecta.
Petre Roman, de atunci din 2000 de cand a pierdut pozitia de lider al partidului, a avut un rol marginal in politica. A incercat sa revina in fel si chip, dar n-a reusit. In ultimii ani, graviteaza pe langa Dinu Patriciu si apare la talk-showuri pe canalele de stiri.

Strategia Roman

S-ar putea ca Traian Basescu sa se gandeasca sa-l recupereze pe Petre Roman. Poate se gandeste sa-l sprijine ca sa preia PDL sau poate se gandeste la Roman ca la un posibil candidat la presedintie din partea partidului peste patru ani.
E greu de spus cum mai e perceput Roman in societatea romaneasca, dar, in mod sigur, este o marca politica importanta. E cunoscut de toata lumea. Vine din negurile tulburi ale Revolutiei din 1989. Are o culoare politica mai aproape de roz, decat de rosul socialist, fiind un reformator in partidul lui Iliescu, executat cu sange rece de acesta din urma, in septembrie 1991, prin venirea minerilor.
E greu de spus ce planuri are Traian Basescu, dar, in mod sigur, a dat drumul la strategiile pentru alegerile din 2012 si pentru cele din 2014. Cine l-a vazut in actiune, stie foarte bine ca actualul presedinte lucreaza cu mai multe scenarii, sperand ca unul sa prinda forma. Dupa caracterizarea facuta ieri, cum ca Roman a fost un reformator care a avut ghinion cu Ion Iliescu, e destul de probabil sa-i propuna ceva fostului coleg de partid. Urmeaza ca si Petre Roman sa adere, sa fie de acord sa se intoarca si sa poata duce proiectul pana la capat.
Daca va intra in hora, Roman va trebui sa-si clarifice in fata electoratului rolul jucat la Revolutie, relatia cu Ion Iliescu si sa faca pasul de la stanga la dreapta. Usor de zis, greu de facut, la asta adaugandu-se si o viata de familie agitata.

(Emilian Isaila lucreaza in presa din 1992. A ocupat functii de conducere la Evenimentul Zilei si Adevarul. In prezent scrie pe blog.)