Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat ca atitudinea lui Traian Basescu in disputa cu jurnalista nu este de natura contraventionala. Pentru folosirea de catre presedinte a expresiei "tiganca imputita", CNCD a stabilit aplicarea formulei de avertisment, condamnare publica. Forul i-a aplicat lui Traian Basescu cea mai usoara sanctiune pe care o avea la dispozitie, dintre cele prevazute de legea care reglementeaza domeniul combaterii discriminarii. Potrivit lui Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD, sanctiunea cu avertisment la adresa lui Traian Basescu reprezinta un mesaj clar prin care membrii Consiliului dezavueaza un act de discriminare. In ceea ce priveste apelativul "pasarica" utilizat de Basescu in discutia cu jurnalista, CNCD a decis ca "fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala", insa "limbajul folosit nu e unul adecvat".
Purtatorul de cuvant al presedintelui a anuntat ca Traian Basescu respinge categoric deczia CNCD si o va ataca in instanta. In comunicatul dat publicitatii se precizeaza ca "presedintele Traian Basescu considera ca este inacceptabil ca o discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a statului roman, aceasta abordare fiind una specifica fostei Securitati". Potrivit comunicatului, Traian Basescu considera ca o astfel de solutionare ar crea "un precedent periculos" .

O sanctiune usoara pentru ca aliniatul de lege nu prevede cuantumul amenzii

Presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a admis, dupa pronuntarea verdictului, ca nu exista o sanctiune mai usoara care ar fi putut fi primita de Basescu. El a tinut sa sublinieze ca, in cazul folosirii expresiei "tiganca imputita", date fiind circumstantele, Colegiul director al CNCD nu a putut aplica lui Traian Basescu o amenda contraventionala, deoarece, potrivit incadrarii pe care a dat-o, nu se putea aplica decat avertisment. "Amenda contraventionala se poate aplica doar in situatia in care legea prevede expres cuantumul. La alineatul in care noi am incadrat fapta nu prevede legea niciun cuantum", a spus Asztalos.