Este pentru a doua oara cand presedintele Traian Basescu cheama populatia sa se pronunte prin referendum asupra unei probleme de interes national. Primul referendum a fost organizat in 2007, in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Atunci, romanii au fost chemati sa se pronunte asupra votului uninominal, insa propunerea presedintelui nu a fost validata.
Pentru ca o problema de interes national sa fie aprobata prin referendum trebuie indeplinite doua conditii: la urne sa se prezinte cel putin jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot.
A doua conditie: majoritatea celor care voteaza sa fie de acord cu propunerea presedintelui.
In n 2007, votul uninominal in doua tururi nu a intrunit sufragiile poporului pentru ca prezenta la vot a fost sub 50% plus 1. Pentru a se ajunge la referendumul propriu-zis, presedintele cere mai intai aviz Parlamentului, aviz care este consultativ. Cererea presedintelui se dezbate si se voteaza in sedinta comuna.
Daca propunerea presedintelui are aprobarea populara, Parlamentul este obligat sa tina cont si sa initieze un proiect de lege in acest sens.
In cazul propunerii actuale a presedintelui, Legislativul va trebui sa demareze procedura de revizuire a Constitutiei, astfel incat parlamentul bicameral sa fie inlocuit cu cel unicameral.