Presedintele Traian Basescu este de parere ca “se simte nevoia crearii comunitatii de informatii“, care sa fie subordonata Presedintiei sau Guvernului, in functie de unde va fi mai mare nevoie de ea si unde i se va asigura neutralitatea politica.
Presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii Serviciului de Informatii Externe, deputatul PD Romeo Raicu, considera ca infiintarea unei comunitati de informatii, care sa reuneasca toate Serviciile secrete din tara sub “bagheta“ sefului statului, este mai necesara ca oricand. “Criza provocata de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak si modul cum au functionat Celula Operativa si Grupul de analiza de la Palatul Cotroceni au readus in discutie infiintarea comunitatii de informatii in Romania, ca expresie a interoperabilitatii si coordonarii intre Serviciile speciale romanesti“, a aratat Raicu intr-o declaratie politica rostita de la tribuna Camerei Deputatilor. El sustine ca presedintele Basescu a reusit, pe perioada derularii crizei, sa puna in practica “acest deziderat“, chiar daca nu exista vreun document in acest sens.
Raicu spune ca, in mod firesc, intrucat seful statului este, prin Constitutie, comandantul fortelor armate si presedinte al CSAT, Traian Basescu va trebui sa fie si in fruntea comunitatii de informatii ce va fi creata. Interventia si sugestia lui Romeo Raicu alimenteaza speculatiile din timpul crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak potrivit carora Traian Basescu ar fi vizat, prin infiintarea Celulei de criza de la Cotroceni, sa fie create conditiile pentru comunitatea de informatii pe care sa o conduca de drept.

O necesitate

Seful statului a declarat ieri ca in timpul crizei ostaticilor si-a dat seama de necesitatea infiintarii unei Comunitati de informatii.
Presedintele Traian Basescu a precizat ca “se simte nevoia crearii unei Comunitati de informatii“, cheia functionarii acesteia fiind directionarea principalelor Serviciilor secrete ale Romaniei, SRI, SIE, DIA si Directia de Informatii a MAI, in culegerea de informatii, astfel incat acestea sa nu ajunga in slujba unui partid, a unui grup de interese sau a unui a om politic. In privinta subordonarii Comunitatii de informatii Guvernului sau Presedintiei, Traian Basescu a declarat: “Nu este o disputa intre mine si premier. Ea va fi acolo unde este mai mare nevoie de ea si unde va fi neutra politic“.
Mentionand ca Serviciile secrete reprezinta “un rau necesar“, Traian Basescu a afirmat ca acestea au “o extraordinara capacitate de a se adapta realitatilor economice, sociale“.
Seful statului a precizat ca a aprobat programul de actiune al Serviciilor secrete, care, in planul politicii externe, vizeaza culegerea de informatii, care sa ajute in deciziile politice, iar, o data cu declararea coruptiei la nivel inalt drept amenintare la adresa sigurantei nationale, vizeaza si supravegherea, si informarea in acest domeniu.