Presedintele Traian Basescu si premierul britanic Tony Blair au discutat ieri despre integrarea Romaniei in UE, despre colaborarea la Marea Neagra, dar si despre problema coruptiei si regimul vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie.
La finalul intalnirii de 30 de minute, seful statului roman a declarat ca premierul Tony Blair l-a asigurat de tot sprijinul Marii Britanii pentru ca Romania sa indeplineasca toate conditiile de aderare la UE pana la 1 ianuarie 2007. Basescu a precizat ca Romania va beneficia si de sprijinul parlamentarilor britanici pentru semnarea tratatului de aderare la UE in aprilie 2005. Basescu si Blair au discutat si despre problemele de securitate ridicate de Marea Neagra, care devin “o problema comuna a Romaniei si Marii Britanii“, urmand ca cele doua state sa promoveze impreuna un proiect de securizare a Marii Negre. Seful statului roman si premierul britanic au discutat si despre colaborarea in Irak, avand in vedere ca militarii romani se afla in cea mai mare parte sub comanda britanica. Presedintele Basescu a precizat ca, deocamdata, nu se pune problema suplimentarii trupelor romanesti din Irak.

Coruptia, tema nelipsita pentru oficialii romani

Seful statului roman si premierul britanic au discutat si despre sosirea in Romania a celei de-a doua fregate britanice, “Regina Maria“, ca parte integranta a structurilor de putere ale Romaniei in Marea Negra si despre nevoia de consolidare a influentei NATO si UE in bazinul Marii Negre. Pe de alta parte, presedintele i-a solicitat lui Tony Blair sprijin pentru ca Republica Moldova sa primeasca intr-un timp relativ scurt un reprezentant al Comisiei Europene cu misiune permanenta, Romania declarandu-se “un suporter fara rezerve al inceperii unui proces de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana“. Intrebat daca primul-ministru britanic i-a cerut ca Romania sa intensifice lupta impotriva coruptiei, Traian Basescu a raspuns: “Categoric, da. Nu a fost o cerere a primului-ministru. Stie ca se desfasoara, deci a inceput sa nu mai aiba griji“. Presedintele Basescu a abordat si problema regimului vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Marea Britanie. El a precizat ca premierul Blair i-a promis ca autoritatile britanice vor analiza aceasta problema in perioada urmatoare.