Traian Basescu a participat, la Sulina, judetul Tulcea, la lansarea Programului "ARC - 2009" - program de tabere destinat copiilor si tinerilor etnici romani de pretutindeni. Printre mesajele importante transmise de presedintele Romaniei amintim: 1) Mai devreme sau mai tarziu Republica Moldova va deveni un stat membru UE; 2) I-a sfatuit pe tinerii romani din Republica Moldova si din Transnistria sa ceara cetatenie romana; 3) A explicat ca in Romania au existat germeni ai Europei unite inca din 1860.
Referitor la primul mesaj, presedintele Traian Basescu le-a transmis tinerilor etnici romani din diaspora ca viziunea Romaniei este ca mai devreme sau mai tarziu Republica Moldova va deveni un stat membru al UE. Basescu a precizat insa ca, pana atunci este important ca acest stat sa respecte comunitatile care traiesc pe teritoriul sau. "Romania este o tara care isi respecta cetatenii, dar si pe cei care fara voia lor si-au pierdut cetatenia si nu avem nici un alt obiectiv decat ca cei care provin din familii de romani sa isi mentina limba, cultura, obiceiurile, pentru ca ele sunt un bun castigat chiar pentru tara in care traiti. Dar, pentru ca exista o anume propaganda si nu vorbeste foarte frumos despre intentiile Romaniei, vreau sa stiti de la mine, de la seful statului roman, ca Romania recunoaste Republica Moldova si sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova", le-a spus Basescu tinerilor. Seful statului a mentionat ca viziunea Romaniei este ca "mai devreme sau mau tarziu Republica Moldova va deveni un stat membru al UE", iar pana atunci este important ca acest stat sa-si consolideze democratia.
Referitor la cele de-al doilea mesaj, presedintele si-a explimat bucuria fata de faptul ca 70 de tineri din Transnistria vor incepe studiile universitare la universitati romanesti si a incurajat tinerii din Republica Moldova si Ucraina sa vina sa studieze in limba romana.
"Ma bucur ca anul acesta au fost solicitari si s-a raspuns tuturor solicitarilor, 70 de copii, de tineri din Transnistria, vor incepe studiile universitare la universitati romanesti, am fi bucurosi sa fie cat mai multe solicitari si cu certitudine vom aloca burse pentru cate solicitari vor fi, lucru pe care il facem si pentru tinerii din Republica Moldova si pentru tinerii din Ucraina, pentru tinerii vorbitori de limba romana....Am vazut prigoana care a fost si care este mai mult sau mai putin violenta uneori cu privire la tentatia voastra, sau la dorinta voastra, de va pastra limba, de a invata in limba voastra, stim intamplarile din scolile din Transnistria si nu numai de acolo", a precizat presedintele.
Presedintele Basescu le-a spus tinerilor etnici romani din diaspora ca Romania incearca de mult timp solutionarea, pe cale diplomatica, a problemei recunoasterii diplomelor romanesti in R. Moldova. Presedintele a precizat ca deocamdata exista un blocaj, care va fi insa depasit.
"Noi, pe cale diplomatica, incercam demult solutionarea problemelor recunoasterii actelor de studii, recunoasterea bilaterala, si noi am avut initiativa - nu as spune presiunii-, initiativa solicitarii acestui lucru si in relatia cu Republica Moldova, cu Ucraina, chiar si cu Federatia Rusa. Incercam sa rezolvam problema cu Republica Moldova in primul rand pentru ca sunt foarte multi studenti de acolo care termina in Romania. Deocamdata este un blocaj, si nu este de ieri, de alaltaieri, ci de ani buni, dar incercam sa-l depasim", le-a spus seful statului tinerilor . "Poate cu vorba buna reusim", a adaugat Basescu razand.
Afirmatia a venit in contextul in care o studenta l-a intrebat care va fi soarta studentilor basarabeni dupa absolvirea unei facultati din Romania pentru ca, in prezent, ei sunt obligati, dupa finalizarea studiilor, sa se intoarca in Republica Moldova, unde diplomele romanesti nu sunt recunoscute. Presedintele a identificat o solutie pentru aceasta situatie. Studentii basarabeni au fost sfatuiti sa depuna, din timpul scolii, cerere pentru acordarea cetateniei romanesti, mai ales in conditiile noii Legi a cetateniei.
"Beneficiind de aceasta lege, doar daca esti neglijent sa nu faci cerere pentru acordarea cetateniei romane te afli in situatia asta. Poti sa faci cererea in timpul scolii si, la terminare, esti cetatean roman cu o diploma recunoscuta aproape in toata Europa. Sunt opt tari din UE in acest moment care nu recunosc diplomele de studii romanesti, este o chestiune de negociere bilaterala, dar noi le recunoastem, la fel si alte 19 state ale Uniunii", a spus Basescu.
Presedintele a participat, joi, la Sulina, judetul Tulcea, la lansarea Programului "ARC - 2009"- program de tabere destinat copiilor si tinerilor etnici romani de pretutindeni.
In fine, in al treilea rand, presedintele Traian Basescu a declarat intr-un dialog cu tinerii si elevii romani din diaspora participanti la programul de tabere "ARC - 2009", ca se inseala cei care cred ca Romania este un stat care a aparut in ‘concertul‘ european abia dupa colapsul URSS. Seful statului a precizat ca in tara noastra au existat germeni ai Europei unite inca din 1860.
"Sulinei i se spunea Europolis, era un loc in care se vorbeau aproape toate limbile Europei, dar si limbi orientale. La vremea aceea, la Sulina era Comisiunea Dunarii, in jurul anului 1860, cand Dunarea a fost motivul pentru care s-a constituit prima structura europeana, structura de administrare si exploatare a Dunarii. Deci cei care cred ca Romania e o tara care a aparut dupa colapsul Uniunii Sovietice in concertul european se inseala profund. In Romania au fost germeni ai Europei unite, germeni ai cooperarii cu toate statele Uniunii Europene. La vremea aceea, pavilionul francez circula pe Dunare la bordul navelor, chiar pana acum doi ani am avut un remorcher sub pavilion francez pe Dunare, ca urmare a efectelor Comisiunii Dunarii", a spus el.
Basescu a mentionat ca in Sulina existau peste 20 de consulate si ca acum se incearca revitalizarea localitatii, ca oras turistic, dincolo de valoarea lui in ceea ce priveste transportul.