Presedintele a sustinut un discurs in plenul Parlamentului pe probleme de politica interna. La el asista doar parlamentarii Puterii si Guvernul.
Seful statului a explicat principalele prevederi ale proiectului de revizuire a Constitutiei si le-a vorbit alesilor despre lectiile crizei. "Eu nu voi considera subiectul reorganizarii abandonat", a precizat Basescu.
Traian Basescu sustine un discurs in Parlament in fata reprezentantilor Puterii. USL a decis sa nu participe la moment, cerandu-i inainte, printre altele, sefului statului sa-si ceara scuze fata de Regele Mihai.
Principalele declaratii:
Am considerat ca este un gest obligatoriu pentru a prezenta cateva din elementele de revizuire a Constitutiei. De la presedintele Senatului am primit o scrisoare prin care mi se solicita sa introduc modificarile in proiectul de revizuire solicitate de Curtea Constitutionala.
Acest lucru nu se poate, pentru ca in decizia Curtii sunt amendamente pe care le pot accepta, dar sunt si propuneri care nu fac parte din intentia mea de modificare a Constitutiei.
In decizia CCR, desi nu sunt imperative, sunt recomandari care pot fi luate in consideratie si ar imbunattai textul.
Proiectul de revizuire are in vedere urmatoarele aspecte: trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300 de persoane. Sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii parlamentare, deoarece prin actualul sistem cele doua camere se comporta ca un sistem monocameral.
Va propun un sistem de legiferare mult mai eficient. Acest sistem are avantajul ca nu s-ar mai intampla ceea ce se intampla martea, cand se voteaza zeci de legi si nimeni nu stie ce a votat.
Am in vedere responsabilizarea puterii judecatoresti. In acest sens, am propus ca reglementarea raspunderii procurorilor si judecatorilor sa se reglementeze prin lege organica. Avem prea multe hotarari la CEDO care amendeaza statul roman. In acelasi timp, o mai spun o data: s-a ajuns ca arestarile pe 29, 60 de zile sa fie o practica, iar apoi dupa ce omul e pus in libertate, procurorul nu raspunde. Romania nu poate deveni un stat politienesc.
Am considerat ca presedintele Romaniei nu mai trebuie sa fie parte a CSM, fie si prin prezidarea sedintelor. Am propus ca mandatul membrilor acestui for sa nu poata fi prelungit sau innoit.
Am considerat ca avem nevoie de clarificarea raporturilor institutionale intre presedinte-parlament si guvern. Din nevoia de a clarifica textul constitutional am propus si clarificarea textului privind interimatul functiei de ministru.
Am introdus o restrictie: posibilitatea ca guvernul sa-si asume raspunderea o singura data pe sesiune.