Presedintele Traian Basescu a deschis ieri “Ziua Nationala a Romaniei“ la Expo Aichi 2005 de la Nagoya, in Japonia, prima expozitie mondiala a noului mileniu, cu tema “intelepciunea Naturii“.
Pavilionul romanesc a suscitat un interes deosebit. “Am vizitat de cateva ori restaurantul romanesc din cadrul Pavilionului Expo Aichi 2005, dar e atat de aglomerat ca nu am reusit niciodata sa pot gusta din bucate“, a marturisit Shoichiro Toyoda, presedintele Asociatiei Japoneze pentru Expozitia Mondiala Aichi 2005, in cadrul intalnirii cu delegatia romana. Discursul liber al presedintelui Basescu si inclinarea à la japonaise au fost primite cu incantare si aplaudate de cei prezenti. “Ma leaga de Japonia foarte multe lucruri si imi amintesc cu mare placere de nava 'Crisana', pe care am comandat-o si care era construita in portul Yokohama“, a spus seful statului.
Basescu si-a exprimat “dorinta de a transmite poporului japonez salutul poporului roman“ si de a multumi poporului japonez “pentru sprijinul constant acordat Romaniei in ultimii 15 ani“. Pavilionul romanesc a fost vazut de peste 350.000 de vizitatori in cele peste doua luni de cand s-a deschis expozitia. Cel mai mare succes il are restaurantul romanesc din cadrul Pavilionului, unde se servesc sarmalute si mici, cele mai cautate preparate.