Presedintele Romaniei, Traian Basescu s-a intalnit marti, la Palatul Cotroceni, cu Majestatea Sa Regele Albert al II-lea al Belgienilor, aflat impreuna cu Majestatea Sa Regina Paola intr-o vizita de stat in Romania.
Convorbirile celor doi sefi de stat au relevat vointa comuna de consolidare a cooperarii la nivel de stat si, dincolo de aceasta, au pus in evidenta un autentic sentiment de prietenie ce se manifesta intre cele doua tari.
Presedintele Traian Basescu a subliniat satisfactia fata de faptul ca statul belgian, personal Majestatea Sa Regele Albert al II-lea, continua sa promoveze o politica de apropiere si sustinere in ceea ce priveste relatiile cu Romania.Aflat la prima sa vizita de stat in Romania, Regele Albert al II-lea al Belgienilor a subliniat ca unul din motivele prezentei sale in tara noastra il constituie "celebrarea legaturilor dintre Romania si Belgia".
De asemenea, Majestatea Sa a adaugat ca unul din obiective il reprezinta crearea conditiilor pentru initierea unei cooperari benefice in mai multe domenii de interes, precum industria agroalimentara, eco-tehnologia, transporturile fluviale si maritime, inclusiv sub aspectul dezvoltarii infrastructurii portuare si a practicilor de management, si, nu in ultimul rand, in domeniul securitatii energetice.
Presedintele Traian Basescu a apreciat, la randul sau, ca aceste domenii de cooperare constituie si pentru Romania zone de interes prioritar, afirmand vointa statului roman de a dezvolta parteneriatul cu Regatul Belgiei, mentionand in mod particular importanta acordata de Romania dezvoltarii industriei agroalimentare si a resurselor de energie. Seful statului a amintit, in acest context, eforturile pe care diplomatia romana le desfasoara la nivel european pentru elaborarea unei strategii integrate de dezvoltare in regiunea Dunarii si obiectivul politic pe care il constituie conectarea Marii Negre si Marii Nordului printr-un coridor de transport fluvial cu reguli comune pe calea Dunare-Main-Rhin.
Presedintele Traian Basescu a adaugat ca, dincolo de beneficiile economice pentru spatiul european, realizarea unui coridor unic de transport fluvial intre Marea Nordului si Marea Neagra reprezinta o contributie reala la combaterea schimbarilor climatice, prin reducerea semnificativa a noxelor specifice transportului rutier.
Dialogul celor doi sefi de stat s-a axat, de asemenea, pe tema crizei economice internationale, fiind evocate in acest context opiniile celor doua parti privind solutiile nationale de relansare economica si efectele deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Traian Basescu a accentuat prioritatea acordata de executivul de la Bucuresti limitarii efectelor crizei economice internationale asupra Romaniei.
Basescu a evocat in acest context si nevoia de a flexibiliza procedurile europene pentru a maximiza efectele pozitive asupra economiei ale deciziilor luate de catre guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene.