Presedintele Traian Basescu sustine, intr-un interviu acordat Radio Europa Libera, ca nu crede in analizele care spun ca relatiile Romaniei cu Rusia sunt rele, avand in vedere ca schimburile comericale dintre cele doua tari au crescut, iar contactele politice au devenit tot mai frecvente.
"Eu nu cred ca este atat de reala analiza celor care spun ca Romania are relatii rele cu Moscova. Schimburile noastre comerciale cresc, contactele politice au o frecventa foarte mare, numai anul acesta au existat cel putin cinci - sase vizite ale ministrilor romani la Moscova pentru a stabili elemente de cooperare si va mai spun un lucru, nu cred ca Moscova este atat de angajata alaturi de Voronin pentru a fi ostila Romaniei datorita relatiilor Romania-Moldova. Si am toate elementele sa va spun acest lucru. In ceea ce priveste interesele Moscovei in Republica Moldova, in mod categoric ele exista, la fel cum exista si interesele Romaniei pentru cetatenii Republicii Moldova", a spus seful statului.
Traian Basescu a vorbit si despre acuzatiile presedinteului Voronin care au survenit in urma protestelor care au avut loc la Chisinau dupa alegerile parlamentare. Basescu a spus ca Romania nu va inceta sa respinga acuzatiile de implicare in treburile interne ale Republicii Moldova.
"Ce va pot spune cu certitudine este ca noi am mai vazut aceste intamplari. Le-am vazut la Bucuresti in decembrie 1989, cand, tot asa, un conducator comunist nu si-a inteles propriul popor si mai ales n-a inteles tanara generatie si poate domnul Voronin se uita la filmele din decembrie 1989 de la Bucuresti. O sa vada ca pe strada erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care il votau pe Ceausescu", a spus Basescu.
Presedintele a vorbit si despre actiunile Romaniei in incercarea de a pastra legatura cu romanii de peste Prut si despre lobby-ul facut in cadrul Uniunii Europene pentru includerea Republicii Moldova in pachetul Balcanilor de Vest.
Presedintele a mai aratat, in cadrul interviului, ca doi piloni importanti in politica externa a tarii noastre sunt dezvoltarea unor parteneriate puternice cu Statele Unite si cu Franta.
"Obiectivul ambelor tari (Statele Unite si Romania-n.r.) este consolidarea parteneriatului strategic in ambele dimensiuni, atat cea de securitate, cea militara, in care am oferit facilitati militarilor americani in bazele militare romanesti de la Kogalniceanu, de la Babadag si din alte locuri, participam impreuna cu trupe in afara frontierelor, dar, in egala masura avem si investitiile Ford in Romania si investitiile in industria alimentara si in agricultura si multe altele", a spus presedintele.